שתף קטע נבחר
 

"האיחוד ניצב בפני המשבר הגדול בתולדותיו"

נשא הנציבות האירופית אמר בשטרסבורג ש"הגברות האחדות היא קריטית להישרדות של האיחוד האירופי". מחר יצביעו בגרמניה על חבילת סיוע נוספת ליוון. יו"ר הבנק המרכזי האירופי: יש לזרז את הפעלת צעדי החילוץ לממשלות בחובות

חוזה מנואל ברוסו, נשיא הנציבות האירופית, הזרוע הביצועית של האיחוד האירופי, אמר היום (ד') ש"האיחוד ניצב בפני המשבר הגדול בתולדותיו". עוד אמר שבלי האחדה נוספת, תהיה יותר היפרדות. את הדברים אמר בנאום שנשא בפרלמנט האירופי בשטרסבורג, צרפת.

 

 

ברוסו האיץ באירופה להיות יותר מאוחדת, בעוד היא נאבקת לשלוט במשבר החוב ביוון שמאיים על הישרדותו של מטבע האירו. הוא הביע תמיכה חזקה בחיזוק הקשר בין 27 המדינות באיחוד באמצעות ממשלה מרכזית חזקה יותר.

 

"אם לא ננוע לכיוון אחדות, נסבול מפילוג הולך וגובר", אמר. "אני חושב שזו עומדת להיות טבילת האש של דור שלם". ועם זאת, ברוסו העריך שהאיחוד האירופי יכול לזמן את כוח הרצון הפוליטי והמנהיגותי כדי להעלות פתרונות כוללים למשבר, והציע מס על העברות פיננסיות, שיאפשר גיוס של 55 מיליארד אירו (74.7 מיליארד דולר) בשנה.

 

בכירים בנציבות האירופית, בבנק האירופי המרכזי ובקרן המטבע הבינלאומית צפויים לדון היום באתונה בהתקדמות יוון בתשלום חובותיה. אתמול (ג') אמר ראש ממשלת יוון ג'ורג' פפנדראו כי ארצו עשתה מאמצים על-אנושיים כלשונו, בנסיון לקצץ את תקציב. מחר יצביע הפרלמנט הגרמני על חבילת סיוע נוספת שנועדה לחלץ את יוון ממשבר החוב ולמנוע ממנה להיקלע לחדלות פירעון.

 

טרישה: "זה הזמן להפגין רוח קבוצתית"

נאומו מגיע בשעה שהמחוקקים בפינלנד ובגרמניה מתכננים להצביע מחר על צעדים שיתנו ל-17 המדינות בגוד האירו יותר כוח להילחם במשבר החוב שכבר הוביל את יוון, אירלנד ופורטוגל לבקש חילוץ. יוון שקועה כה עמוק בחוב, שרבים בשווקים חושבים שלא תוכל לעמוד בתשלום החוב.

 

בגרמניה ובפינלנד יצביעו על הגברת המימון לשם תמיכה בממשלות הנתונות בצרה. קרן החילוץ האירופית תוכל לקנות אג"ח ממשלתיות, לחלץ בנקים ולאפשר הלוואות מהירות לממשלות במצוקה, עוד לפני שהן שוקעות במשבר עמוק. ההסכמות האלה כבר הושגו ב-21 ביולי, אך יישמן נדחה, וזו היתה אחת הסיבות העיקריות לסערה בשווקים הפיננסיים בשבועות האחרונים.

 

יחד עם המשבר בגוש האירו, האיחוד האירופי כולו מתמודד עם בעיות שמשפיעות על אזורי הגבולות הפתוחים, כך שמשקיפים רבים קוראים לניהול מרכזי חזק יותר של האיחוד. אינטגרציה רבה יותר, משמעה שחברי המדינות החברות באיחוד יאבדו חלק מהשליטה במה שהן מחשיבות כחלק מהריבונות הלאומית.

 

יו"ר הבנק המרכזי האירופי, ז'אן קלוד טרישה, אמר אתמול לעיתון קוריירה דלה סרה האיטלקי שהממשלות צריכות להאיץ את יישום הצעדים שאמורים להילחם במשבר החוב של היבשת. טרישה קרא למנהיגים "להפגין את חוש ההתמצאות שלהם", ולזרז את הפעלת צעדי הסיוע לממשלות בחובות. "עכשיו זה הזמן ליישום אפקטיבי ורוח קבוצתית חזקה יותר".

 

בעוד שהוא מחכה לאישור ההסכמות מה-21 ביולי, הבנק המכרזי האירופי התערב במסחר, הגביר את קצב רכישת אגרות חוב והוריד את עלויות ההלוואה עבור איטליה וספרד, בשל החשש שהכלכלות השלישית והרביעית בגודלן באירופה ישאבו למשבר החו.

 

השווקים עקבו בעצבנות אחר רשויות גוש האירו, שדחפו את יוון לערוך עוד קיצוצים בשם הסכם החילוץ. אם יוון לא תוכל לשלם חובותיה, גלי הלם יכו בכלכלה העולמית ובעיקר באירופה, כך חוששים. הבנקים יסבלוו מהפסדים גדולים באג"ח ממשלתיות שהם מחזיקים, כך שהם יחתכו באשראי לשאר השור ויביאו למיתון.

.  

במקביל, המסחר בבורסות אירופה נפתח הבוקר בירידות על רקע אישור תוכנית העלאת המסים ביוון ועליות השערים החדות שנרשמו אתמול. אתמול ננעל המסחר בבורסות אירופה בעליות חדות בהובלת מניות הבנקים והפיננסים. 

 

ביוון מתוכננות שביתות; איטליה גייסה אג"ח

המחוקקים ביוון אישרו אתמול את חוק המסים הלא פופולריים, החיוני לצורך קבלת המשך הסיוע בסך 8 מיליארד אירו מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית, זאת כדי למנוע מהמדינה להגיע לחדלות פירעון בחודש הבא. מטרת החוק היא להגדיל את תקבולי המסים של הממשל היווני. כל חברי המפלגה הסוציאליסטית ביוון, 154 חברים הצביעו בעד החוק מתוך 300 חברי הפרלמנט. עם זאת, האזרחים היוונים לא מתכוונים לשבת בשקט ובמדינה מתוכננות מספר שביתות.

  

קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה אתמול כי היא בטוחה שגרמניה תתמוך ביוון ושברצונה שהמדינה תישאר בגוש האירו - כך לפי דיווחי התקשורת בעקבות פגישתה בברלין עם ראש הממשלה היווני יורגוס פפנדראו.

  

שר האוצר היווני אמר מצדו שהוא מוכן להוביל את יוון ליציבות כלכלית, ושהיעדים שהציבו האיחוד האירופי, קרן המטבע הבינלאומית והבנק המרכזי האירופי לא ישונו.

  

בתוך כך, המאמצים להגדיל את ההכנסות ממסים באירופה נמשכים ולפי דיווחים בעיתונות הגרמנית האיחוד האירופי מתכוון למסות עסקאות פיננסיות בינלאומיות שבהן מעורבים אזרחים אירופים. העיתון הנדלסבלאט דיווח כי נשיא הנציבות האירופית חוזה מנואל בארוסו מתכוון להציג את הצעת החוק לפרלמנט האירופי במטרה ליישמה ב-2014.

  

איטליה הודיעה אתמול כי הצליחה לגייס 14.5 מיליארד אירו (19.6 מיליארד דולר) באג"ח אך בתשואה גבוהה יותר. כך למשל גייסה המדינה 3.5 מיליארד אירו באג"ח לשנתיים בתשואה של 4.51% לעומת 3.41% באוגוסט.

 

מעין מנלה, "כלכליסט", השתתפה בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם לא תחולץ יוון - משבר בגוש האירו
צילום: shutterstock
מומלצים