שתף קטע נבחר

למה שמן הזית זול יותר באירופה?

לפי ראש ענף הזית במועצת הצמחים, השמן האירופי מסובסד ב-2 אירו, והמדינות היצרניות בדרום אירופה נמצאות במשבר כלכלי שגורם להן להוריד את המחירים עוד יותר. כדי להבחין בין שמן זית ישראלי למיובא, הושק תו איכות חדש "החברות הגדולות הפכו מזמן ליבואניות, אבל שמן הזית הישראלי טוב יותר"

עונת המסיק בגליל תתחיל בעוד שבועיים, וענף שמן הזית טרוּד כעת בשני מאורעות: השקת תו איכות ישראלי חדש ומשודרג, והמלצת ועדת טרכטנברג להוריד מכסים על ייבוא.

 

 

שמן זית הוא היקר מבין השמנים. ולמרות זאת, בקבוק של ליטר או 750 מ"ל שמן זית באירופה יכול להימכר במחיר מגוחך של 13 שקל ואילו בישראל: במחירים גבוהים פי 3 וארבע. בשבוע האחרון מוכרים ברשתות בקבוקי שמן זית ב-10 שקלים, בגלל החג, אך לא לאורך זמן. המחירים ישובו לגובהם הרגיל בקרוב.

 

רוב המותגים הגדולים בתחום מייבאים שמן זית מחו"ל, וחלקם פועלים להסרת מכסי המגן. בוועדת טרכטנברג נוטים להסכים עמם, לפחות באופן חלקי. ממול עומדים המגדלים, המיוצגים על ידי ענף הזית במועצת הצמחים, שנלחם כעת נגד מה שאנשיו מכנים חיסול הענף.

 

"הצפי הוא שבוועדת טרכטנברג יורידו את המיסוי על מוצרים רבים בשתי פעימות או שלוש. זה יחסל את הענף", אומר מנהל ענף הזית במועצת הצמחים, ד"ר עדי נעלי .

 

"במקביל למלחמה נגד הורדת המכסים, החלטנו לצאת בתו איכות חדש ומשופר. היה עד כה תו שהתנהל כתו איכות, אך בגלל הזעזועים במועצת הזיתים החלטנו לצאת בתו משודרג באמצעי האכיפה שלו".

 

כבר היום המותג הישראלי אך השמן חו"לי

כיום, היצרנים הגדולים של שמן הזית, מייבאים את רוב הסחורה מחו"ל. המצב הזה נוצר אחרי שמועצת הזיתים פורקה ב-2009, בגלל אי סדרים שנמצאו בחקירה של מבקר המדינה. היה חשד שהמועצה חילקה את תו האיכות הקודם "תו איכות ישראלי" גם למותגים ישראלים ששיווקו שמן זית מחו"ל כשמן זית ישראלי. בעקבות הפירוק, הזיתים התגלגלו לפני כשנה וחצי לענף במועצת הצמחים.

 

"המשווקים הגדולים פרשו מתו האיכות הקודם, משום שחלקם הגדול פנה לייבוא שמן זית", מסביר נעלי. "זיתא, שהחזיקה בעבר בתו האיכות, נרכשה על-ידי ויסוצקי ב-2009, והפכה ליבואנית. השנה היא ייבאה 1,400 טון. גם עץ הזית ויד מרדכי יצאו ממועצת הזיתים ומתו האיכות והחלו לייבא. (ביד מרדכי, מותג השייך לשטראוס  ולקיבוץ, עדיין מפיקים כמות גדולה של שמן זית ישראלי. מ.ק).

 

"כעת אנחנו מתמודדים מול דרישות של יבואנים גדולים ובראשם זיתא, שדורשים לבטל את מכסי המגן. המכסים, 6.5 שקלים לק"ג (נמדד בק"ג ולא בליטרים), הם סובסידיה עקיפה, הגנה שהמדינה החליטה להעמיד למגדלי הזיתים אל מול המגדלים המסובסדים באירופה".

 

למה שמן הזית בחו"ל זול יותר?

 

"מכסי המגן קיימים כי לייצר שמן זית בישראל עולה למגדל כמעט 20 שקל. שמן זית הוא השמן היחיד שמיוצר בכבישה קרה, בניגוד לשמנים אחרים שמופקים בטמפ' גבוהות בהליכים כימיים. זה הליך שלא פוגע ברכיבים התזונתיים של השמן, לכן הוא נחשב לבריא מאוד.

 

"שמן הזית הלא ישראלי, שמיוצר בעיקר בדרום אירופה, מסובסד בכמעט 2 אירו. זה סבסוד מתוחכם, שמוסווה בסעיפי תקציב ויש לגלותו בעבודת בילוש, משום שאסור להם לסבסד באופן ישיר בגלל האמנות הבינלאומיות שהמדינות חתומות עליהן. למעשה, הם מסבסדים את כל שרשרת הייצור לחקלאי בדרכים עקיפות. למשל אם החקלאים 'משמרים ערכים סביביתיים של שימור קרקע' זו עילה לתמיכה, בלי לעבור על ההסכמים. בנוסף, יש מכסי מגן מאוד גבוהים שמגנים על השמנים שלהם. כיוון שהמצב הכלכלי בדרום אירופה מאוד לחוץ, יש להם רעב למזומנים, לכן מורידים שם את המחירים מאוד, ויש כרגע הרבה מאוד שמן זית זול באירופה.

 

"החקלאים הישראלים מאוד יעילים, אולי הכי יעילים בפיתוחים טכנולוגיים, אך אנחנו לא יכולים להתחרות בסבסוד של 2 אירו. למשל, קרוב ל-50% מהנטיעות באסטרליה, דרום אמריקה וארה"ב הן של זן "ברנע" שפותח בישראל על-ידי פרופ' שמעון לביא, אוטוריטה בתחום הזית בעולם".

 

יבוא במחירי היצף מביא להרס היצרן המקומי

לפי נהלי, בגלל יבוא של שמן זית מסובסד מאירופה, המצב בענף שמן הזית בישראל מאוד קרוב למדיניות של ייבוא בהיצף. "מחירי שמן הזית בבורסות של ספרד, שהיא היצרנית הגדולה בעולם, נעים בין 2 אירו ל-4 אירו לשמנים היותר טובים. השמנים הזולים יותר שמובאים לארץ עולים אפילו קצת פחות.

 

"ב-2012 צריכה להיות רביזיה במדיניות התמיכות האירופית ויש צפי שמדיניות הסבסוד תופסק, מה שיגרום לעלייה במחיר שמני הזית האירופים. אך בינתיים, יבוא במחירי היצף מביא להרס היצרן המקומי. ואז אחרי שהיצרן המקומי נעלם מהזירה, היבואן יכול להעלות את המחירים ככל שהוא רוצה. אנו שוקלים לפנות על הממונה על ההיצף, אך כיוון שמורכב להוכיח היצף בחקלאות, זה לא פשוט לנו".

 

מה יקרה אם יקלו על הייבוא?

 

"ניטעו בארץ בשנים האחרונות עשרות אלפי דונם של מטעי זיתים בתמיכת משרד החלקאות גם במגזר הערבי וגם ביהודי. אם מכסי המגן יוסרו, החקלאים לא יוכלו להתמודד עם מחיר של 12 או 13 שקל לליטר של ייבוא מחו"ל, כי אף אחד לא ימכור שמן זית בהפסד. יווצר מצב שהשקעה בעשרות אלפי דונם של מאות מיליונים עלולה לרדת לטימיון. אז שנתיים-שלוש יהיה שמן זול מיובא מחו"ל, והמגדלים הישראלים יעקרו את המטעים, כך שבארץ לא יוותרו שחקנים, אולי רק במשק הערבי. אחרי כמה שנים, שיחוסל ענף הזית כחקלאות מתפתחת, יעלו המחירים, כי היבואנים ינצלו את זה שיש ואקום במוצרי איכות".

  

התו החדש, ואיך מזהים זיופים

צריכת שמן הזית בישראל היא מהנמוכות בעולם - 1.75 ליטר לנפש. ביוון, לשם השוואה, צורכים 23-24 ליטר. כנציגות הרשמית של המגדלים, ענף הזית שם לעצמו כמה מטרות: לעודד מצוינות בחקלאות הישראלית ולמנוע הפחתת מכסי מגן. בין האמצעים: שדרוג תו האיכות.

 

" הבנו שעלינו לחדד האיכות והעדיפות של שמן הזית הישראלי, ולחדד את הפרמטרים של האיכות, לתת הגנה צרכנית טובה יותר", מסביר נעלי.

 

"שכרנו חברת בקרה חיצונית בשם אגריאור שתבדוק את הליכי הייצור ותשפר את יכולת המעקב שלנו. היא תסייע לנו לוודא שאכן מדובר בשמן זית ישראלי שמגודל בתנאים נכונים ולא בייבוא ורמאויות, שהשמן מאוחסן בתנאים איכותיים ונאותים ותעביר את השמנים בדיקות מעבדה לקביעת איכותו של השמן".

 

לפי נעלי, עד כה ערכו ארבע בדיקות לאיכות שמן הזית: 1. בדיקת פרופיל חומצות שומן, לפי הטבלאות הבינלאומיות של תקן שמן הזית 2. בדיקת UV שמאששת את בדיקת פרופיל חומצות השומן ומחזקת את הבקרה על השמן. באמצעות בדיקה זו, שוללים זיופים וערבוב שמנים. 3. בדיקת פרוקסיד, רכיב כימי בשמן הזית שנותן אינדיקציה לכך שהוא טהור 4. בדיקה שקובעת את דרגת החומציות של שמן הזית: שמן זית מסוג "כתית מעולה" ניחן בחומציות נמוכה עד 0.8. החומציות של שמן זית "כתית" נעה בין 0.8 עד 2, ושמן זית בחומציות העולה על 2 - לא מוגדר כשמן זית איכותי.

 

"החידוש הוא שהוספנו בדיקה חמישית: סטרולים", הוא מפרט, "זו בדיקה שנותנת אינדיקציה נוספת לאיכות ואמינות שמן הזית, במהלכה בודקים רכיבים בשמן באופן שמאפשר לזהות זיופים יותר מתוחכמים שלו.

 

"עד עכשיו, היא נעשתה רק במעבדות בחו"ל, והיינו שולחים לשם דגימות. אנחנו בדרך לקיים את הבדיקה הזאת בארץ במעבדת מילודע, שעוברת תהליך הסמכה ואישור כדי להיות מעבדה מורשית מול הגופים הבינ"ל . זה חידוש שיאפשר גם לנו וגם לכלל יצרני שמן הזית לקבל עוד אינדיקציה על איכויות שמן הזית. גם שירות המזון של של משרד הבריאות זקוק לבדיקות האלה".

 

כמה עולה התו ליצרנים ולמשווקים?

 

"המחיר של התו החדש זהה למחיר של התו הקודם - 1,500 שקל דמי הצטרפות שנתית למועדון תו האיכות, סכום שמכסה את עלויות בדיקות המעבדה, בדיקות העקיבות ותוויות האיכות, ותשלום של כ-10 אגורות לכל תווית. שדרגנו את ההיבט הצורני של התווית תהיה יותר בולטת יותר איכותית ותשדר יותר טוב את התדמית האיכותית של שמן".

 

איך מזהים זיופים ?

 

"מאוד קשה לזהות זיופים. ידוע לי שחושבים שבדיקת קפיאה של שמן הזית במקרר היא אינדיקציה טובה אך זו טעות. חלק משמני הזית אכן נעשים מוצקים במקרר, כמו מרגרינה. אך גם מה שנשאר נוזל יכול להיות שמן זית. נקודת הקפיאה משתנה והיא תלויה מאוד בהרכב ובמבנה של חומצות השומן. אפילו שמן זית שמגיע מאותו זן של זית, אך מאזורים אחרים, יכול להתנהג אחרת וזנים שונים של זית מתנהגים אחרת, כך שקפיאה היא ממש לא בדיקה מהימנה לאמינות של שמן זית. בלי בדיקת מעבדה לא ניתן לזהות שמן זית מזויף".

 

מה זה שמן זית מזויף?

 

"יש זיופים שהם שמן זית מעורבב עם שמן סויה. המהדרין לוקחים שמנים צמחיים אחרים, כמו סויה וחמניות, שדומים בהרכבם להרכב שמן הזית ומוסיפים לתערובת חומרי טעם וריח, למשל מוסיפים את המשקע שנשאר בתחתית של פח השמן הניחן בריח וטעם עזים; וכן מתחלבים כמו סיליקון, וכך המוצר נראה כמו שמן זית. לפעמים מוסיפים לזה צבע ירוק פלורסנטי, שנראה מאוד יפה אך אינו ראוי למאכל אדם. הכימיה הזאת די מסוכנת ומצליחה מאוד לבלבל את הצרכן הישראלי.

 

"לכן עדיף לקנות שמן עם תו איכות. גם שמן שמגיע מחו"ל אמין פחות, משום שאנחנו לא יודעים מספיק על שמנים שמגיעים מחו"ל. אנחנו בקשר עם המכס ורשות המזון והבנו מהן שהשמנים שמיובאים מחו"ל לא נדרשים לתהליכי בדיקה מקיפים בארץ, אלא לבדיקות מדגמיות ומינוריות.

 

"בנוסף, שמן זית איכותי ישראלי שאוחסן בתנאים טובים הוא הרבה יותר טעים בגלל הטעמים העזים שלנו. שמנים מחו"ל מטלטלים בבטן האניה, חלקם נקנים בסוף תאריך התפוגה ולכן הם יותר זולים. אנחנו יכולים להבטיח ששמן הזית הישראלי שיהיה מלווה בתו איכות, יהיה שמן טעים איכותי ובריא".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
גם שמן זית שלא קופא במקרר יכול להיות אמיתי. ד"ר עדי נעלי
צילום: ליאת מנדל
טוב שם טוב וגם שמן טוב: תו האיכות החדש יבדל את השמן הישראלי כאיכותי
שמן הזית באירופה מסובסד בכמעט 2 אירו
צילום: shutterstock
מומלצים