שתף קטע נבחר
 
צילום: דניה ויינר

הרינג וכבד קצוץ: אוכל יהודי מחו"ל

כמי שגדלה בארצות-הברית, דיאנה לינדר זוכרת את האוכל כמה שהגדיר את יהדותה. לקראת יום כיפור היא מכינה שניים מהסמלים העיקריים של המטבח היהודי: כבד קצוץ והרינג

ישראלים שחיים בארץ כיהודים חילוניים לא מבינים עד כמה ההגדרה שלך כיהודי בנכר משמעותית. כילדה שגדלה בארה"ב הבנתי שכמו בכל מקום ובכל הדתות גם בתחום זה יש קשת רחבה של הגדרות ומחויבויות לפיהן בחרו אנשים לחיות. האורתודוקסים, התבצרו בתוך עצמם וקהילתם והקפידו על צביון יהודי בכל ימות השנה. הקונסרבטיבים, שלחו את ילדיהם לבתי ספר יהודים, הלכו לבית הכנסת בכל החגים ולפעמים גם ביום שישי, הרפורמים הלכו לבית הכנסת רק בחגים החשובים והיו את אלה שההגדרה יהודי התממשה בעיקר דרך האוכל. ארוחות חג, מעדניות יהודיות, ובישול יהודי קלאסי גם ביום-יום. אני גדלתי איפשהו בין שלוש ההגדרות האחרונות. הלכתי לבית ספר יהודי ולבית כנסת רק בחגים החשובים ואכלתי הרבה מאוד בדֶלי היהודי.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

לקראת יום כיפור החלטתי לשתף אתכם בכמה מתכונים שמוגדרים אצלי כיהודים פרופר- כבד קצוץ והרינג. כבד קצוץ זו מנה שלקח לי זמן לאהוב, טעמתי כבד קצוץ לפני שעברתי לגור בישראל אבל לא ממש התלהבתי. כשנכנסתי למשפחתו של בעלי טעמתי לראשונה כבד קצוץ שגרם לי להתאהב במנה- הכבד הקצוץ של ג'ינג'ית (כן זה השם שלה), חמותי. התקשרתי אליה לבקש את המתכון אבל התבשרתי שלא קיים כזה דבר, היא פשוט יודעת להכין אותו. לכן קניתי את המצרכים והצטרפתי אליה להכנה, לראות איך היא מפעילה את קסמיה. הנה לפניכם המתכון.

 

לאחרונה, חזרו הדגים המלוחים לאופנה, הרבה בזכות הדוכן של שרי אנסקי בשוק הנמל המקורה. עבורי הרינג זו תמצית היידישקייט (כשמקישים הרינג בגוגל באנגלית עולים המון אתרים יהודים שלא קשורים למנה). לחם טרי עם הרבה חמאה ופרוסת הרניג, פשוט עושה לי את זה. מי שאוהב הרינג יכול לקחת את הדג הזה להרבה מאוד כיוונים. דניה סיפרה לי שבשוודיה, דוכן הרניג סטנדרטי כלל יותר מ-20 סוגים. זה הזמן לעשות Crazy Herring.

 

כבד קצוץ של ג'ינג'ית

ג'ינג'ית משתמשת במטחנת בשר כדי לקצוץ את כל המרכיבים יחד. אם אין לכם אני ממליצה למעוך בעזרת מזלג. זה יותר עבודה פיזית ומתקבל מרקם גס שאני מאוד אוהבת. אם אתם אוהבים את הכבד קצוץ שלכם יותר משחתי אפשר להשתמש במעבד מזון אבל זו השיטה הפחות טובה בעיניי.

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

1/4 כוס שמן קנולה

2 בצלים גדולים, קצוצים

1/2 ק"ג כבד, קצוץ מנוקה

5 ביצים קשות

1 פרוסת חלה ללא החלק הקשה

מלח ופלפל שחור גרוס טרי

 

כבד קצוץ של הגי'נג'ית, עם חזרת (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
כבד קצוץ של הגי'נג'ית, עם חזרת(צילום: דניה ויינר )

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את השמן במחבת על אש בינונית ומוסיפים את הבצל. מטגנים למשך 10-12 דקות עד שהבצלים משחימים.
  2. מעבירים 3/4 מכמות הבצלים לקערה. באותה המחבת מטגנים את הכבדים עם שאר הבצלים למשך 10 דקות, עד שהם מבושלים לחלוטין. מסירים מאש ומעבירים לקערה. מניחים להתקרר עד לטמפ' החדר.
  3. מתחילים להעביר את המרכיבים דרך מטחנת הבשר: לוקחים כף גדולה של בצל, ביצה אחת וכף כבדים ומעבירים. ממשיכים בסדר פעולות הזה עד שכל המרכיבים עברו במטחנה. לבסוף מעבירים את החלה דרך ומערבבים היטב את כל התערובת. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
  4. מכסים ומעבירים למקרר לשעתיים. ניתן להגיש קר או בטמפ' החדר.

 

הכנתי עבורכם שני מתכונים שעל פי הבסיס שלהם אפשר לגוון, לשנות תבלינים, להוסיף חריף, לוותר על המתוק ובעצם לעשות ניסיונות רבים.

 

הרינג כבוש (חמוץ מתוק)

המרכיבים:

2 פילטים של הרינג מלוח - חשוב שיהיו ורדרדים (אפשר גם לקנות שלמים בשווקים אבל זה יותר עבודה בבית, מיותר)

1/4 כוס חומץ בן יין

כף סוכר

2 עלי דפנה

5 גרגירי פלפל אנגלי

מלח/פלפל

כוס מים

1 בצל לבן, פרוס דק מאוד

 

הרינג חמוץ מתוק ועם שמנת (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
הרינג חמוץ מתוק ועם שמנת(צילום: דניה ויינר )

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים את החומץ עם המים, סוכר ותבלינים עד שהסוכר נמס. מצננים.
  2. מניחים את ההרינג בשכבות של דג ובצל בתוך צנצנת מעוקרת. שופכים מעל הכל את המרינדה עד 2 ס"מ מקצה בצנצנת ומסיימים בשמן קנולה.
  3. ההרינג מוכן אחרי 3 ימים.

 

הרינג כבוש בשמנת חמוצה

אחרי שכבשתם את ההרינג אתם יכולים להכין איתו המון דברים. אחד הפופולרים הוא מין סלט עם שמנת חמוצה: פשוט מערבבים 1/2 מיכל שמנת חמוצה עם כף מיונז, מיץ לימון, מלח ופלפל ומוסיפים את הדג הכבוש. אפשר להוסיף תפוחים, אגוזים, צ'ילי חריף ובעצם כל העולה ברוחכם. 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוד שנייה מגיירים אותו. הרינג
צילום: דניה ויינר
מומלצים