שתף קטע נבחר
 

יבשת במשבר: מה לדרמה באירופה ולישראל?

האירועים הדרמטיים באירופה לא מותירים לאנליסטים ספק - למשקיעים אין אמון בממשלותיה. הם צופים שהיבשת תיכנס למיתון וחוזים שחורות לישראל, ששליש מהיצוא שלה הוא למדינות אירופה: "אחוז האבטלה הנמוך שקיים כיום הוא כנראה אחוז האבטלה הנמוך ביותר שנראה בזמן הקרוב"

זה התחיל בזיגזוג של ראש ממשלת יוון, שהודיע לפני כשבוע כי יערוך משאל עם על הסדר החוב של מדינתו; נמשך ביום ג' בהתפטרות של ראש ממשלת איטליה ברלוסקוני; אתמול בבוקר (ד'), ירידות חדות בכל הבורסות בעולם, כאשר הריבית על האג"ח של איטליה חצתה את קו ה-7% והבנקים באירופה נטלו הלוואות חירום מהבנק המרכזי בסכומים של יותר מ-7 מיליארד אירו; ובסופו של יום מטורף זה, התבשרנו גם על התפטרותו של פפנדראו, ראש ממשלת יוון.

 

עוד על המשבר הכלכלי באירופה:

 

קשה להאמין, אבל לפני פחות משבועיים יצאו מנהיגי אירופה שלובי ידיים אל הכתבים והצלמים בבריסל ובישרו להם על הסכם חדש שיציל את העולם ממשבר כלכלי נוסף, רק 3 שנים לאחר שפרץ המשבר בארה"ב. הוסכם על קיצוץ חובה של יוון בחצי, הבנקים שלהם יוון חייבת כסף הסכימו לשתף פעולה, ונקבע כי קרן החילוץ של הגוש תגדל מ-440 מיליארד אירו לטריליון אירו.

 

אז כיצד תכנית החילוץ המופלאה קרסה, ואיך כל זה ישפיע על המשק הישראלי, אם בכלל?

 

רוברט כרמלי, מנהל ההשקעות של קרנות הנאמנות בבית ההשקעות "מגדל", סבור כי המשקיעים פשוט לא מאמינים יותר למנהיגי אירופה. "זה נחמד שהגדילו את קרן החילוץ אבל את הכסף הנוסף עדיין לא גייסו. השוק לא מאמין שממשלות אירופה יצליחו לגייס כסף לקרן החילוץ. אף אחד לא רץ לתת לאירופאים כסף. זה נראה כמו לזרוק כסף טוב על משהו בעייתי".

 

גם כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ', סבור שהאירועים הדרמטיים מוליכים לנקודה אחת – למשקיעים אין אמון בממשלות אירופה. "מה שמפריע היום למשקיעים זה הסימנים לממשל לא יציב, כזה שאינו יכול לקבל את ההחלטות הקשות שמדינות אירופה צריכות לקבל".

 

לדברי כהנוביץ', למדינות אירופה יש בעיות מבניות שחייבות להיפתר, על מנת שמישהו יסכים שוב להלוות להן כסף. "אף אחד לא רוצה להלוות כסף למי שלא מרוויח. כדי לגייס הון מדינה חייבת להראות שהיא מכניסה במסים יותר משהיא מוציאה. איטליה לא מצליחה לצמוח כבר יותר מעשר שנים. יש שם בעיות מבניות קשות מאוד ויותר מדי תמריצים שלא לצאת לעבודה. הם גם צריכים לקצץ בהוצאות.

 

"כדי לעשות את כל הצעדים הללו, צריך חוסן פוליטי ואם ההנהגה נתפסת כחלשה, אז משקיעים מתחילים לחשוש לכספם. המדינה היחידה באירופה שהצליחה לעצור את כדור השלג של משברי האג"ח ולהוריד את התשואות על האג"ח שלה זו אירלנד. איך? היא העבירה קיצוצים משמעותיים".

 

מוקדם להספיד את איטליה 

כהנוביץ' סבור שמוקדם מדי להספיד את איטליה, אך אינו חושב שקרן החילוץ יכולה לעזור לה. "עכשיו יש פחות כסף בקרן כי נתנו ליוון, וגם חסר שם הכסף שאיטליה עצמה הייתה אמורה לשים". הפיתרון, לדבריו, נמצא רק בצעדי התייעלות של הממשלות וברשת ביטחון של קרן המטבע. אם לא יקרו הדברים הללו, המשקיעים לא יירגעו והמשבר רק יתעצם.

 

סרקוזי (מימין), ברלוסקוני ומרקל. מי ישמור על יציבות גוש האירו? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סרקוזי (מימין), ברלוסקוני ומרקל. מי ישמור על יציבות גוש האירו?(צילום: AFP)

 

"זה עובד כמו כדור שלג. יש חשש שהמדינה לא תוכל להחזיר חובות אז התשואה על האג"ח שלה עולה. בגלל שהתשואה עולה אז החוב תופח. בגלל שהחוב תופח התשואה שוב עולה וגם אי אפשר לגייס כסף נוסף כדי להקטין את החוב. אנחנו רואים בחודשים האחרונים שככל שהתשואה גבוהה יותר, כך קצב העליות שלה מתגבר. זו תופעה מסוכנת".

 

כרמלי, מאמין שכך או אחרת, משבר האירו איתנו ולעוד הרבה זמן. "חוסר הוודאות יימשך עד סוף השנה וצריך ללמוד לחיות עם המשבר. אירופה תיכנס למיתון וישראל, ששליש מהיצוא שלה הוא למדינות אירופה, תסבול מכך. בנק ישראל יכול להיות פחות מוטרד עכשיו מאינפלציה ולהוריד ריבית וגם אחוז האבטלה הנמוך שקיים כיום הוא כנראה אחוז האבטלה הנמוך ביותר שנראה בזמן הקרוב".

 

לדברי כרמלי, מדינות אירופה יצטרכו למצוא מרפא לשלושת התחלואים הגדולים שלהן: החובות הגבוהים, חוסר היעילות של הממשלות ומעל הכל, היעדר ההבנה מהו בכלל גוש האירו. "כרגע האירו הוא יצור שאף אחד לא יודע איך לאכול אותו. מנהיגי אירופה יצטרכו לקבל החלטות קשות. או שיוון נשארת על כל המשתמע מכך או שהגוש הולך למודל חדש, מודל אמריקני. לא רק מטבע אחד, גם מדיניות פיסקלית אחת: בכל המדינות הגירעון זהה, בכל המדינות יוצאים באותו גיל לפנסיה. אני מאמין שזה מה שיקרה בסוף".

פורסם לראשונה 09/11/2011 21:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסות בכל העולם ירדו בחדות
צילום: רויטרס
ברלוסקוני. התנהלותו הכלכלית עלתה לו בכיסא
צילום: AFP
פפנדראו. זיגזג בסוגיית משאל העם
צילום: AP
מומלצים