לפני דיון מכריע בבג"ץ: 460 מתמחים כבר נטשו
השופטים ידונו היום בשאלה אם התפטרות הרופאים הצעירים חוקית. עשרות סטאז'רים מחו ברמב"ם, בית החולים המוביל בנוטשים לצד איכילוב. מנכ"ל משרד הבריאות ערך שיחת הבהרה עם סגן מנהל רמב"ם: הסירוב להפסיק העסקת מתפטרים - חמור
בפעם הראשונה דחה בית הדין את התפטרותם "הקולקטיבית", בפעם השנייה הוא דרש מהם לחזור לעבודה ולשיחות עם האוצר באופן מיידי והיום (ה') ידון בג"ץ בשאלה אם התפטרותם חוקית. 460 מתמחים לא הגיעו לבתי החולים עם חידוש המחאה בשבוע האחרון, ובסביבות 11:00 ידונו שופטי בג"ץ, בראשות נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, בעתירת המתמחים. במקביל, עתר משרד הבריאות בדרישה שיוכרז על נטישתם של המתמחים כ"ביזיון בית הדין".
רפואה במשבר - הכתבות האחרונות:
מכתב המתמחים: גמזו, תתפטר
גם מתמחים בסורוקה נטשו: "המשבר כאן"
בית הדין למתמחים: הסבירו למה נטשתם
מנכ"ל משרד הבריאות: רמזו שאתפטר, לא אנטוש
הבוקר הציגו המתמחים את מספר הנוטשים, שעומד על 460 רופאים צעירים. באיכילוב 108 מתמחים לא הגיעו לעבודה, ברמב"ם 87, במאיר 78, שיבא - 77, שניידר - 30, בילינסון - 27, וולפסון - 15, הדסה - 10, אסף הרופא - 4, כרמל - 1. בנוסף, לפי הנתונים הגישו 291 רופאים מומחים את מכתבי ההתפטרות שלהם.
בבית החולים רמב"ם בחיפה, אחד ממוקדי המחאה השבוע, הפגינו הבוקר כמה עשרות סטאז'רים וסטודנטים לרפואה בכניסה למשרדי ועד הרופאים בבית החולים, לאות הזדהות עם מאבק המתמחים ולנוכח התפטרותם של רופאים מומחים ברמב"ם. גם סטאז'רים מבתי חולים אחרים בחיפה הצטרפו אליהם. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "אני בתורנות במקום מתמחה" ו"פראיירים לא מתים, הם פשוט בתורנות".
הבוקר ערך מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור רוני גמזו, שיחת הבהרה לסגן מנהל בית החולים, פרופסור שמעון רייסנר, לאחר שסירב להפסיק מיידית את עבודתם של 10 מומחים שהתפטרו. פרופ' גמזו אמר בשיחה כי המשרד רואה בחומרה "מעשה של אי ציות לרמה הממונה". סגן מנהל בית החולים אמר מנגד כי "היה חשש ממשי ומיידי לשלום החולים ופגיעה קשה בצוות רמב"ם".
ברמב"ם אמרו הבוקר כי "להרגשתו של פרופ' רייסנר, המנכ"ל הבין את שיקולי הנהלת בית החולים במקרה זה". מוקדם יותר, הזהירו רופאים בעילום שם כי אם יינקטו צעדים משמעתיים נגד פרופ' רייסנר, יושבת בית החולים לאלתר.
בתוך כך, נשיאת בית הדין הארצי לענייני עבודה, נילי ארד, הודיעה כי היא דוחה למחר בשעה 12:00 את המועד בו על המתמחים להגיש את תשובתם לעתירת משרד הבריאות ולהסביר מדוע נטשו את בתי החולים. התשובה הייתה אמורה להתקבל בבית הדין היום בשעה 13:00, אך הרופאים ביקשו דחייה בגלל הדיון בבג"ץ.
"התנהלות הרופאים - בריונות"
עו"ד נחום פיינברג, מומחה לדיני עבודה ויו"ר הפורום לענייני עבודה בלשכת עורכי הדין, אמר לפני הדיון בבג"ץ כי "הרופאים עושים עוול למערכת המשפטית". לדבריו, "ההתנהלות של הרופאים היא בריונות לשמה. אלו האנשים הכי טובים במדינה, אבל הם איבדו את הצפון. תאר לך שכל האופוזיציה בכנסת תודיע שמה שביבי עושה לא מוצא חן בעינינו, אנחנו הולכים. זו אנרכיה".
פיינברג קישר בין נטישת המתמחים לבין השיבושים הבוקר ברכבת הקלה בירושלים: "גם עובדי הרכבת הקלה בירושלים כבר למדו את הטריק, 'אנחנו לא מרוצים, אז אנחנו עוזבים'. שמעתי רופאים שאומרים 'אם לא יתנו לנו להתפטר, נלך לכלא'. אבל אין עונש מאסר על שביתות, רק קנסות". לטענת פיינברג, הרופאים "פוגעים במשטר". הוא קורא לראש הממשלה בנימין נתניהו לא להסכים לאולטימטום שלהם, כדבריו. "ראש ממשלה שפוי לא יקבל את זה".
עוד לפני הדיון, פתחו הרופאים הצעירים חזית נגד מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו. במכתב, שמועבר בין מתמחים ומומחים, קראו לו הרופאים להתפטר ולהצטרף למאבקם. "אל תעמוד מנגד כשזה קורה במשמרת שלך", כתבו.