שתף קטע נבחר

 

ביניש תוקפת את המתמחים: אתם לא נקיי כפיים

נשיאת העליון התבטאה בחריפות בעתירת הרופאים הצעירים נגד צווי המניעה: "אם זה היה תיק רגיל, היינו אומרים שדין העתירה להידחות". השופטת חיות: "ההתפטרות - תקיעת מסמרים בארון הקבורה של הרפואה הציבורית". 70 מומחים ממאיר התפטרו

"למה נטשתם את בתי החולים? אתם תוקעים מסמרים בארון הקבורה של הרפואה הציבורית. אינכם נקיי כפיים". כך האשימו את המתמחים נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש והשופטים חנן מלצר ואסתר חיות, בעתירה נגד צווי המניעה. גם קראו לצדדים לחזור להידברות. במקביל, הפגינו היום (ה') סטודנטים ברחבי הארץ לאות הזדהות עם המתמחים. ההפגנה מחוץ לבית החולים איכילוב הועברה בשידור חי ב-ynet.

 

רפואה במשבר - הכתבות האחרונות:

לפני דיון מכריע בבג"ץ: 460 מתמחים כבר נטשו

מכתב המתמחים: גמזו, תתפטר
גם מתמחים בסורוקה נטשו: "המשבר כאן"

בית הדין למתמחים: הסבירו למה נטשתם

מנכ"ל משרד הבריאות: רמזו שאתפטר, לא אנטוש

 

הרופאים הצעירים עתרו לבג"ץ לפני חודש, לאחר שבית הדין הארצי לענייני עבודה קבע כי התפטרותם קולקטיבית ולכן אינה חוקית. נשיאת העליון ביניש פנתה לנציגת המתמחים עו"ד טל קרת ותקפה את התנהלותם במילים חריפות: "אם זה היה תיק רגיל, בלי האווירה שנוצרה, היינו אומרים שהעתירה צריכה להידחות בגלל חוסר ניקיון כפיים. לא החלטנו על פי כלל זה של בג"ץ מתוך רצון למצוא פתרון קונקרטי, אבל זה לא תקין".

 

הממונה על השכר באוצר. השופטים: "ההסכם לא קדוש" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הממונה על השכר באוצר. השופטים: "ההסכם לא קדוש"(צילום: גיל יוחנן)

 

השופט מלצר שאל-תהה: "לא יכולתם לחכות מספר ימים עד הדיון הזה? אתם אלו שפניתם לבג"ץ, שקיבל את בקשתכם לדון בנושא". גם השופטת חיות תקפה את ההחלטה לעזוב את בתי החולים: "בהתפטרות אתם תוקעים מסמרים בארון הקבורה של מערכת הבריאות הציבורית. השאלה היא אם האנשים האלו הרימו ידיים באופן סופי, או שיש מקום להגיע למסלול של הידברות. אנחנו מאמינים שאתם יכולים להגיע לפתרון בהידברות".

 

השופטים: "אורך ההסכם אינו קדוש"

השופטים אמנם מתחו ביקורת על המתמחים, אך הבהירו כי ההסכם "אינו קדוש". השופט מלצר פנה לנציג המדינה והציג בפניו את הטענות של הרופאים: "יש בעיה עם האורך של ההסכם, ואם הוא כל כך טוב הרי כולם ירצו שהוא יימשך. 9 שנות הסכם זה לא קדוש". הנשיאה ביניש הוסיפה: "אנחנו מדברים על הידברות במסגרת ההסכם. תדברו רק על מה שתוכלו להידבר עליו". השופטת חיות המשיכה: "אם לאחר ההידברות ההסכם יהיה מספק, משך ההסכם לא יהיה מהותי יותר. אם לא, העתירות יעמדו בעינן".

 

עו"ד תומר רייף, נציג נוסף של המתמחים, פנה לשופטים: "איך יכולה המדינה, משרד הבריאות, להגיד למומחים ברמב"ם שהם מוותרים על 30 ימי התראה לפיטוריהם, בעוד שבמקרה המתמחים, המדינה נעמדת על הרגליים האחוריות בשביל למנוע את התפטרותם. נשמעים פה שני קולות. אם זו השפה, תהיו קוהרנטים בלי להבדיל בין מומחים למתמחים".

 

הפגנת הסטודנטים, מחוץ לאיכילוב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הפגנת הסטודנטים, מחוץ לאיכילוב(צילום: ירון ברנר)

 

נציגת ההסתדרות הרפואית, עו"ד אורנה לין, קראה לקבל את ההתפטרות, אך מתחה ביקורת על המתמחים: "ההידברות נעשית רק בשביל לקצר את ההסכם ולא על מנת להגיע לפתרון, אז זו לא הידברות בלב חפץ". עו"ד קרת עקצה את ההסתדרות הרפואית: "הלוואי שבין מדינות המזרח התיכון היתה אותה הבנה כמו בין ההסתדרות למדינה".

 

השופטים שלחו את הצדדים לדון בינם לבין עצמם ולהחליט אם ברצונם ללכת להליך דמוי הידברות, כאשר בשלב הראשון ידובר על פרטי ההסכם הקיבוצי החתום. השופטים טענו שמשך ההסכם הוא איננו נושא חשוב בהידברות, אם הצדדים יגיעו לשיפור תנאיהם של הרופאים לאחר ההידברות המחודשת. לפי הצעות השופטים, על מנת לפתור את משבר האמון בין הצדדים הועלו מספר אלטרנטיבות, ביניהן למנות אדם חיצוני שיביא את הצדדים לידי שיחות כנות.

 

על פי ההערכות, יתקשו המתמחים להסכים למצב של הידברות נוספת, בעוד שגם מצד המדינה וההסתדרות הרפואית לא ברור אם אותו אדם חיצוני יצטרך לגשר על משבר האמון בין המתמחים להסתדרות הרפואית, או שמא בין המתמחים למדינה.

 

רשימת המתפטרים מתארכת

בנוסף, דן בית המשפט בשתי עתירות נוספות מהימים האחרונים - אחת שטוענת כי משך ההסכם עם משרד האוצר, תשע שנים, מהווה פגיעה בחופש העיסוק, ולפי השנייה העסקת רופאים במשך 26 שעות ברציפות, מנוגדת לחוק שעות עבודה ומנוחה.

 

ליאוניד אידלמן בדיון בבג"ץ (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ליאוניד אידלמן בדיון בבג"ץ(צילום: גיל יוחנן)

 

הבוקר, הצטרפו כ-70 רופאים מבית החולים מאיר בכפר סבא לרשימה הולכת וגדלה של מומחים שהתפטרו במסגרת מאבק המתמחים, והגישו מכתבי התפטרות לראש ועד הרופאים, ד"ר צביקה קליין. ועד הרופאים דן בנושא בשעה זו.

 

בתוך כך, נשיאת בית הדין הארצי לענייני עבודה, נילי ארד, הודיעה כי היא דוחה למחר בשעה 12:00 את המועד בו על המתמחים להגיש את תשובתם לעתירת משרד הבריאות ולהסביר מדוע נטשו את בתי החולים. התשובה הייתה אמורה להתקבל בבית הדין היום בשעה 13:00, אך הרופאים ביקשו דחייה בגלל הדיון בבג"ץ.

 

הפגנת הסטאז'רים בבית החולים רמב"ם (צילום: רוואן עומארי) (צילום: רוואן עומארי)
הפגנת הסטאז'רים בבית החולים רמב"ם(צילום: רוואן עומארי)
  

 

בימים האחרונים, למרות פסיקת בית הדין לעבודה, לא הגיעו לעבודה בבתי חולים 460 מתמחים המוחים על ההסכם שנחתם עם משרד האוצר. באיכילוב 108 מתמחים לא הגיעו לעבודה, ברמב"ם 87, במאיר 78, שיבא - 77, שניידר - 30, בילינסון - 27, וולפסון - 15, הדסה - 10, אסף הרופא - 4, כרמל - 1. בנוסף, 291 רופאים מומחים הגישו מכתבי התפטרות, עוד לפני ההתפתחות החדשה בבית החולים מאיר.

 

בבית החולים רמב"ם בחיפה הפגינו הבוקר כמה עשרות סטאז'רים וסטודנטים לרפואה בכניסה למשרדי ועד הרופאים בבית החולים, לאות הזדהות עם מאבק המתמחים ולנוכח התפטרותם של רופאים מומחים

ברמב"ם. גם סטאז'רים מבתי חולים אחרים בחיפה הצטרפו אליהם. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "אני בתורנות במקום מתמחה" ו"פראיירים לא מתים, הם פשוט בתורנות".  

 

הבוקר ערך מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור רוני גמזו, שיחת הבהרה עם סגן מנהל בית החולים, פרופסור שמעון רייסנר, לאחר שסירב להפסיק מיידית את עבודתם של 10 מומחים שהתפטרו. פרופ' גמזו אמר בשיחה כי המשרד רואה בחומרה "מעשה של אי ציות לרמה הממונה". סגן מנהל בית החולים אמר מנגד כי "היה חשש ממשי ומיידי לשלום החולים ופגיעה קשה בצוות רמב"ם".

 

בהכנת הידיעה השתתפו עמית קוטלר וגלעד מורג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסטודנטיות מזדהות. בהפגנה בת"א
צילום: ירון ברנר
יו"ר ההסתדרות הרפואית אידלמן, בדיון בבג"ץ
צילום: גיל יוחנן
הדוגמן יונתן וגמן בהפגנה
צילום: ירון ברנר
מומלצים