המתמחים בבג"ץ: לא להידברות, רוצים להתפטר
המתמחים הודיעו לשופטי בג"ץ כי הם מסרבים להליך של הידברות ומבקשים לאפשר להם לממש את זכותם להתפטר. בתוך כך סגן השר ליצמן לא מבין מה הבעיה עם פיטורי עשרת המומחים ברמב"ם: "היעלה על הדעת שרופא מומחה שמתפטר בעצם לא מתכוון ברצינות? מקצוע הרפואה הוא משחק ציני?"
הדיון בנוגע לעתירת המתמחים נגד צווי המניעה שהוצאו נגדם התחדש הערב (יום ה') בבג"ץ, אך נציגי המתמחים טוענים שהם מסרבים להידברות, ומבקשים לאפשר להם להתפטר. בעקבות זאת התכנס הרכב השופטים, בראשותה של נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, להתייעצות בנוגע להמשך ההליך.
רפואה במשבר - הכתבות האחרונות:
- ביניש תוקפת את המתמחים: אתם לא נקיי כפיים
- סטודנטים לרפואה הפגינו: "האוצר מנסה לרמוס"
- לפני דיון מכריע בבג"ץ: 460 מתמחים כבר נטשו
- מכתב המתמחים: גמזו, תתפטר
בתוך כך, התייחס הערב סגן שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן, למהלך הפיטורים של עשרת הרופאים הבכירים אתמול ברמב"ם וציין: "מה הבעיה? מה נזעקו כולם? אני לא פיטרתי אף אחד. הם אלו שהתפטרו. רק החלטנו לקבל את מכתביהם לאלתר. היעלה על הדעת שרופא מומחה שמתפטר בעצם לא מתכוון ברצינות? מקצוע הרפואה הוא משחק ציני? חלילה". לכן, הוסיף סגן שר הבריאות, "אני מקווה שבית המשפט יחליט החלטתו וכל הרופאים יצייתו ללא פקפוק".
סגן שר הבריאות, שנאם בכנס ים המלח, התייחס לדברי מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, פרופ' יורם לס, שאמר כי "על ליצמן להתייצב בראש העובדים שלו ולהילחם עד חורמה במשרד האוצר". ליצמן טען כי הוא עדיין עסוק בתיקון הנזקים שגרם לס כמנכ"ל משרדו, וכי "דבריו לא שווים התייחסות נוספת כלל".
ליצמן גם הגיב לקודמו בתפקיד, יעקב בן יזרי, שאמר כי מערכת הבריאות הגיעה למצב של אנרכיה, וכי צעד הפיטורים של עשרת המומחים ברמב"ם "היה מביש ומעליב". לדברי ליצמן, מפאת הפתגם "והדרת פני זקן", הוא מעדיף שלא להשיב לדברים, ואינו רוצה לספר מה מצא במשרד הבריאות כשנכנס לשם אחריו. "די אם אזכיר את החלטתו להפריט את שירותי בריאות התלמיד,
שכבר הצלחנו להחזיר חלק מהם למדינה".
הוא אמר שמשרד הבריאות לוקח אחריות על המערכת. "אני שר הבריאות בפועל", אמר ליצמן, "גם אם בתואר אני סגן שר שבזה אני חוסך למדינה שכר של שר וכן שכר אבטחת אישים עד לאחרונה". בעקבות איומים עליו, הוחלט לפני חודשיים להצמיד לליצמן מאבטח.
מוקדם יותר האשימו שופטי בג"ץ את המתמחים כי הם "תוקעים מסמרים בארון הקבורה של הרפואה הציבורית", לאחר שכ-460 מתמחים נטשו את המחלקות והגישו מכתבי התפטרות. במקביל לדיון בבג"ץ הפגינו כ-150 סטודנטים לרפואה מול בית החולים איכילוב במחאה על ההסכם השנוי במחלוקת עם משרד האוצר.