שתף קטע נבחר

 

ישראל 2011 : בלי מים זורמים, בורות ספיגה לביוב

המועצה האזורית אבו בסמה אינה מחייבת את התושבים בארנונה. התוצאה: ליקויים באספקת המים, בורות ספיגה במקום מערכת ביוב, וגם ליקויים רבים בתחומי הרווחה והחינוך. המבקר קרא לרשויות להתערב

בזמן שבממשלה מכינים תוכניות עבור הבדואים בנגב, מגלה מבקר המדינה ליקויים חמורים בתחום המועצה האזורית אבו בסמה, שהוקמה בתחילת שנת 2004 לצורך מתן שירותים מוניציפאליים לבדואים באזור. בדו"ח המתפרסם אחר-הצהריים (יום ג') דווח על ליקויים מהותיים באספקת המים לתושבים, בסילוק הביוב, בפינוי הפסולת, בטיפול שירותי הרווחה ובתפעול מוסדות חינוך ותחנות לבריאות המשפחה.

 

דיווחים נוספים על פעילות המבקר:

  • חגיגת ג'ובים בלשכת נתניהו

המבקר על אסון הכרמל: שימוע שני לשר ישי

 

בשנה שעברה שכנו בתחום שיפוטה של אבו בסמה עשרה יישובים מוכרים שבהם גרים 30 אלף תושבים. המבקר העיר כי המועצה האזורית מתמודדת עם תנאים פיזיים מורכבים. היא אמורה להעניק שירותים לאוכלוסייה הפזורה על שטח רחב, חלקה אף מחוץ לתחום שיפוטה.

 

בדו"ח נחשפת תמונה עגומה של פעילות המועצה. ברוב היישובים אין תשתיות בסיסיות התומכות בהענקת שירותים לתושבים. למועצה אין כמעט הכנסות עצמיות, שכן היא אינה מחייבת את התושבים בארנונה ואינה מנהלת מערך גבייה.

 

תראבין, בתחומי המועצה. ללא תשתיות בסיסיות (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
תראבין, בתחומי המועצה. ללא תשתיות בסיסיות(צילום: הרצל יוסף)
 

התוצאה - המועצה פועלת בזכות תקציבים ממשרדי החינוך והרווחה ומענקי איזון ממשרד הפנים. בפועל המצב קשה מאוד. המועצה סיפקה מים רק לחלק מהתושבים שבתחומה, וחלק אחר נאלץ להסתמך על גורמים פרטיים. שני יישובים, מכחול וכחלה, לא זוכים לאספקת מים לא מהמועצה ולא מגורמים פרטיים. בבתים אין מים זורמים.

 

פרט לשני יישובים במועצה, אין תשתיות מסודרות לאספקת מים לבתי התושבים. זו נעשית באמצעות צנרת המונחת על-פני הקרקע ומשתרעת לעתים על-פני כמה קילומטרים. ברוב היישובים יש רק נקודת מים אחת שאמורה לספק מים לכל היישוב, דבר הפוגע באיכות השירות ובנגישותו.

 

רק ביישוב תראבין הוקמו מערכת ותשתיות ציבוריות לאיסוף שפכים מבתי המגורים וממוסדות ציבור, לטיפול בהם ולסילוקם. בשאר היישובים אפילו לא החלו בהקמת מערכות ותשתיות כאלו. לכן משתמשים בהם בבורות ספיגה, הגורמים לחלחול ישיר של הביוב לקרקע. המועצה לא פנתה לתושבים לשם התקנת בורות ביוב פרטיים או לשם שמירה על תקינותם, על-פי חוק הרשויות המקומיות. המבקר מצא כי המועצה לא פיקחה או בדקה את מערך סילוק הביוב.

 

המפגעים הסביבתיים לא איחרו להגיע: בנחל חברון שעובר בשטח היישוב אום בטין, בתחום שיפוטה של המועצה, זורמים שפכים. הדבר גורם למפגעים ולסיכונים תברואתיים לתושבים, לסיכונים סביבתיים עקב חלחול המים המזוהמים לקרקע, למפגעי יתושים בסביבתם וגם לריחות רעים.

 

בורות ספיגה במקום קווי ביוב (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בורות ספיגה במקום קווי ביוב(צילום: הרצל יוסף)
 

ממצאים חמורים נמצאו גם בנושא פינוי הפסולת. המבקר כתב כי בחלק מהיישובים פינתה המועצה פסולת ביתית של תושבים שפנו אליה וחתמו איתה על הסכם להסדרת פינוי הפסולת, אולם אין מערך מוסדר וכולל לאיסוף פסולת ביתית בכל יישובי המועצה. לכן היא מושלכת לרוב בשטחים פתוחים, ובהם היא נערמת או נשרפת. המועצה גם לא הקימה ולא קבעה נקודות איסוף שאליהן יכולים התושבים להעביר את הפסולת.

 

בתחום החינוך מצא המבקר כי רוב דרכי הגישה למוסדות החינוך שמפעילה המועצה אינן סלולות ואינן מוסדרות. הוא העיר כי הדרכים הללו אינן בטיחותיות, ועקב כך נשקפת סכנה לתלמידים המוסעים בהן, בעיקר בחורף.

 

המועצה גם לא מקיימת מעקב סדיר ובדיקות תדירות בעניין תנאי התברואה בכל מוסדות החינוך שבאחריותה, על אף הליקויים הרבים שהועלו בבדיקות שעשה משרד הבריאות.

 

בשירותי הרווחה נמצא כי האגף לשירותים חברתיים במועצה מתקשה לתת לאוכלוסייה שירותי רווחה מלאים, לרבות שירותים קהילתיים, טיפולים קבוצתיים ופרויקטים יחודיים לאוכלוסיות יעד, כמו ילדים ונוער בסיכון ונערות במצוקה. האגף מתקשה

 לספק שירותים אלו בשל פיזור האוכלוסייה בשטח, משום שלא עומדים לרשותו הכלים והמשאבים הנדרשים לכך. בנוסף, בתחום המועצה יש מחסור במבנים היכולים לשמש את האגף.

 

המבקר כתב כי נוכח ממצאי הביקורת, מצטיירת תמונה עגומה בדבר אספקת שירותים בסיסיים לתושבים בתחום המועצה האזורית אבו בסמה. הוא קרא למשרדי הממשלה הרלוונטיים לתת את הדעת על כך ששירותים בסיסיים וחיוניים הנוגעים לשמירה על בריאות התושבים ובטיחותם אינם מסופקים באופן מלא, וכן קרא לאותם גופים לדאוג שהמועצה תספק את השירותים הנחוצים.

 

מהמועצה המקומית אבו בסמה נמסר כי הם ביצעו פעולות רבות לרווחת התושבים. עם זאת נמסר: "כל ניסיון לקדם פרויקטים לרווחת התושבים נתקל בהתנגדות כפולה ומכופלת: מחד - רשויות המדינה מגדירות כמעט כל בנייה בשטח כבלתי חוקית - בהיעדר תכניות מתאר ובנייה מאושרות. מאידך, התושבים עצמם מתנגדים לרוב המכריע של הניסיונות לסלול תשתיות - בטענות הקשורות לתביעות הבעלות שלהם על הקרקע".

 

במועצה הפנו אצבע מאשימה למשרדי הממשלה: "כעולה מכל פרק בדוח הביקורת, גם כותבי הדוח השכילו להבין, כי הבעיה אינה באופן התנהלותה של המועצה האזורית אבו בסמה, אלא במשרדי הממשלה המוזכרים כמעט בכל סעיף מסעיפי הביקורת, אינם מגיבים לדרישות התקציב של המועצה ומונעים ממנה לספק את השירותים שהתושבים כן מוכנים לקבל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו בסמה. ארכיון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים