פסגת הכרמל: סיור בשוק התל-אביבי
סיור בין הדוכנים השווים של שוק הכרמל, חלקם חדשים שנפתחו בשנה האחרונה: בר שמן זית, חנות קפה-גורמה, דוכן סנדוויץ' תוניסאי ובוריק וגם מזנון אסייתי כמו בניו-יורק
אם יש משהו שהירושלמים גאים בו באמת, הרי הוא שוק מחנה יהודה שלהם. ובכן, כבודו של השוק הירושלמי במקומו מונח, אבל הגיע הזמן שהתל-אביבים ישתחררו מרגשי נחיתות בתחום הזה. בעיקר כיוון ששוק הכרמל מתפתח מול עינינו בצעדי ענק.
עוד בערוץ האוכל:
החציל המזמר: ארוחה בסינג לונג
רק בשבועות האחרונים נפתחו בו שלושה מוקדי אוכל חדשים, ובשנה האחרונה - יותר מעשרה. טבחים, אנשי אוכל ויזמים החלו להכיר בקסם המיוחד של הפעלת מסעדות, חנויות בוטיק ודוכנים עדכניים בצמוד לבאסטות המסורתיות, ממש כמו בשווקים רבים וידועים בעולם. סיור קולינרי בין המקומות החדשים שצצו פה אך לא מכבר:
אוליה | בר שמן זית
באוליה, בר שמן הזית הראשון בישראל, פותרים לכם את הדילמה המוכרת: איזה שמן זית כדאי לקנות הביתה. בחנות הקטנה והמעוצבת, שנפתחה לפני מספר חודשים, יש 12-15 זנים שונים, ובנוסף: בלנד הבית שהם מרכיבים בעצמם ובלנד יום-יום פשוט וזול יותר, המיועד לבישול, לטיגון ולאפייה. על הבר תוכלו לשתות גולדסטאר מהחבית או גזוז צבעוני ולנשנש פינצ'וס - פרוסות בגט עם ממרחי המקום, פסטרמה ורוסטביף עם החרדלים המקומיים, גבינות ומרקחות. המחיר ידידותי: 12 ש' לצלחת של שלושה פינצ'וס, 15 ש' לשלושה פינצ'וס בשריים. בחמישי-שישי יצ'פרו אתכם גם עם צ'ייסרים חינם של ערק קר.
אוליה, הכרמל ,7 טל' .03-5100663
דווקא גורמה
בחנות שפועלת בשוק כבר שבע שנים אין שום דבר מעוצב או עדכני, אבל אם אתם חובבי גבינות נדירות מכל העולם, אל תעזו לדלג עליה. המוכרים, לא מתפלצנים או מתנשאים במובהק, ישמחו למכור לכם מוצרים ייחודיים שמגיעים בייבוא אישי ושקשה מאוד להשיג במקומות אחרים. גבינות טולום, שהן הפרמזן של הטורקים, גבינת פקורינו איטלקית בדרגת יישון גבוהה, גבינות עיזים מהולנד עם צ'ילי או עם גידים תכלכלים, קשקבל אמיתית מטורקיה, גבינה בולגרית המועברת לכבישה של שישה חודשים, פרמזנו רגיאנו שיושן 4–3 שנים, ועוד. אזהרה: אל תבואו לכאן בימי שישי, כי העומס בלתי נסבל.
הכרמל ,34 טל' .050-2810085
ששון
מקום קטן, צנוע וחדש, בן חודש בסך הכל, שפתח ששי ישראל, שף שעבד בעבר בקופי בר ובפויקה. במקומן של המנות המפונפנות מפעם תמצאו אצלו עכשיו אוכל עממי ופשוט לחלוטין, שנעשה על המקום ומוגש בפיתה או בבגט: רצועות בקר עם בצל ותבלינים 21) ש' בפיתה, 25 בבגט,( שניצל 16/20) ש,(' חביתת ירק, חביתת פטריות וסביח. עכשיו תגידו לי אתם: מתי בפעם האחרונה אכלתם סביח-שף?
הכרמל ,38 טל' .052-5404920
מאפיית לחמים
חשבתם שלחמים היא מאפייה שנועדה לצפונבונים מתנשאים? הנה גרסת הבלאדי שלה: סניף חדש שנפתח בשוק לפני חודש. רוב המוצרים מסניף האב, המצוי ברחוב החשמונאים בתל-אביב, נמכרים גם פה, אבל יש כאלה שדווקא לא נמכרים היטב בשוק. לחמניות זיתים, למשל, או עוגות גבינה קרות. מצד שני, בורקס מעלף שאופים במקום נחשבים ללהיט, וכל סוחרי השוק מחסלים אותם בלי להשאיר יותר מדי לשאר הקונים. חלות מרציפן הן השוס של ימי שישי. למאחרים בקניות - מדי יום ב,17:30- סוף היום בחיי המסחר של השוק, נמכרים פה כל כיכרות הלחם במחירי חיסול של 10 שקלים. בשישי מתבצעת המכירה ב.14:30- שווה.
הכרמל ,11 טל' .050-9220049
בר השגה
גבריאל חלפון אוהב את מה שהוא עושה, והאמת שגם אנחנו. לפני כמה חודשים פתח את הדוכן שלו ברחוב ר' עקיבא 20 (בכניסה לשוק מאלנבי פונים ימינה ברחוב הראשון,( שבו הוא מוכר בוריק, סנדוויץ' תוניסאי וספינג' לקינוח. אם אתם בדיאטה, אל תתקרבו. הבוריק – עלה בצק שהוא מכין בעצמו, ממולא גם בביצה וגם בתפוח אדמה מבושל, ואחרי טבילה קצרה בשמן עמוק, החלמון מוכן באופן המדויק ביותר ומתפוצץ לכם בפה. את הבוריק הוא מניח על צלחת מתכת עם צ'רשי נפלא תוצרת בית, שעשוי מדלעת, מערמונים ומחומץ תפוחים. על הצלחת יש גם פלפלצ'ומה ולימון כבוש וערימת עשבי תיבול שמצא היום בשוק: רשאד, נענע, פטרוזיליה ועוד.
רבי עקיבא ,20 טל' .054-3026012
The Bun
מזנון אסייתי מבטיח, שנפתח לפני כחודשיים. מסוג המקומות שהיינו רוצים לראות עוד מהם בשוק ובסביבותיו. אייל ושי קיצ'ס הם אחים, שלמדו בישול בניו-יורק ואף עבדו במסעדות מכוכבות שם. שניהם מתים על אוכל אסייתי לא יקר, וכשהבינו שהנישה הזאת טרם מוצתה אצלנו, פתחו את דה באן (הארנב.( יש פה מנות יפניות כמו מרק אודון מצוין ומנות ממזרח אסיה עם פרשנות אישית: סלט פפאיה שמזכיר מאוד את הסום טאם התאילנדי, אבל עם אטריות שעועית עדינות 31) ש,(' ברוסט - בקר בבישול ארוך עם מלפפון חמוץ - ומיסו ברביקיו 39) ש,(' ולטובת הצמחונים: טופו טנדורי – טופו שהושרה במרינדה עם יוגורט ועשבי תיבול 34) ש.(' על הלחמניות המאודות שמגישים פה מטביעים חותמת בדמותו של ארנב חמוד. בהמשך יתרחב התפריט עם מנות חדשות של עוף ובשר, דג שלם וספיישלים נוספים.
הלל הזקן ,18 טל.03-6044725 :'
פרג
ממש מול ששון נפתחה לפני שבוע חנות חדשה של תבליני פרג. יש פה רוזטה שאפשר לשתות במקום או לקנות הביתה, שמן זית מהמסיק הראשון וכמובן – תערובות התבלינים המפורסמות. בחנות מקפידים תמיד להכין כמה קערות גדולות של אורז, כדי שיוכלו להדגים לכם איך משתמשים בתערובות התיבול, ואף ייתנו לכם לטעום.
הכרמל ,9 טל' .052-4848708
לה קפה
דוכן קטן שנפתח לפני שנה וטרם החליט אם הוא בית קפה או מסעדה. בינתיים תוכלו לתדלק את עצמכם פה בקפה, או לכרסם שקשוקה 15) ש,(' קבב עם חמוצים שמכינים במקום 20) ש,(' חביתות ירק 15) ש,(' וגם מנה שנקראת "מעורב ירושלמי שגדל בביתר." נחמד.
הכרמל 38 פינת שפ"ר ,2 טל' .052-633097
מקור הברכה
בעליו של הדוכן הזה, דודו שלום, היה בעבר בעליו של בר גוריון בתל-אביב. עכשיו הוא מוכר אוכל כשר בשוק ומבסוט מכל רגע. בבוקר אפשר לאכול פה שקשוקה (שנגמרת מהר במיוחד) וחביתות ירק בצלחת, בפיתה או בג'בטה. בצהריים יש פסטות שנעשות על המקום, חזה עוף על הפלנצ'ה, ומנה שנקראת מעורב תל-אביבי ובה קבב (טעים,(! שומן כבש וחזה עוף.
הכרמל ,11 טל' .03-5161777
Coffee Lab
חנות למקצוענים שמבינים בקפה. מדובר במרכז תרבות קפה, עם הרצאות וערבי נושא בתחום. זה המקום שבו תוכלו להרכיב לעצמכם תערובות אישיות לפי טעמכם, מ38- סוגים של פולי קפה, אשר קולים במקום. כיוון שחוש הטעם שונה מאדם לאדם, יקבלו בהבנה כל בלנד שתרכיבו. החנות מוכרת גם ציוד לקפה, ומי שקונה מכונת קפה יזכה להדרכה גם בבית.
הכרמל 21 פינת ר' מאיר ,42 טל' 03-5104121.