תחרות בריאה: מתכונים צמחונים מנצחים
חציל ממולא, מרק אפונה וקציצות עלי סלק היו רק חלק מהמתכונים המנצחים בתחרות "השף הבריא" שמטרתה קידום סל מזון בסיסי ובריא בישראל, הנה כמה מתכונים שיהפכו את המטבח שלכם לבריא יותר
עוד בערוץ האוכל:
- אדום עולה: מטעמים טבעוניים מעגבניות וסלק
שלא יחסר: ויטמינים מן הצומח
עוד מתכונים צמחונים במדור שני צמחוני
בשלב הגמר שנערך בבית הספר "בישולים", התחרו 10 בשלנים ביתיים שעמלו על מנת הגמר המנצחת אותה הציגו אותה בפני חבר שופטים שמנה את כוהנת הבריאות פיליס גלזר, השף שאול בן אדרת ("התרנגול הכחול") הנטורופת גיא גיאור ולאה שנירר מ"מעושרות".
במקום הראשון זכתה מנת הקוקט חציל ממולא של אמירה אשקר, עובדת סוציאלית מכפר יאסיף, שסיפרה שמטבחה מושתת על פירות, ירקות ותבלינים אותם היא מגדלת בעצמה: "הלחם והפיתות, העשויים מקמח מלא שנטחן במטחנה הקמח בכפר הסמוך, נאפים בטבון הבנוי מטיט וקש. מעצי הזית מהזן הסורי, מסיקים את השמן הנהדר והטהור. הלבנה והיוגורט אף הם תוצרת בית. רסק העגבניות בחיים לא בא מקופסה, בכל שנה אני רוקחת אותו מעגבניות אדומות ובשלות ומייבשת את הרסק האדום והריחני בשמש ושומרת אותו בצנצנות".
למקום השני הגיעה מנת הקישואים הממולאים של דוד סבתו, סטודנט לתזונה ממושב גמזו, ולמקום השלישי הגיעה מנת קבב לוקוס וסלט עדשים של שי ברנדס, מהנדס מחשבים מחיפה, שעשה לאחרונה שינוי בריאותי דרסטי והשיל עשרות ק"ג ממשקלו בעזרת תזונה נכונה.
קוקט חציל ממולא
מתכון של אמירה אשקר
המרכיבים:
לחצילים:
3 חצילים, פרוסים לאורך בעובי 3 ס"מ
שמן זית
מלח גס
לרוטב עגבניות:
5 עגבניות, חצויות
3 שיני שום
עלי תימין
בזיליקום, אורגנו, פלפל שחור, מלח ונגיעות מאגוז מוסקט טרי
למילוי:
1/2 ק"ג תרד, חלוט וקצוץ דק
בצל קטן, קצוץ דק
שן שום
6 פטריות שמפניון/ פורטופלה, קצוצות דק
3 קישואים, מגוררים בפומפייה גסה
1-2 כפות שמנת מתוקה/ חלב
כף גבינת פרמזן מגוררת
מעט פטה מפוררת
ביצה טרופה
1 כף קמח
מעט שמן זית
אופן ההכנה:
- מכינים את החצילים: מרטיבים תבנית אפייה במים ומכסים בנייר אפייה (הרטבת התבנית מונעת את חריכת הנייר ונותנת לחות לחצילים).
- מברישים את נייר האפייה בשמן זית, מפזרים מעט מלח ומניחים את פרוסות החציל. מברישים את החצילים בשמן ומפזרים מעל מעט מלח. אופים בתנור שחומם מראש לחום גבוה מאד בתכנית טורבו. משחימים את החצילים היטב.
- מכינים את העגבניות: בתבנית נוספת לסדר באותה השיטה 5 עגבניות חצויות עם ענפי תימין ושיני שום.
- העגבניות הצלויות ישמשו לרוטב במנה.
- הכנת המנה: במחבת גדולה מטגנים את הבצל ומוסיפים את כל הירקות והתבלינים עד לריכוך, לא הרבה זמן.
- מוסיפים את השמנת, הגבינות, הביצה והקמח, מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. מסירים מהאש ומצננים.
- בקוקטים חד פעמיים או תבניות מחרס בקוטר 20-15 ס"מ, מסדרים שתי פרוסות חציל בהצלבה ונותנים להן לגלוש מהתבניות.
- ממלאים במלית וסוגרים בעזרת פרוסות החציל הגולשות.
- אופים בטמפ' של 180 מעלות למשך כ-30 דקות.
- מכינים את הרוטב: טוחנים בבלנדר את העגבניות הצלויות, השום, המלח, הפלפל והבזיליקום.
- ההגשה: יוצקים מעט מהרוטב באמצע צלחת ומעליו הופכים את מנת החציל כך שהיא מחוץ לתבנית החרס ומוכנה לאכילה.
מרק אפונה עם בורגול ופלפלים קלויים
מתכון של נורית אבישר
המרכיבים:
למרק:
1 בצל גדול, קצוץ גס
400 גרם אפונה קפואה
1 ראש פטרוזיליה, חתוך לקוביות בגדול של כ-2 ס"מ
1 ראש סלרי, חתוך לקוביות בגודל של כ-2 ס"מ
2-3 גבעולי סלרי, קצוצים
מים
1 כף מיץ לימון
4-5 כפות שמן זית
מלח לפי הטעם
לתוספות:
2 פלפלים אדומים
2 פלפלים צהובים או כתומים
1 כוס בורגול
1/4 כפית כורכום
1 כפית כמון
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
3 כפות שמן זית
מלח לפי הטעם
להגשה:
טחינה ביתית, עדיף על בסיס חמאת שומשום
כוסברה טרייה או שמיר, או שניהם, קצוצים דק, אופציונאלי ולפי הטעם
אופן ההכנה:
- מאדים את הבצל בסיר ללא שמן על אש גבוהה עד לשקיפות, מנמיכים את האש וממשיכים לאדות 2-3 דקות נוספות.
- מוסיפים את השורשים, גבעולי הסלרי, האפונה ומכסים במים בגובה של 2-3 ס"מ מעל הירקות. מביאים לרתיחה, מוציאים את הקצף אם יש, מכסים את הסיר, מנמיכים את האש ומבשלים 20-25 דקות, עד לריכוך השורשים.
- טוחנים את המרק ומסננים במסננת דקה, כדי להיפטר מקליפות האפונה.
- מתבלים בשמן זית, מיץ לימון ומלח. אם המרק סמיך מידי, אפשר לדלל במים, או בציר ירקות.
- מכינים את התוספות: מניחים את הפלפלים בתבנית וקולים אותם 30-40 דקות, בתנור בטמפ' של 180 מעלות. מוציאים את הפלפלים מהתנור ולאחר שהם מתקררים מעט, מקלפים אותם וחותכים לקוביות קטנות, מערבבים בקערה עם הנוזלים שלהם וחלק מהגרעינים.
- מערבבים בסיר את הבורגול עם כל התבלינים, מלבד המלח. מוסיפים מים בגובה 1 ס"מ מעל הבורגול ומביאים לרתיחה בסיר פתוח, מנמיכים את האש ומבשלים בסיר מכוסה, עד שהמים נספגים לחלוטין והבורגול רך וטעים. משאירים את הסיר מכוסה כעשר דקות נוספות ולאחר מכן מוסיפים שמן זית ומלח ומערבבים היטב.
- מרכיבים את המנה: מניחים בצלחת עמוקה מנה של בורגול ומעליה פלפלים קלויים, יוצקים מעל הכל מרק כך שהפלפלים יציצו - לא יכוסו לחלוטין. מעטרים בטחינה ובכוסברה/שמיר.
קינואה מפתיעה
מתכון של דינה גוזלן
המרכיבים:
1 כוס קינואה
1/2 1 כוסות מים
1 קישוא
1 גזר
1 בטטה
1 בצל
100 גרם דלעת
2 שיני שום
1 פלפל אדום (גמבה), קצוץ לקוביות
שמן זית
1 כוס של פטרוזיליה, נענע, כוסברה ועלי תרד, קצוצים
שקדים מולבנים חתוכים
שומשום מלא
חמוציות
מיץ מ-1/2 לימון
מעט מלח, פלפל גרוס שחור
אופן ההכנה:
- מבשלים כוס קינואה יחד עם 1/2 1 כוסות מים ללא מלח וללא תבלינים.
- קוצצים במעבד מזון את הכוסברה, הפטרוזיליה, הנענע והתרד (לא להוסיף בבישול).
- מגררים לסיר את הקישוא, הגזר, הדלעת והבצל ומטגנים בשמן זית.
- מוסיפים את קוביות הפלפל האדום ושיני השום, מעט מלח ופלפל, מערבבים ומטגנים עד שהירקות מזהיבים.
- מניחים בקערה את הקינואה המבושלת, מוסיפים את תבשיל הירקות, עשבי התיבול הקצוצים ומערבבים.
- קולים במחבת את השקדים, השומשום המלא והחמוציות ומוסיפים לקינואה. סוחטים מעל 1/2 לימון ומגישים.
קציצות עלי סלק
מתכון של אלעד מיטרני
המרכיבים (ל-12 קציצות):
עלי סלק, ניתן להשיג בחנויות שמוכרות את הסלק בזר
2 תפוחי אדמה מבושלים
2 ביצים
שמן קנולה
מלח
פלפל שחור
כורכום
כמון
1/4 כוס קמח מלא
להגשה:
טחינה גולמית
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את העלים וקוצצים אותם.
- מועכים את תפוחי האדמה ומוסיפים לעלים. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
- משמנים נייר אפייה ובעזרת מצקת יוצקים קציצות מהבלילה ומסדרים בתבנית.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך כ-10 דקות, הופכים במידת הצורך.
- מסדרים בצלחת ומזלפים מעל טחינה.