הרעה במצב רוכשי הדירות בחודש ינואר
לאחר 3 חודשים של שיפור במצב רוכשי הדירות, העלייה במחירי הדיור, לפי נתוני הלמ"ס, השפיעה לרעה על מצב הרוכשים – כך עולה מנתוני מדד משכן. הכלכלנים: עדיין מוקדם לקבוע מגמה
מדד משכן למצב רוכשי הדירות, העוקב אחר מצבם השוטף של רוכשי הדירות בישראל, רשם בחודש ינואר ירידה של 0.7% לרמה 1996 של 127.4 נקודות. ירידה זו משקפת הרעה במצב רוכשי הדירות בעקבות עלייה במחירי הדירות ועלייה קלה בריבית המשכנתאות.
מדד מחירי הדירות האחרון שפורסם על ידי הלמ"ס (סקר מחירי דירות בבעלות דיירים) עלה ב-0.6%.
ב-12 החודשים האחרונים עלו מחירי הדירות בישראל, על פי הסקר, בשיעור נומינלי של 6.1% ובשיעור ריאלי של 3.9%. מאז נקודת השפל במחצית שנת 2007 עלו מחירי הדירות בישראל בשיעור נומינלי של 64.7% ובשיעור ריאלי של 41.2%.
"עלייה של 40% במספר הדירות החדשות שנמכרו"
בשלושת החודשים האחרונים רשם המדד, המתבסס על מחירי הדיור, שיעור האבטלה, השכר הממוצע במשק וגובה הריבית על המשכנתאות - עלייה המבטאת שיפור, וזאת על רקע הנתונים שהצביעו על ירידה במחירי הדיור.
"הירידה במדד משכן מיוחסת בעיקר להתייקרות במחירי הדירות, לאחר שלושה חודשים רצופים של ירידות בשיעור מצטבר של 1.4%. הריבית על המשכנתאות, השכר הממוצע במשק ונתוני האבטלה נותרו כמעט ללא שינוי החודש", אומרים כלכלני בנק הפועלים.
הכלכלנים מציינים כי על פי נתוני הלמ"ס, בחודשים דצמבר וינואר חלה עלייה של כ-40% במספר הדירות החדשות שנמכרו לעומת ממוצע חמשת החודשים הקודמים. עם זאת, לדבריהם מוקדם לקבוע אם מדובר בהתאוששות של הביקושים או תגובה לרמת העסקאות הנמוכה מאוד ששררה עד חודשים אלו.