שתף קטע נבחר
 
צילום: בועז לביא

שיכור ולא מיין : מבדק התירוש

כמו הקניידלעך גם ליין התירוש יש מעמד בלתי מבוטל בליל הסדר. שרית סרדס טרוטינו ושושנה חן יצאו לבדוק האם יין התירוש של כרמל, המלך הבלתי מעורער, מאבד את הכתר, אילו אופציות נוספות יש ומה הכי טעים

מבט במחלקת היינות בסופרמרקטים מראה כי משהו קרה למיץ הענבים "תירוש" של יקבי כרמל, יין הילדים, כפי שהוא מכונה במשפחות רבות. המיץ, ששנותיו מרובות יותר משנות המדינה, חדל להיות מלך הקטגוריה. על מדפי הרשתות ספרנו לא פחות מחמישה מותגים פרטיים של מיץ ענבים מסוג תירוש, ועוד כעשרה סוגים נוספים של מיצי ענבים שמנפיקים יקבים גדולים, בינוניים וקטנים. בדיקת טעם שערכנו, כמו גם שיחות עם מי שגדלו על יין תירוש, השלימו את ההפתעה. הצעירים והילדים מפנים לו עורף.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

קולינריה למתחילים: בוחרים יין לפסח

 

האם טעמו של התירוש השתנה? אדם מונטיפיורי מהנהלת יקבי כרמל מכחיש בתקיפות. "נוסחת התירוש לא השתנתה לאורך השנים, אך כיוון שמדובר במוצר טבעי לחלוטין, ממש כמו יין - הוא מושפע מגורמים שונים כמו מזג האוויר, תנאי הבציר ואופי הענבים. כשבשנה מסוימת הענבים פחות מתוקים, התירוש פחות מתוק. אנחנו רואים בכך סימן חיובי לטבעיותו של המוצר שלנו. זה אינו משקה היוצא ממעבדה, עם תרכובות קבועות או תוספות קבועות של סוכר וצבע. תירוש הוא מוצר שתלוי בתוצרת חקלאית, ובזה קסמו‭."‬

 

מוטי סלע, סמנכ"ל הסחר של קו-אופ שופ, ומי שכיהן במשך שלוש שנים וחצי כמנהל שיווק ביקבי כרמל, אומר כי אם בעבר תפס התירוש ‭80%-70%‬ מהשוק ואפילו יותר, היום הוא תופס פחות מ- ‭50%‬ מהשוק‭".‬אצלנו הצביעו המכירות של עשרת הימים האחרונים שהתירוש של כרמל היווה קצת יותר מ‭40%-‬ מהמכירות של מיצי הענבים. היקב אמנם ימכור את הכמות הגדולה ביותר, אבל יזנבו בו רבים אחרים, בראשם התירוש של 'הכורמים‭,"'‬ אומר רמי לוי.

 

חביב הילדים. תירוש ()
חביב הילדים. תירוש

 

ברשת כמעט-חינם תופס המותג הפרטי 'יקבי הכפר' כ‭60%-‬ מהמכירות, וכרמל מגיע הרבה אחריו עם ‭19%‬ מהמכירות. מעמדו של התירוש של כרמל עדיין חזק מאוד ברשת שופרסל, שסירבה להתייחס לנתונים. זו אחת הרשתות הבודדות שבהן הוא מככב במבצעי החג. בשאר הרשתות ממנפים את מותגי הבית.

 

תלוי בענבים

קו השבר נחצה ללא ספק לפני כשנתיים, לאחר שבית המשפט קבע בתביעת יקבי כרמל מול יקב אפרת, היום יקב טפרברג, שהשם "תירוש" איננו מונופול של כרמל, אלא פתוח לפני כל מי שמייצר מיץ ענבים בתהליך המסורתי. הסכר נפרץ וכולם קפצו על העגלה.

 

להכנת המשקה משתמשים בדרך כלל בענבי מוסקט אלכסנדרוני לתירוש הלבן, ומוסקט המבורג או קריניאן לתירוש האדום. לא כל זן מתאים לייצור תירוש. קברנה סוביניון, לדוגמה, לא מתאים למטרה הזאת, כי על מנת לייצר תירוש צריך להשתמש בעינב קליל ורך, ולא עוצמתי. ענבי יין, כאלה שמשמשים את היקבים הרציניים יותר להכנת תירוש, הם יקרים ואיכותיים יותר מענבי המאכל הזולים. הבעיה היא שהצרכן לא יכול לדעת באילו ענבים השתמשו במוצר זה או אחר.

 

האם מוסיפים מים וסוכר למשקה? שיקי ראוכברגר, היינן הראשי של יקב טפרברג, ומוטי סלע מקו-אופ שופ משוכנעים שמדובר באגדות אורבניות. "אין שום סיבה להשתמש במים או בתוספים אחרים. יש היום בשוק הישראלי שפע גדול של ענבים איכותיים, ואני לא מכיר יקב הגון שמוסיף לתירוש שלו חומרים חיצוניים‭,"‬ אומר ראוכברגר.

 

לנו הם נשמעים קצת אופטימיים. שמענו גורמים שונים בתעשיית היין שטוענים ששוק התירוש בארץ פרוץ לזיופים, ממש כמו זיופי שמן הזית, ואין עליו פיקוח ממשי. יש יקבים המשתמשים ברכז ענבים שהם מייבאים מחו"ל, על מנת להוזיל את המוצר שלהם. יצרנים אחרים מוסיפים למיץ מים, סוכר וחומרים משמרים. זאת הסיבה שתירוש זול מדי צריך להדליק נורה אדומה אצל הצרכנים.

 

מי בודק אם מיצי הענבים מכילים את מה שמצהירים היצרנים, שאין בהם תוספת מים או סוכר או כמויות מוגזמות של גופרית? אף אחד. בישראל אין מעבדה שמסוגלת לקבוע בוודאות תוספת של סוכר למיצים. גופים שרצו לבדוק את הנושא מסיבות מסחריות שיגרו בדיקות לגרמניה.

 

טרנד של מחיר

גם המחיר קריטי לא פחות לפגיעה בכוחו של התירוש המיתולוגי של כרמל, שנתפסה בשנים האחרונות כמי שאיננה מוכנה ללכת לקראת הרשתות ולהוריד מחירים. "המחיר שלהם גבוה מכולם, בשעה שאנשים הבינו שיש אחרים טובים לא פחות‭,"‬ מסכימים רמי לוי, יוסף אשקר, מנכ"ל ביג-זול, ומוטי סלע.

 

"הצרכן לא נעול על תירוש כשיש לו אלטרנטיבות אחרות זולות יותר‭,"‬ אומר מנכ"ל של רשת גדולה. "קיימת סגירת פער איכותית בין כרמל ליקבים אחרים, שממזערת את היתרון שלה. הטרנד היום הוא מחיר ולא מוצר‭,"‬ אומר סלע.

 

בשטח ניתן לראות שגם חומת ההתנגדות של כרמל למלחמות המחירים נסדקת מעט. אמנם בנקודות רבות ניתן למצוא תירוש שלה בכ‭18-‬ שקל לבקבוק, אבל ב"יש" בבאר-שבע, אחת מזירות מלחמות המחירים הלוהטות של פסח, מכרו בקבוק "תירוש" ב‭9.99-‬ שקל, וגם שופרסל הציעה בקבוק ב‭10-‬ שקלים לקונים שני בקבוקים, אבל מדובר בבקבוק שתכולתו 650 מ"ל.

 

אדם מונטיפיורי מהנהלת יקבי כרמל מציין: "רוב הציבור שומר לנו אמונים בגלל הסטנדרטים שלנו. כרמל מוכרים מדי שנה מיליוני ליטרים של תירוש. המשקה מיוצר ביקב עוד מלפני קום המדינה. הענבים המשמשים אותנו הם ענבי יין איכותיים, הנבצרים בכרמים שלנו, שמצויים כל הזמן בפיקוחנו. מדובר במיץ ענבים טהור, ללא תוספות מים, סוכר, צבעים או חומרים משמרים. בשנה האחרונה השקענו כ‭30-‬ מיליון שקל בציוד טכנולוגי מתקדם, וגם התירוש יוצא נשכר מכך‭."‬ מה בדקנו

 

חמישה סוגים של מיץ ענבים הוגשו בטעימה עיוורת, בכוסות ממוספרות, לצוות הבודקים: השף אלון גונן, הכותב על יין עבור פורטל היין הישראלי, הקונדיטור דודי אדניה, מנהל קונדיטוריית ביסקוטי, ושלושה ילדים בני ‭.11-7‬

 

בדקנו את צבע המשקה וצלילותו, רמת המתיקות, הטעם הכללי, והאם הוא מותיר בפה טעמי לוואי. רשימת הרכיבים וההבטחות הוגשה (ללא זיהוי היצרן) גם לדיאטנית מריאנה אורבך, שהתייחסה להיבט הבריאותי.

 

תגובות

תגובת היקבים: ביקב כרמל וביקב טפרברג אומרים בתגובה כי התקן הישראלי מאפשר להגדיר כמיץ ענבים טבעי מיץ שמכיל את הכמויות המותרות של גופרית.

 

תגובת חברת טעמן: "רוב היקבים בארץ מערבבים בתירוש שלהם מים עם תמציות וגם משתמשים בשאריות ענבים. התירוש שלנו הוא ללא תוספות, 100 אחוז מיץ. הוא מיוצר בספרד, משלושה זני ענבים, ונמצא תחת השגחה מרגע הבציר ועד סוף התהליך. הטעם משתנה משנה לשנה. בשנה שעברה המיץ היה יותר מתוק וכהה, השנה הוא יותר ורוד וחמצמץ‭." ‬

 

אפשר לוותר

תירוש ענבים של טעמן, מיובא מספרד. ליטר וחצי, ‭16.25‬ שקל ‭10.83)‬ שקל לליטר)

  • הטעם: גרוע
  • הצבע והמראה: גרוע
  • דבר הדיאטנית: דומה לכולם ‭84)‬ קלוריות ל‭100-‬ מ"ל)
  • בשורה התחתונה: עם המוצר הזה הייתה הסכמה מקיר לקיר שהוא גרוע במיוחד. צבעו כהה מאוד, שונה לחלוטין מהצבע הענברי המאפיין את משקאות התירוש הישראליים. מתוק מאוד, ולמרות ההצהרה על התווית כי הוא עשוי מ‭100%-‬ ענבים, הטועמים חשדו שמדובר במתיקות ובצבע הנובעים מתוספות חיצוניות. איש היין ציין שמדובר בטעמי לוואי משונים, גם טעם מתכתי מאוד שלא ניתן היה להתעלם ממנו ולא אמור להימצא בתירוש. הילדים קבלו על טעמי לוואי מרירים ועוקצניים.

 

הבינוני

בציר של יקב ירושלים, 1 ליטר, ‭13.20‬ שקל

  • הטעם: בינוני
  • הצבע והמראה: טוב
  • דבר הדיאטנית: המוצר מבטיח טבעיות למרות שעבר תהליך פיסטור. הוא היחיד שלא מזכיר את הגופרית ולא ברור איך הוא שומר על טריותו. ההרכב התזונתי תמציתי, ‭79)‬ קלוריות ל‭100-‬ מ"ל‭.(‬
  • בשורה התחתונה: הורגש שזהו משקה בעל גוף, סמיך יחסית ובעל צבע יפה. כל הטועמים ציינו שהוא מתוק מדי. הקונדיטור קבל שהוא מותיר בסוף השתייה מעין גירוד בגרון. בקיצור: לאוהבי מתוק.

 

הטוב

תירוש כרמל מזרחי של יקבי כרמל, 1 ליטר, ‭14.60‬ שקל

  • הטעם: שנוי במחלוקת
  • הצבע והמראה: טוב מאוד
  • דבר הדיאטנית: ההגדרה של המוצר כ‭100%-‬ טבעי מרגיזה. פירוט הרכיבים מוקפד במיוחד, כמות הקלוריות ‭88)‬ ופחמימות ‭19.6 -‬ גרם ל‭100-‬ מ"ל) סבירה לקטגוריה.
  • בשורה התחתונה: עורר חילוקי דעות קוטביים בין הטועמים. המבוגרים והילד הבוגר אהבו מאוד. ציינו לטובה את צבעו וצלילותו, ואת היותו מאוזן מאוד, עם יחס נכון בין חמיצות למתיקות. הקונדיטור טען שהוא המשקה הכי קליל ורגוע ששתה עד עתה, מחליק היטב בגרון ומתוק במידה. גם הילד הבוגר ציין שהוא אוהב את המתיקות המתונה. הטועמות הצעירות קטלו אותו בטענה שהוא חמוץ.

 

מובילי הקטגוריה. כרמל ואפרת ()
מובילי הקטגוריה. כרמל ואפרת

 

הטובים ביותר

תירוש ענבים אדום של יקב אפרת-טפרברג, 1 ליטר, ‭14.95‬ שקל

  • הטעם: טוב מאוד
  • הצבע והמראה: טוב מאוד
  • דבר הדיאטנית: היקב ראוי לשבח על פירוט רכיבים רב יחסית לקטגוריה. אמנם כמות הקלוריות היא הגדולה ביותר מבין המיצים שנבחנו ‭104)‬ קלוריות ל‭100-‬ מ"ל) וגם תכולת הפחמימות ‭28)‬ גרם ל‭100-‬ מ"ל‭,(‬ אבל לא מדובר בהבדלים דרמטיים והם יכולים לנבוע מהשינוי בזן הענבים. לעומת זאת, כמו בכל הקטגוריה, מכעיס השימוש בהגדרה ‭100%‬ טבעי למיץ שעבר פיסטור והוכנסה לתוכו גופרית.
  • בשורה התחתונה: זכה לציונים גבוהים בקרב המבוגרים והצעירים. צבעו יפה וצלול ואין לו טעמי לוואי. המבוגרים ציינו שהוא לוקה מעט במתיקות יתר, ודירגו אותו כשני בסולם המועדפים עליהם. הטועמים הצעירים אהבו את רמת המתיקות. מיץ הענבים הראשון שקרא תיגר על "תירוש כרמל" המיתולוגי מוכיח שכוחו במותניו.

 

תירוש ענבים רובין, של יקב חברון, 1 ליטר, 13 שקל

  • הטעם: טוב מאוד
  • הצבע והמראה: טוב מאוד
  • דבר הדיאטנית: חבל שהערכים התזונתיים לא מפורטים במלואם. מספר הקלוריות נמוך יחסית לקטגוריה ‭66)‬ ל‭100-‬ מ"ל) וזה נחמד. הבקבוק היחיד שלא היה יומרני ולא פיזר הבטחות על טבעיות ואותנטיות.
  • בשורה התחתונה: זכה לציונים טובים מאוד בקרב המבוגרים והילדים. צלול, צבעו ענברי, הטועמים התרשמו שהוא טעים, מתוק במידה, מאוזן בטעמיו ונטול טעמי לוואי. הטועמים זיהו בו את טעמיו המבושמים של ענב המוסקט. נותן תמורה לאגרה.

 

  • שימו לב: לאחר שהתירוש נפתח הוא רגיש לחיידקים ויש להתייחס אליו כמו לחלב. במקרר הוא ישרוד בכבוד כשבועיים

 

זה בריא?

מחקרים רבים בדקו האם מיץ ענבים מכיל את התכונות של היין האדום בכל הקשור למחלות הלב, והתשובה חיובית, מסבירה הדיאטנית מריאנה אורבך משירותי בריאות כללית. המרכיבים הלא אלכוהוליים המצויים גם במיץ, הם חומרים כימיים המצויים בקליפת הענבים האדומים ותורמים להעלאת "הכולסטרול הטוב" ‭,(HDL)‬ מונעים הצטברות של שומנים בכלי הדם ובעיות אחרות.

 

מרוב המחקרים עולה, ששתיית מיץ ענבים שנסחטו מענבים באופן לא מסחרי, אכן בעלת תכונות בריאות מיטיבות במגוון תחומי בריאות (כמו מניעת הסתיידות עורקים, מניעת עצירות, סיוע להפחתת משקל, חיזוק הקולגן, שיפור מראה העור, הורדת בצקות ויכולות ריפוי שונות‭.(‬

 

אבל לא ברור אם היתרונות תקפים למיץ ענבים שעבר טיפול בחום, כמו בארץ. מכל מקרה לא מומלץ להרבות בשתייתו, לא לשכוח כי המוצר מכיל הרבה קלוריות שמקורן בסוכר, שבהחלט גורמות להשמנה לילדים ומבוגרים כאחד. המיץ מסוכן לא פחות לילדים רזים ששתייה שלו עלולה לפגוע להם בתיאבון.

 

>> לכל מתכוני חג הפסח  בערוץ האוכל

  


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים