לעודד הורים לצאת לעבוד? תבחרו שיטות אחרות
הטבה בנקודות הזיכוי במס כדי לעודד הורים לילדים קטנים לצאת לעבוד לא ממש מסייעת, ורק חלקם נהנים מההטבה. מן הראוי היה למצוא כלים אחרים כמו הרחבת מס ההכנסה השלילי
הורים לילדים קטנים, בעיקר אמהות או הורים במשפחות חד-הוריות, נוטים להישאר בבית עם ילדיהם, ואינם ממהרים להשתלב במעגל העבודה. זאת, בין היתר, בשל העלויות הגבוהות של מטפלת, פעוטון, צהרון וכדומה, עלויות אשר לעיתים זהות להכנסה הפנויה של ההורה, או אף גבוהות ממנה.
כך יוצא שעלויות אלה אינן מצדיקות, לפחות בפן הכלכלי, את היציאה לעבודה, על אחת כמה וכמה כאשר החלופה היא להישאר בבית עם הילדים ולטפל בהם באופן אישי.
בשנים האחרונות עושה הממשלה מאמץ מוגבר להוכיח כי היא מעוניינת לעודד הורים לפעוטות לצאת לעבודה, ולא להישאר בבית, וזאת בעיקר באמצעות הענקת נקודות זיכוי במס לאותם הורים.
נקודות זיכוי דווקא לאב
יריית הפתיחה נורתה כבר בשנת 2009 בעקבות פסק הדין בעניין ורד פרי, הידוע כפסק דין "המטפלות". במסגרת תיקון 170 לפקודת מס הכנסה נקבע כי החל משנת המס 2012 תינתן לאמהות ולהורים במשפחות חד-הוריות, נקודת זיכוי נוספת בעד כל ילד עד גיל 5. זאת ועוד, במסגרת השינויים שהונהגו לאור המלצות ועדת טרכטנברג בתחום המיסים המשיך האוצר עם מגמה זו.
בהתאם, החל משנת המס 2012 יוענקו הטבות נוספות במס להורים עובדים, בדמות נקודות זיכוי לאבות לילדים עד גיל 3 ומענקי הכנסה בשיעור מוגדל לאוכלוסיות זכאיות מסוימות. לאור האמור, החל משנת המס 2012 ייהנו הורים עובדים להטבות הבאות:
1. שתי נקודות זיכוי לאבות לילדים עד גיל שלוש
• נקודות הזיכוי יינתנו כנגד הכנסה מיגיעה אישית בלבד, כלומר כנגד הכנסה מעסק ומשלח יד או מהכנסה ממשכורת.
• נקודות הזיכוי מוענקות אף לכל "הורה יחיד", קרי, הורה שבן זוגו נפטר או שילדו רשום במשרד הפנים ללא פרטי בן הזוג השני. אבות הזכאים לנקודות זיכוי בשל העובדה שהוא חי בנפרד מאימו של הילד, והילד בחזקתו, לא יקבל את נקודות הזיכוי האמורות, ולפיכך נקודות הזיכוי יינתנו לאם.
• המדובר בשתי נקודות זיכוי בגין כל ילד, אשר יתקבלו כך: נקודת זיכוי אחת בשנת לידתו של הילד ובשנה שמלאו לו שלוש שנים ושתי נקודות זיכוי בשנת המס שלאחר שנת לידתו של הילד ובשנת המס שלאחריה (כלומר 1,2,2,1).
• נקודות הזיכוי מוענקות דווקא לגבר, מתוך ההנחה כי הוא זה שיוכל לנצל אותן במלואן, מכיוון שהכנסתו בדרך כלל גבוהה יותר, ומכיוון שנשים זוכות כבר לנקודות בשל ילדים.
2. הענקת נקודת זיכוי אחת לאמהות ולאבות במשפחות חד-הוריות בגין ילדים עד גיל חמש
• נקודת הזיכוי מוענקות בעד כל ילד, משנת המס שלאחר שנת לידתו ועד לשנת המס שבה מלאו לו חמש שנים.
• נקודות הזיכוי מוענקות אף לכל הורה, גבר או אישה, החי בנפרד מההורה האחר, והילד בחזקתו.
• נקודות הזיכוי הינן מעבר לנקודות הזיכוי הרגילות להן קיימת זכאות לכל אישה בגין כל ילד.
3. מענק הכנסה מוגדל בשיעור של 150% להורים עובדים
כידוע, בישראל מוחלת החל משנת 2008 תוכנית סובסידיה לשכר המשלמת מענקי הכנסה לאוכלוסיות מסוימות, מכוח החוק להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים, הידוע גם בכינויו חוק "מס הכנסה שלילי".
החוק חוקק, בין היתר, על מנת להוות כלי לתמרוץ כניסה למעגל העבודה של עובדים אשר בד"כ אינם נוטים להיות חלק משוק העבודה, וששכרם ככל אינו גבוה (בין 2,000 שקל לכ-6,500 שקל). בהתאם, זוכים שכירים או עצמאים מעל גיל 23 שהם הורים לילדים (וכן מי שגילו מעל 55 אף אם אין לו ילדים) לתשלום סכומים הנעים בין 80 שקל ל-470 שקל לחודש, וזאת כפונקציה של שכרם.
מתוך כלל הזכאים לתשלום "מענק הכנסה" בגין שנת 2012 יזכו שתי אוכלוסיות למענק מוגדל ב-50%:
• עובדת שהיא אם לילד אחד או יותר.
• עובד שהוא אב במשפחה חד-הורית לילד אחד או יותר שילדיו נמצאים אצלו וכלכלתם עליו.
נציין, כי בהתאם לשינויים, יתכן ולאישה תהא זכאות הן לנקודה בגין ילד עד גיל חמש והן לשתי הנקודות בגין ילד עד גיל שלוש
צריך משכורת גבוהה במיוחד כדי לנצל ההטבה
על אף שהמחוקק בחר להעניק נקודות זיכוי ביד רחבה, לדעתנו, לא נתן דעתו לכך כי ככל הנראה לא יהיה בכך כדי להגשים את המטרות אשר אליהן כיוון. נזכיר, כי נקודות זיכוי, במהותן מהוות הנחה מגובה תשלום המס החל על הנישום (כלומר מגדיל את ה"נטו"), וזאת להבדיל מניכוי לצרכי מס, אשר, ככלל, מקטין את ה"ברוטו".
כלומר, על מנת ליהנות ממלוא נקודות הזיכוי המוענקות יש להשתכר מספיק, כך שגובה המס החל על ההכנסה יהיה שווה לכל הפחות לשווי הכולל של נקודות הזיכוי להן זכאי הנישום. נזכיר, כי שוויה של נקודת זיכוי ב-2012 עומד על 215 שקל בחודש.
כך למשל, אישה שהיא הורה יחיד ולה פעוט בשנה שלאחר שנת הלידה ובשנה בה מלאו לו שנתיים בחזקתה, זכאית, כאמור, ל-7.75 נקודות זיכוי. כלומר, על מנת לנצל את מלוא ההטבה, על הכנסתה החודשית ברוטו בשנת 2012 להיות בגובה 11,885 שקל לפחות.
מעטות הן, ככל הנראה, האימהות החד-הוריות אשר משתכרות שכר זה. יתרה מכך - מובן, כי במידה שלהורים כאמור יותר מילד אחד, הרי שהם זכאים לנקודות נוספות, שעל מנת לנצל גם אותן "ייאלצו" להשתכר אף יותר.
ברם, נראה כי באוצר מעדיפים בכל זאת דווקא את הכלי של נקודות הזיכוי. לראייה, בעקבות פסק הדין ורד פרי, שבמסגרתו קבע בית המשפט העליון כי יש להכיר בהוצאות מטפלת כהוצאה מוכרת לאימהות עובדות. האוצר מיהר לקבוע מסלול "עוקף ורד פרי" וכך נקבע מפורשות בחקיקה כי הוצאות כאמור אינן הוצאות מוכרות, ומנגד, כ"פיצוי" ניתנו נקודות הזיכוי האמורות לעיל.
לדעתנו, טוב היה המחוקק לו היה משתמש בכלים אחרים, על מנת לעודד הורים לילדים קטנים לצאת לעבוד. כך למשל, השימוש במנגנון של הגדלת תשלומי "מס ההכנסה השלילי" - כפי שנעשה במסגרת חקיקת טרכטנברג - עשוי להיות יעיל יותר מאשר שימוש בכלי של נקודות הזיכוי. אחרת, עלולה ההטבה הגלומה בהענקת נקודות זיכוי להוות הטבה למראית עין בלבד, ותו לא.
רו"ח עדי שלום הוא שותף באשכול המיסים ורו"ח אייל מוליאן (עו"ד) הוא מנהל בכיר באשכול המיסים BDO זיו האפט