דיווח: "הסכם הגז בוטל בגלל 100 מיליון ד' חוב"
עיתון "אל-אהראם" המצרי מצטט גורם עלום שם במגזר הנפט שטוען כי חברת EMG, שהייתה אחראית על הזרמת הגז לישראל, לא הצליחה לשלם את חובותיה. גורם בקבוצת מרחב בתגובה: זה קשקוש, מתנהלת תביעת בוררות בינלאומית
במצרים ממשיכים לעסוק בסוגיית הפסקת הזרמת הגז הטבעי לישראל. עיתון "אל-אהראם" מצטט גורם עלום שם במגזר הנפט המצרי שאומר כי חברת EMG שהייתה אחראית על הזרמת הגז לישראל "לא הצליחה לשלם חוב הנאמד ב-100 מיליון דולר לרשות הנפט המצרית". לדברי המקור, זו הסיבה שההסכם בוטל.
- ביטול ההסכם: שגריר מצרים הגיע לשיחת הבהרה
- מועמדים לנשיאות מצרים: ניתוק הגז - רצון העם
- ביטול הסכם הגז עם מצרים - מוות ידוע מראש
לפי הדיווח, רשות הנפט המצרית ביקשה במהלך ארבעת החודשים האחרונים מספר פעמים מ-EMG להסדיר את החוב, אולם האחרונה ציינה כי לא תעשה זאת מאחר שבפועל לא הוזרם גז לישראל בשל מעשי החבלה. המקור הוסיף כי בשנה שעברה ביקשה החברה מרשות הנפט לדחות את מועד פירעון חובותיה שהצטברו בשנים קודמות. הרשות הסכימה לפריסת החובות בתשלומים אולם EMG לא עמדה בתשלומים וגם לא בכיסוי החבות שנצברו השנה.
גורם המקורב לקבוצת מרחב (שבשליטת יוסי מימן מבעלי השליטה ב-EMG) אמר בתגובה כי מדובר בקשקוש, שכן בשנה האחרונה כמעט שלא הוזרם גז ומקובל לשלם על מוצר שמקבלים. מדובר בהפרה של ההסכם המדיני בין ישראל למצרים בו התחייבה מצרים לספק גז לישראל ל-20 שנה. לטענת המקור, כל הצעד והטענות הללו הן על רקע תביעות לבוררות בינלאומית שהוגשו מטעם בעלי המניות בהיקף של מיליארדי דולרים
"נשאר יותר גז למצרים"
ובתוך כך, חרף העובדה שישנם גורמים הסבורים כי ההחלטה המצרית ניתנת לשינוי, שר החשמל המצרי, חסן יונס, טוען כי יימצא שימוש מיידי לגז הישראלי. לדבריו, ביטול ההסכם יאפשר הפניית יותר גז לייצור חשמל. מגזר החשמל המצרי סובל בשנים האחרונות מקשיים עקב הביקוש הגובר לעומת התשתית המיושנת.
"הגז שהיה מיועד לייצוא לישראל יופנה עכשיו לתחנות הכוח שלנו, שמספרן עלה", יונס צוטט בעיתון. השר המצרי נשאל על נושא הגז בעת שהגיע להשתתף בכנס בנושא אנרגיה מתחדשת במטה הליגה הערבית בקהיר. בתשובה לשאלה האם אינו חושש מההשלכות הבינלאומיות של ביטול ההסכם, הוא השיב כי משרד הנפט המצרי מודע היטב לכל סעיפי ההסכם ו"הוא יודע היטב מהן התחייבויותיה של מצרים ומהן ההתחייבויות של הצד השני".
חובות של 700 מיליון שקל
במסגרת חוזה אספקת הגז, משמשת ספקית הגז המושבתת EMG כבעלת צינור הגז המצרי, והיא זו שאמורה לרכוש את הגז מהספקיות המצריות ולמכור אותו ללקוחות בארץ.
עם השותפים הישראלים ב-EMG אפשר למנות את יוסי מימן, שמחזיק באמצעות אמפל ומרחב שבשליטתו כ-20.5% מהחברה. שותפים נוספים הם הגופים המוסדיים המחזיקים ב־EMG דרך קרן תשתיות וכן באופן ישיר, ובהם הפניקס, פסגות, מנורה מבטחים, כלל ביטוח והראל.
חובותיה של EMG, כאמור, עלולים להעיב על הסדר החוב באמפל שחייבת למחזיקי האג"ח שלה קרן של כ-700 מיליון שקל ועוד כ-150 מיליון שקל בגין ריבית. אג"ח סדרה ב', שהחובות עבורה מסתכמות בכ-450 מיליון שקל, חתמה בתחילת אפריל על מתווה להסדר חוב מול החברה, שבו נקבע כי אמפל תקבל דחייה של שנתיים בתשלומי הקרן ואילו תשלומי הריבית ימשיכו כסדרם.
עוד נקבע בהסדר כי מחזיקי האג"ח מכל הסדרות יקבלו תוספת ריבית שתיקבע בהמשך, וכן אופציות ל־23% ממניות אמפל. עוד נקבע, כי מימן לא ימשוך שכר במהלך תקופת הדחייה, ויזרים לאמפל כ־6 מיליון דולר במזומן ובמניות.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחק בחברת אינפו פרוד מחקרים