שתף קטע נבחר

צילום: AFP

מצרים תבער? "גזר הדין - מסר קשה למהפכה"

השגריר לשעבר במצרים צבי מזאל סבור ששופטי מובארק כיוונו לדעת הקהל ושלכולם יש אינטרס להרגיע את השטח. מנגד, ד"ר מוטי קידר ופרופ' יורם מיטל מעריכים שגזר הדין, לצד הבחירות, ילהיט שוב את הרוחות: "המהפכה עדיין לא הסתיימה"

"השופטים כיוונו לדעתם של מרבית האזרחים שרואים במובארק אשם, אך גם מתנגדים להשתלטות הקיצונית של האחים המוסלמים" - כך מעריך שגריר ישראל במצרים לשעבר, צבי מזאל, לאחר שנשיא מצרים המודח נידון למאסר עולם בגין הרג מפגינים. מנגד, מומחים למצרים מעריכים כי פסק הדין שהוציא הערב עשרות אלפים לרחובות בארץ הנילוס עשוי להצית סבב נוסף של אלימות ואפילו מלחמת אזרחים.

 

מאסר עולם למובארק - עוד כתבות:

מובארק במאסר עולם, המפגינים חזרו לתחריר

"30 שנה של חושך". גזר הדין של חוסני מובארק

מובארק עבר התקף לב אחרי שנידון למאסר עולם

האחים המוסלמים: נחדש המשפט וננקום הדם

 

"המהפכנים אולי קיוו לשינוי טוטאלי שיוציא את מצרים לדרך חדשה ודמוקרטית הרבה יותר, אך מצד שני האזרחים מבינים שהתעצמות האחים המוסלמים עלולה דווקא לעשות את ההיפך ולדרדר את מצרים למשטרים אפלים עוד יותר כמו באיראן או במדינות קיצוניות אחרות", אמר מזאל, "לכן פסק הדין הוא נכון ומכוון למרכז הפוליטי של מצרים. השופטים למעשה קבעו שמובארק היה שותף להחלטות, אך לא ניתן היה להוכיח שהוא זה שנתן את ההוראה ועל כן ניתן היה לגזור פסק דין ביניים שכזה".

 

השגריר לשעבר העריך כי השופטים ביקשו להעביר לאזרחים מסר בסגנון "רציתם את הראש של מובארק, קיבלתם את מבוקשכם ועכשיו אפשר לחזור לשגרה". לדבריו, קשה לדעת מה יהיו ההשלכות של גזר הדין על הסיבוב השני בבחירות לנשיאות שיתקיים החודש, "אך מה שבטוח הוא שלשני הצדדים יש אינטרס ברור להרגיע את ההמונים מחשש שהצבא ישתלט שוב על העניינים וייאלץ לדחות שוב את הבחירות".

 

מפגינים בכיכר תחריר אחרי גזר הדין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים בכיכר תחריר אחרי גזר הדין(צילום: רויטרס)

 

מובארק. "הוא מי שמינה את השופטים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מובארק. "הוא מי שמינה את השופטים"(צילום: AFP)

 

מנגד, ד"ר מוטי קידר מאוניברסיטת בר אילן אינו סבור שתהיה רגיעה במצרים. להיפך, הוא מאמין שהמדינה עומדת בפני מלחמת אזרחים. "אסור לשכוח שמובארק היה זה שמינה את השופטים ומבחינה זו, לא משנה מה היו פוסקים - בכל מקרה היו טענות על עיוות הדין". לדברי ד"ר קידר, בקרב האזרחים נוצר רושם שהצבא עומד מאחורי מועמדותו של אחמד שפיק לנשיאות מצרים, דבר אשר יוצר תחושה של "מה שהיה הוא שיהיה". לכן, הוא מאמין, "סביר להניח שההכרעה בבחירות לא תהיה סוף פסוק של המהפכה במצרים, אלא תיתן את האות להתקוממות אזרחית חדשה".

 

גם פרופ' יורם מיטל, יו"ר מרכז חיים הרצוג לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת בן גוריון, אינו אופטימי. לדבריו, גזר הדין של מובארק הוא בסך הכול שלב נוסף במהפכה שמצרים עוברת והוא צפוי לעורר מחאה גדולה בקרב האזרחים, בשל זיכויים של עוזרי שר הפנים מהרג המפגינים.

 

עוד התקוממות אחרי הבחירות? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עוד התקוממות אחרי הבחירות?(צילום: רויטרס)

 

"הניגוד הזה אינו מתיישב מבחינה הגיונית וכדאי לשים לב לכך שאין

זו הפעם הראשונה שבתי הדין מזכים את אנשי הצבא מאחריות להרג אזרחים", הסביר פרופ' מיטל, "המסר כאן מבחינת המהפכנים הוא קשה מאוד וסביר שיוביל להתנגדות והמשך המחאה העממית. מבחינת האזרחים, התוצאה של גזר הדין היא שכוחות הביטחון המזוהים עם המשטר הישן יוצאים פעם אחר פעם זכאים, ומבחינה זו המהפכה עדיין לא הסתיימה".

 

הוא העריך שייתכן שהתביעה התרשלה בתפקידה ולא הגישה די ראיות להרשעת חלק מהנאשמים, או שישנו שיתוף פעולה בין המועצה הצבאית השולטת במצרים לבין מערכת המשפט. לדבריו, לא מן הנמנע שהתביעה תגיש ערעור על גזר הדין אחרי שמפגינים רבים יצאו לרחובות וקראו "העם רוצה טיהור של מערכת המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק. "פסק הדין מכוון למרכז הפוליטי"
צילום: EPA
מזאל. "אינטרס להרגיע את ההמונים"
"בכל מקרה היו טענות על עיוות דין". ד"ר קידר
פרופ' מיטל. "המהפכה לא הסתיימה"
מומלצים