תגובות להעלאות המס: "האוצר מתנהל בצביעות"
כלכלנים בכירים תוקפים את כוונת האוצר להעלות מע"מ ומס חברות, וטוענים כי שוב בוחרת הממשלה לתקוף את האזרחים במקום להתמודד עם החברות הגדולות. "מצד אחד מעלים מס חברות - אך מצד שני נותנים הנחות בדיבידנדים לחברות הגדולות ומוותרים על פוטנציאל הכנסה של 25 מיליארד שקל"
"תקציב המדינה הצפוי היא אותה הגברת בשינוי האדרת", אמר ל-ynet ד"ר רובי נתנזון, מנכ"ל מרכז מאקרו לכלכלה מדינית. "יש קואליציה חסרת תקדים של 94 חברי כנסת וזה לא ישנה דבר. במקום לנצל הסכמות וליצור שינויים רציניים ותכניות ארוכות טווח שמתמודדות עם הבעיות הרבות של ישראל, הממשלה מתנהלת לה ולא יותר מכך".
לדברי נתנזון, הממשלה בוחרת שוב בפיתרון הקל, העלאת מסים על האזרחים, במקום לעבוד קשה יותר על מנת להוציא כסף מהחברות הגדולות שמתחמקות מתשלום מס באמצעות רואי חשבון יקרים ומתוחכמים וקידום אינטרסים במסדרונות השלטון.
"כאילו לא הייתה מחאה חברתית מעולם, מעלים מע"מ ופוגעים ישירות בשכבות החלשות ומעמד הביניים. מתנהלים בצביעות בנושא הקונצרנים הגדולים, מצד אחד, מעלים מס חברות אך נותנים הנחות בדיבידנדים לחברות הגדולות ומוותרים על פוטנציאל הכנסה של 25 מיליארד שקל".
יותר קל לבטל כביש מלגבות מס
גם יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת הביטוח "איילון", סבור שהאוצר מציע לראש הממשלה את ההצעות הקלות יותר לביצוע, אך לא בהכרח הנכונות ביותר. "רשימת המכולת של קיצוצי הממשלה אשר הודלפה לתקשורת מלמדת כי לאוצר אין שפנים בכובע. שוב יוגבר המיסוי של המעשנים ולוגמי האלכוהול כי בהם הרי 'מצווה' לחבוט, ושוב יגדל המיסוי העקיף זאת על אף הביקורת הרבה שנשמעה לא מזמן על גובהם של המיסים העקיפים במדינת ישראל.
"קל הרבה יותר לבטל סלילת כביש אשר טרם נסלל מאשר לגבות מס מתאגידי ענק, לרדוף אחרי הון שחור או להשיק תוכנית התייעלות רחבה בשירות הציבורי ובחברות הממשלתיות אולם המחיר הרב שנתי למשק בפגיעה בהיקף השקעות בתשתית יהא כבד".
פגוט מוטרד בעיקר מהקיצוצים המתוכננים בתקציבים לפיתוח תשתיות וסבור כי מדובר בחיסכון שיעלה לנו בעתיד כסף רב, עקב הפגיעה בפריון העבודה. "הידיעות על קיצוצים עתידיים בהשקעות בפרויקטי תשתית הינם איתות שלילי על סדר העדיפויות הלאומי בעת הנוכחית. ישראל צריכה לפעול באופן אנטי מחזורי להאטה בקצב הצמיחה העולמי ולהגדיל את גרעונה במודע אל מעבר ליעדיה הנקובים וזאת על מנת לתמוך בצמיחת המשק".
לדבריו, "זו העת ליהנות מפירות הצמיחה הכלכלית המהירה והמשמעת הפיסקאלית ההדוקה של ממשלות ישראל בשנים האחרונות אשר הביאו את יחס חוב תוצר לרמות של כ-75% תוצר על מנת לשכך רעשים גלובליים ומקומיים ולבנות את מחזור הצמיחה הכלכלי הבא בלי לפגוע במקורות הצמיחה ובהם בראש ובראשונה הצריכה הפרטית".