קסטרו: הועסקו ללא יום מנוחה במשך שבועות
ביקורת התמ"ת בקניון ארנה הביאה לכתב אישום נגד החברה וסמנכ"לית משאבי האנוש על העסקת 2 עובדות ערביות ללא מתן ימי מנוחה כנדרש בחוק. כעת, בית הדין הרשיע את החברה. קסטרו: "התביעה הוגשה בגין מקרים בודדים שקרו בשונה מנהלי החברה ואינם מייצגים את מדיניותה"
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב הרשיע לאחרונה את חברת קסטרו באי כיבוד חוקי העבודה לעובדיה. המדובר בחוק שעות עבודה ומנוחה עליו עברה החברה, ולפיו יש להעניק לעובד מנוחה שבועית בת 36 שעות ברציפות.
- קנסות כבדים על הפרת חוקי עבודה
- 50% מהחילונים: לא לחייב אדם לעבוד בשבת
- איסור עבודה בשבת לא חל יותר בחנויות הקיבוצים
על פי לשון החוק, אם מדובר בעובד יהודי, יום המנוחה יהיה יום שבת. לעניין בני מיעוטים נקבע כי יום המנוחה יהיה אחד משלושת הימים הבאים: שישי, שבת או ראשון.
מדובר בהרשעה בגין העסקת שתי עובדות ערביות-נוצריות בקניון ארנה על ידי רשת קסטרו בחודשים ינואר ופברואר בשנת 2008. ההעסקה הייתה במשך תקופה כאשר העובדות עבדו מדי יום ביומו ללא שניתנה להן מנוחה שבועית כלל.
במהלך הדיון הסביר מנהל הסניף כי עובדת אחת עבדה במהלך השבוע בסניף עזריאלי ובסניף ארנה - בשבתות. לדבריו, היתה אמורה העובדת לקבל יום חופשי ביום ראשון שכן הדבר אפשרי משום דתה, אך זו ביקשה לעבוד עוד שעות.
באשר לעובדת השנייה, הסביר המנהל כי היא אמורה לעבוד שישה ימים בשבוע, אך במקרה שלה המדובר היה בעובד חולה בסניף ועובדה זו הביאה ל"הקפצתה" לעבודה.
למרות עדותו, פסקה השופטת הדס יהלום, כי "מהחומר שהוצג בפניי עולה כי המאשימה הוכיחה ששתי העובדות, ששמן פורט בכתב האישום, הן עובדות של הנאשמת וזו העסיקה אותן במשך שבעה ימים בשבוע. עוד עולה שאין מדובר בפעם אחת בלבד של העסקה במשך שבעה ימים, אלא במספר פעמים לכל אחת מהעובדות".
עוד הואשמה גם סמנכ"לית משאבי האנוש בחברה, וזאת לפי סעיף 27 בחוק שעות עבודה ומנוחה המאפשר להעמיד לדין ולהעניש, בין היתר, חבר הנהלה בחברה אלא אם הוכיח שהעבירה לא נעברה בידיעתו ושנקט בכל האמצעים הנאותים כדי להבטיח שהוראות החוק בקשר לעבירה יקוימו.
בית הדין לעבודה זיכה אותה מהאשמה. השופטת יהלום קיבלה את עדותה כי ביצעה הדרכות והעבירה הנחיות למנהלים ברשת אודות החשיבות בהקפדה על חוקי המגן, ולא ניתן להוכיח שפעלה "בעצימת עיניים".
קסטרו: מקרה נוסף בקניון שרונים
לאחרונה הוגש כתב אישום נוסף כנגד קסטרו בגין אותה העבירה בדיוק בהתייחס להעסקה במאי 2011 בקניון שרונים בהוד השרון. גם בכתב אישום זה הואשמה, בנוסף לחברה, אותה מנהלת במסגרת אחריותה כנושאת משרה.
לדברי עו"ד חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה, ממשרד לפידור ושות': "ראוי לזכור כי בימים אלה נכנס לתוקף החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה הקובע בין היתר כי ניתן לקנוס" מנכ"ל של חברה שלא פיקח ולא נקט בכל האמצעים הסבירים למנוע הפרה, בין היתר, של האיסור על העסקה במנוחה השבועית".
"כמו כן, סעיף 27 בחוק שעות עבודה ומנוחה מטיל אחריות פלילית על העסקת עובדים במנוחה שבועית לא רק על סמנכ"ל, אלא גם על חברי הנהלה אחרים בחברה ויתכן שביום פקודה גם הם ידרשו להראות שלא עצמו את עיניהם ונקטו באמצעים הנאותים להבטיח את קיום הוראות החוק", הוסיף לפידור.
ממשרד התמ"ת מסרו כי: "אנחנו לומדים את ההחלטה ושוקלים הגשת ערעור בגין זיכוי המנהלת מאישום המתייחס לחובתה כנושאת משרה. בתיק טרם נקבע מועד לטיעונים לעונש".
"משרד התמ"ת רואה בחומרה העסקה פוגענית המונעת מעובדות מנוחה וימשיך לאכוף את חוקי העבודה ככלל ואת הפרת החוק כלפי אוכלוסיות מוחלשות כגון זו במקרה דנן בפרט", הוסיפה התובעת הראשית במשרד התמ"ת, עו"ד גלי לוי.
דובר קסטרו מסר: "אנו נמשיך להקפיד על ימי המנוחה של כל עובדנו, בהתאם למגזרים השונים ועל פי חוק. התביעה הוגשה בגין מקרים בודדים שקרו בשונה מנהלי החברה ואינם מייצגים את מדיניותה".