שתף קטע נבחר

בסוף הקיץ: מחסור בגרעיני אבטיח

מחסור מסתמן באחד המאכלים הישראלים הפופולריים ביותר, משום שהמגדלים עוברים לגידולים רווחיים יותר ויש ירידה בשטחי הגידול. "המחירים יעלו לקראת החורף ב-20%. לא מייבאים גרעיני אבטיח, כי זה גידול מקומי בלבד, שכמעט לא קיים בעולם"

בחורף הקרוב, נראה פחות גרעיני אבטיח ומחירם יעלה, בעקבות ירידה בשטחי הגידול שלהם, כך טוענים המגדלים. גרעיני אבטיח הם אמנם לא לחם או קוטג', אבל מדובר בגידול ישראלי כמעט לחלוטין ובאחד ממיני הפיצוחים הפופולריים ביותר בישראל, שלקליפותיו יש מקום של כבוד באיצטדיוני כדורגל ובסלונים ברחבי הארץ.

 

 

"לקראת סוף הקיץ, יחסרו גרעיני אבטיח בשוק ומחירם צפוי לעלות", אמר ל-ynet, דני מזרב, שמדריך מגדלי גרעינים בצפון. "היקף הגידול בארץ עומד על 30-25 אלף דונם. בשנה שעברה הוא הצטמצם ב-30% ל-20 אלף דונם.

 

"הצרכן יראה את המחסור כבר במהלך ספטמבר, אוקטובר ונובמבר והמצב יחריף עוד יותר ב-2013, אם לא יגדילו את היקף הגידול. לקראת הקיץ בשנה הבאה המחסור יהיה יותר גדול כי ייגמרו לגמרי כל המלאים. מסוף האביב הבא ירגישו חוסר גדול מאוד במחסנים והמחירים צפויים לעלות חזק מאוד - באזור 20%".

 

יותר משתלם לגדל כותנה וגזר

הסיבה להצטמצמות שטחי הגידול היא היצע וביקוש: הביקוש לגידולים אחרים גדל ולכן ההיצע של הגרעינים יקטן.  "עד השנתיים האחרונות, מחירי הכותנה ירדו, לכן לא היה משתלם לגדל כותנה וגידלו בארץ הרבה מאוד שטחי אבטיחים לגרעינים מה שפגע במחירם", טוען דני.

 

"עכשיו, מחירי הכותנה עלו מאוד, אז המגדלים חזרו לגידול כותנה כי זה גידול יותר אטרקטיבי, או פנו לאלטרנטיבות שיותר מניבות רווח למגדלים כמו גזר שהייצוא שלו גדל, או עגבניות לתעשייה. בנוסף, אי אפשר לגדל אבטיח על אותו שדה שנה אחר שנה, צריך לחכות 5 שנים בין גידול אבטיח אחד לשני, בגלל מחזור הזרעים, ולא נשארה מספיק אדמה לגידול. המחיר שחקלאי מקבל מהממיינים עומד כרגע על 13 שקל לק"ג, המחיר בו מוכרים גרעינים לבתי קלייה הוא סביב 22 שקל – ובקרוב נראה עליית מחירים". 

 

כמה אלפי דונמים בהחולה הלכו לאיבוד

שטחי הגידול של אבטיח מללי מצויים בדרום ובצפון הארץ: באזור קריית גת ואשקלון, בעמק יזרעאל המזרחי המערבי, ובגליל המערבי באזור עכו ובגליל העליון בסביבות החולה. "גם בהחולה היקף הגידול והצטמצם השנה חזק מאוד כי למרות שכן תכננו לזרוע אבטיחים, לא הספיקו לזרוע בזמן", מסביר דני. "לכן כמה אלפי דונמים הלכו לאיבוד".

 

יש ייבוא של גרעיני אבטיח?

 

"גרעיני אבטיח זה גידול מקומי בלבד. לא מייבאים גרעיני אבטיח, כי הגידול כמעט לא קיים בעולם. בניגוד לגרעינים שחורים ולבנים, כלומר גרעיני חמנייה ודלעת, לא מכירים גרעיני אבטיח כפיצוחים בעולם, למעט במדינות ערב, שם צורכים גרעיני אבטיח בהיקף קטן לעומת ישראל. זה מאכל ישראלי שהתפתח בארץ".

 

יש ייצוא?

 

"כ-10% מהגידולים. בעבר היה קצת יצוא בעקיפין למדינות ערב, לכוויית למשל. השנה החלו לייצא את הגרעינים לספרד וזה מתקבל יפה, הם יודעים לפצח כמו הישראלים. אנחנו מייצאים הרבה גרעיני חמנייה כבר הרבה שנים והשנה התחילו לייצא גרעיני אבטיח".

 

מוצא אפריקני מנהג ישראלי

מוצאו של האבטיח באפריקה שם נוהגים לשלב גרעיני אבטיח טחונים כתוספת לתבשילים או למרקים שונים. בארץ, מפיקים את הגרעינים מאבטיח מללי. אלה האבטיחים של פעם, עמוסי הגרעינים, שכונו 'אבטיחי הגליל' ונעלמו מהשוק ברגע שהחלו לפתח בארץ אבטיחים למאכל נטולי גרעינים.

 

"הענף הזה התפתח אחרי שכילדים היינו קולים גרעיני אבטיח במחבת, מספר מזרב. "אז חשבנו שלמה שלא נתחיל לשווק אותם בתור גידול וזה התקבל יפה מאוד בארץ. 

 

"אני לא יודע אם אפשר לייחס את הפיצוח של גרעיני אבטיח לעדה מסוימת או למשחקים של מכבי ת"א. זה הפיצוח השני בפופולריות שלו בארץ אחרי גרעיני חמנייה".

 

הקטגוריה נמצאת בקיטון כספי וכמותי

כנהוג בפיצוחים, גרעיני אבטיח נמכרים בתפזורת או ארוזים. לפי נתוני סטורנקסט, גודל השוק הארוז של גרעיני האבטיח נאמד בכ-12 מיליון שקל בשנה, כשסך כל שוק הפיצוחים הארוז נאמד בכ-280 מיליון שקל בשנה. מתחילת 2012 הקטגוריה נמצאת בקיטון כספי של 5.8% ובקיטון כמותי של 4.5%.

 

ועם זאת, בזכות משחקי יורו 2012, מסתמנת עלייה משמעותית של 15% בקטגוריית גרעיני האבטיח הארוזים, כך לפי אורית גור אריה, מנהלת מותג קליית גת בליימן שליסל.   

 

המגדלים נוהגים לזרוע אבטיח על שדות שהיו פנויים בחורף, או כדו-גידול על גבי שדות שקודם לכן גודלו בהם שחת, חיטה לתחמיץ או ירקות חורפיים. עד לאחרונה, שטחי הגידול של אבטיח לגרעינים בארץ דווקא התרחבו על חשבון השטחים לגידול הכותנה. צריכת המים של האבטיח הזה קטנה, עונת הגידול שלו קצרה והאסיף שלו ממוכן. ההכנסות מהגידול - היו סבירות ביחס להשקעות.

  

אם המחיר יעלה ותהיה דרישה: נחזור לגדל

לפי יהודה בן חיים ממושב מי עמי, שמגדל כבר שנים אבטיחים לגרעינים, האבטיח המללי קל לאיסוף ואינו עתיר ריסוסים. "כשאוספים אותו, כבר כל עליו התייבשו והפרי כמעט רקוב כדי שאפשר יהיה להוציא את הגרעינים", הוא מספר. "בעבר, פועלים היו עושים את זה, היום שולפים את הגרעינים במכונות מיוחדות משהו פנטסטי. הן שמות את האבטיחים בשורות שנקראות וואלים, והמכונה שמרימה אותם עובדת כמו מכונת כביסה במקום שיצאו מים מהחורים יוצאים גרעינים.

 

"בשנה האחרונה לא יכולתי לגדל אבטיח מללי כי נגמרו לי האדמות עבורו, עקב גידולים חלופיים כמו שום, כותנה, גזר, חיטה ותירס. כיוון שהאלטרנטיבות כרגע משתלמות יותר, ואני לא יכול לגדל כל שנה על אותו שדה, אין לי מקום עבורו. "אם המחיר יעלה ותהיה דרישה לגרעיני אבטיח וזה יהיה כלכלי ויתחרה עם האלטרנטיבות, אז אחזור לגדל אותו בשמחה.

 

לא תתגעגע לגרעינים?

 

"אני מתגעגע מאוד לגידול הזה ואפילו מגדל ליד הבית לשימוש אישי, אבל מה אני יכול לעשות"?  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
גרעיני אבטיח. מגדלים אותם כמעט אך ורק בישראל
צילום: גבי מנשה
מומלצים