שתף קטע נבחר
 

מצעד הדירות הגרועות של תל-אביב: חלק ב'

עונת מעברי הדירות רותחת, ונראה שקשה לראות מציאות על המדף. פניות גולשים ובירור בלוחות המודעות חשף אותנו לדירות ייחודיות עם מטבחים ללא כיור, עליה לקומת גלריה עם סולם צבעים ודירה עם לא פחות מ-20 שותפים

בעיר ללא הפסקה שוק השכרת הדירות מתנהל ללא בושה - לא תתארו לעצמכם עד כמה. בעקבות הצגת מצעד הדירות הגרועות לפני מספר שבועות, הגיעו אלינו מספר פניות מגולשים, שדיווחו על דירות הזויות עוד יותר בתל-אביב.

 

כתבות נוספות על שכירות בערוץ הנדל"ן:

 

העוגה במקרר, הכיור בשירותים

גולשת בשם יעל (שם בדוי, שמה האמיתי שמור במערכת), סיפרה כי נכנסה לדירה חדשה ממש לפני כשלושה שבועות, אך נאצלה להתפשר על התנאים, שהמרכזי שבהם הוא הימצאותו של כיור במטבח.  

 

למעשה, מדובר בדירה מפוצלת, בה בעל הבית לא רצה לקחת סיכון מיותר מול הרשויות והחליט שלא לבנות מטבח. ברור היה לו, שאי אפשר להשכיר את הנכס ללא מטבחון. לכן, בדירתה של יעל יש מטבח יביל, כלומר ארונות מטבח שאינם מקובעים לקיר וללא כיור.

 

בצמוד למזנונית המתפקדת כמטבחון מצוי לו מקרר ואת הכוסות שוטפת יעל בחדר האמבטיה. צלחות וסכו"ם זה כבר עניין מורכב יותר, לכן היא משתדלת להשתמש בכלים חד פעמיים. "זה מבאס שאין כיור במטבח", סיפרה ל-ynet והוסיפה שמעבר לזה היא מאד מרוצה מהדירה, הנמצאת באזור כיכר מסריק בעיר.

  

כמו בקיבוץ: מטבח קהילתי

בדיקתנו העלתה כי מצבה של יעל הוא טוב יותר מדיירים בדירות אחרות, שכלל לא זוכים למטבח משלהם. אכיפת העירייה בעניין פיצול הדירות, הביאה את בעליהן שנקנסו או כאלו שפיצלו את הדירה בשנים האחרונות, לוותר על בנייתו של מטבח בכל היחידות המפוצלות ולמעשה להעמיד להשכרה דירת שותפים אחת גדולה.

 

אי קיומו של המטבח, כמובן, מוצנע במודעות. בנוסף, אם היו מדייקים בעלי הבתים המפרסמים, היו המודעות אמורות להופיע תחת קטגוריית "דירות שותפים".

 

כך לדוגמא, קטי בצפון הישן של תל-אביב פרסמה מודעה להשכרת דירה בת 20 מ"ר - שם נאמר כי הדירה מתחלקת עם דירה סמוכה במטבח משותף. גם ברחוב נחמני נמצאה תחת קטגוריית "דירות להשכרה" דירת חדר עם "מטבח משותף עם דירה סמוכה", וגם סמוך לכיכר רבין עומדת להשכרה דירת חדר וחצי עם "מטבח קהילתי".

 

"דירה" נוספת שנבדקה היא דירת חדר וחצי הכוללת מקלחת ושירותים, אלא שהדירה מצויה בתוך דירה. בניסיון לבירור פרטים נוספים ולשאול מיהם השכנים, גילינו כי בעל הבית הוא חשדן במיוחד ומיד לאחר ששמע את צמד המילים "בקשר לדירה" הוא הרים את הקול ואמר: "לא מדבר עם טלפונים חסומים" וניתק.

 

בית בושת לשעבר וחניה שנסגרת לדירה  

לגולשת מיכל, העיסוק בדירות הגרועות הזכיר תקופה שאותה היא מנסה לשכוח. לדבריה, במשך שמונה חודשים היא חיפשה דירה בעיר הגדולה ללא הצלחה. בתקופה זו נאלצה להמשיך ולהתעורר בבית ההורים מחוץ לעיר.

 

בין היתר, נתקלה מיכל בדירה ברחוב רש"י שתפקדה כבית בושת, שם נשארו אלמנטים מהשימוש הקודם. "הגעתי לדירה דרך מתווך, אך משהו נראה לי מוזר, היו שם שטיחים מקיר לקיר גם על הקירות", מספרת מיכל. "הגעתי בשנית לדירה עם אבא שלי שהסביר לי שאלו נועדו להפחתת רעשים כשהדירה תיפקדה כבית בושת".

 

בדירה זו, מספרת מיכל, היה מוצב גם אקווריום ענק לטובת הממתינים בתור. בעל הבית ידע ש"גלגל מסתובב לו" וסבר שאולי בהמשך, הדירה עוד תחזור להיות בית בושת משגשג, לפיכך, כחלק מתנאי החוזה שעליו היתה צריכה לחתום מיכל היא חויבה לשמר את הדקורציה ולהאכיל את הדגים.

 

עם הרבה פחות אופטימיות, אבל הרבה יותר ניסיון, הגיע מיכל לדירה נוספת - דירת שני חדרים בקומת קרקע במתחם בזל, שהייתה צרה במיוחד. כשהגיעה לחדר השינה גילתה כי ניצב לו שם באמצע עמוד מאסיבי. בירור שעשתה גילה כי מדובר במקום חניה שהוסב לשמש כדירה והעמוד, הלא מתוכנן, היה לאחד מהיסודות התומכים של הבניין.

 

מבלי להתייאש, עברה מיכל על לוחות המודעות עוד ועוד והגיע גם לדירת 40 מ"ר באזור הסינמטק. לפני שהניחה את הראש על הכורסא, הבחינה שישנה בדירה דלת סתרים נעולה. בעל הבית נזכר לציין בפגישתם כי מדובר בסוג של מחסן עבורו, שאותו הוא יפקוד "מקסימום פעמיים בשבוע".

 

הדירה האחרונה עליה סיפרה מיכל הייתה במרכז רחוב שנקין. גם לשם הגיעה בעקבות מודעה שסיפרה על דירה "עם כל מה שצריך", אלא שכשהגיעה למקום הבינה שהגדרת המושג "מטבח" היתה קצת מרחיקת לכת, לפי הדייר הקודם. זה הצביע על שולחן עם כיריים חשמליים המתאימים לסיר אחד על שולחן, לאחר שנשאל איפה המטבח, והוסיף לדבריה, כי כל שאר האלמנטים של המטבח יכולים להסתדר טוב גם בחדר המקלחת.

 

כמו אתר היכרויות - כולם משקרים במודעות

המשכנו לבדוק באתר winwin את המודעות ולא הופתענו, כלומר התאכזבנו. מודעות רבות ממשיכות לייפות את המציאות, ולעתים הדברים מקוממים במיוחד. אחת המודעות דיווחה על השכרת דירת חדר ברחוב מוסינזון בצפון תל-אביב, ובה היה כשל לוגי: במצב הדירה נכתב כי "הדירה משופצת", בתיאור הרחב יותר ציין כי בעל הדירה כי "הדירה משופצת מלפני 10 שנים. הוחלפה הצנרת והריצוף".

 

 

 

מעבר לקושי להבין איך נשמר מצבה כ"משופצת" בתנאי שכירות תל-אביביים 10 שנים, נראה שאולי בעל הדירה קצת כיווץ לו את הזמן. הריצוף שנראה בדירה הוא של מרצפות טרצו 20*20 שהפכו לפני כ-20 שנים לפריט אספנים.

  

דירת חדר בשכונת עזרא בדרום תל-אביב, תוארה בלוח כ"משופצת לגמרי": "להשכרה דירת חדר במקום הכי צמוד להכל", מספרים במודעה. וכן כי "הדירה כוללת חצר מים וארנונה" והכל במחיר של 2,000 שקל.

 

 

 

התמונה שצורפה הראתה תמונה אחרת - בקיר הסלון נראו בלוקים לא מטויחים ומוסתרים בוילון. בנוסף, המקום כולו נראה מוזנח ועלוב, ורחוק מלהיות "משופץ לגמרי", פרט לשירותים שחודשו. בכל אופן, אם אתם מרגישים שפספסתם, בדיקה עם אריק, בעל הנכס, העלתה כי ה"כלה" כבר נחטפה.

 

בשכונת נחלת יצחק פורסמה מודעה על דירה במצב "סביר", במחיר של 3,150 שקל לחודש לפני הוצאות. בדירה צויין כתוספת כי "המטבח הוא משנות ה-50, לא נגענו". נדייק: לא בסגנון שנות ה-50, אלא כזה שיוצר מלפני 60 שנים. למה זה בדיוק נחשב לתוספת? יכול להיות, שמפרסם המודעה התבלבל והמודעה היתה מיועדת להיות תחת קטגוריית "עתיקות".

 

עדיף מלון: 4,000 שקל לדירת חדר  

אחת הדירות הלא משתלמות במיוחד ניצבת לה בסמוך לכיכר דיזינגוף. לפי המודעה, מדובר בדירת חדר בגודל 26 מ"ר עם מרפסת רחבה.

 

הדירה מוצעת להשכרה בלא פחות מ-4,000 שקל, לא כולל הוצאות. עודד, הדייר שגר בה עד סוף החודש, מספר שהוא עכשיו משלם קצת פחות, אבל זו הדרישה של בעל הבית. "זה לא העניין של המחיר", הוא מספר. לדבריו, הוא יעזוב את הדירה בגלל שמצא אהבה, שלא אוהבת את הדירה. חברתו של עודד מתלוננת על מטרדי רעש, מחסור בחניה וקושי לעלות במדרגות הרבות. לפחות, התוצאה היא שעודד יפסיק להיות פראייר ולשלם על דירת חדר עם מרצפות מלפני 30 שנה, וייפרד כל חודש מסכום שאיתו היה יכול לשכור דירה בשטח כפול.

 

יצירתיות של ירושלמים  

המציאות של דירות להשכרה בתנאים בעייתיים ופתרונות יצירתיים, לא שמורה רק לתל-אביב. התואר המפוקפק - "איזה פחד, מי מוכן לגור ככה?" יכול היה להינתן בקלות לדירת החדר ברחוב שלומציון המלכה בירושלים, שם מוצעת להשכרה דירת גלריה מקסימה.

 

 

בתמונה המצורפת ניתן לראות שעל מנת להגיע למיטה שמונחת על הנמכת התקרה, יש צורך להצטייד בלא פחות מסולם צבעים. במקרה הטוב, אפשר לחשוב על השתעשעות של העלמת הסולם לזה הנמצא על המיטה. במקרה הפחות טוב, תזוזה קלה של הסולם בשעת לילה מאוחרת יכול להסתיים באסון.

 

ונראה ש"דירות הגלריה" בבירה הן ממש באופנה. "דירת גלריה", כך לפי התיאור, הוצגה להשכרה בלוח המודעות אלא שהתצלום מעלה כי "דירת הגלריה" היא בעצם חלקה העליון של מיטת קומותיים, שבחרו לשים באמצע הסלון.

 

 

 

תופעת הקומונות מתפשטת  

הניסיון להתגבר על ההוצאה החודשית העצומה על דיור בתל-אביב, הביא לתופעת "דירות הקומונה", שעליה דיווחנו כבר בפעם הקודמת. בדיקתנו הפעם מצאה עוד ועוד דירות שכאלה והמעניינת ביותר מכילה לא פחות מ-20 שותפים.

 

מדובר במבנה רעוע ברחוב לבנדה בתל-אביב, שהותאם לצורך מגורים ל-20 שותפים לפני כחצי שנה. אלדר, דייר בדירת הקומונה, סיפר: "יש לנו כאן טווח גילאים רחב. הצעירה ביותר היא קטינה והיא בת 17 והמבוגר ביותר הוא בכיוון גיל 40. אני בן 24 ומרבית החברים הם בגילאי ה-20. 

 

"בעיקרון יש כאן 12 חדרים. חלקם קטנים מאוד שהותאמו לפני שנכנסו לדירה. יש מי שיש לו חדר פרטי ואז המחיר הוא בין 1,000 ל-1,400 שקל. יש מי שחולקים חדרים ואז המחיר הוא 700 שקל. בהוצאות אנחנו מתחלקים". 

 

דירות שותפים מרובים שמצאנו, העלו דווקא משהו בנו משהו אופטימי. בשכונת רמת אביב מצאנו שתי דירות ענקיות שאותן חולקים חמישה שותפים, אך הן בנות שישה חדרים והמחיר עבורן עומד על 1,280 עד 1,350 שקל לשותף. אחת מהדירות היתה דירת דופלקס מפוארת שלפי המודעה נראה שהחיסכון במחיר יכול להיות משתלם לדייר שם, שכן הדירה מרווחת במיוחד. דירת ענק נוספת שהוצעה ל 5 שותפים, שכל אחד משלם 1,600 שקל, נמצאת בכיכר המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים