שתף קטע נבחר
 

רוקח הוא לא רק זבן של תרופות. והשכר לא רע

רוקחות אינה מופיעה ברשימות המקצועות המבוקשים ביותר בדירוגים השונים שמתפרסמים בישראל, אך מסתבר שאפשר להרוויח לא רע מאחורי דלפק התרופות. 90-60 שקל לשעה נשמע לכם שכר הוגן? הצצה לחייהם של לובשי החלוקים הלבנים

בשנים האחרונות מקצוע הרוקחות עובר שינוי. אם בעבר הרוקח היה האיש שיש לו מעין קערה בה הוא בוחש ובוחש ורוקח תרופות, הרי שבשנים האחרונות יש מי שרואה באיש בחלוק זבן ותו לא.

 

 

אולם מתברר שבמקצוע הרוקחות, כמו שאומר השיר, "דברים שרואים מכאן לא רואים משם". השכר של רוקח עומד היום בטווח השכר של 90-60 שקל לשעה. שכר המינימום במשק, אגב, עומד על 22.04 שקל לשעה. יש לציין, כי מדובר על שכר ברשתות גדולות אך בקופות חולים השכר נמוך יותר.

 

במידה שרוקח יקבל שכר של 80 שקל לשעה והוא עובד במשרה מלאה כולל תורנויות של סופי שבוע ו/או ערבים, הרי ששכר הברוטו של אותו עובד יכול להגיע בקלות ל-15 אלף שקל.

 

רופא? 27 שקל לשעה

בכדי להיות רוקח בישראל יש צורך בלימודים של ארבע שנים. הלימודים מתקיימים באוניברסיטה העברית בירושלים ובפקולטה לרפואה בבאר שבע. בחצי השנה האחרונה עושים הסטודנטים סטאג' כעוזרי רוקח ולאחריו הם מקבלים את התואר - רוקחים.

 

אמנם כמעט שאין רקיחה הלכה למעשה (מלבד בתי מרקחת ספציפיים המתמחים בתרופות מן הטבע למשל) אך בגלל מגוון התרופות הרחב הקיים היום בשוק, יש בתפקיד גם אלמנט של הדרכה. לקוחות שואלים את הרוקח איזו תרופה או תכשיר מתאימים לבעיה כזו או אחרת, והרוקח צריך להכיר את השוק ולהציע להם פתרונות מתאימים. בשל כך, רוקחים רבים מצאו במקצוע מעין שביל זהב בין הרצון לעבוד כרופא המשרת את הזולת, לבין עבודה בשעות "נורמליות".

 

עוד בערוץ הקריירה :

 

רופא עימו שוחחנו אמר כי כיום הוא מרוויח שכר של כ-27 שקל לשעה והוא לא מופתע מתנאי השכר של הרוקחים. "רוקחים מרוויחים 90-80 שקל לשעה. ישנם רוקחים בעלי בתי מרקחת שהפכו לחלוטין למיליונרים ואני אומר זאת מידיעה", ציין.

 

בבתי המרקחת וברשתות הפארמה, כאמור, דירוגי השכר שונים לחלוטין מהשכר הקיים בבתי החולים ובחברות התרופות. מבחינת השכר החודשי, בקופת חולים ירוויח רוקח שכר סביב 10,000 שקל ברוטו. בחברות התרופות - השכר עומד על 20 אלף שקל ואף יותר. 

 

חלמה להיות רופאה

איריס כהן, אמא ל-3 ילדים, החלה את דרכה בסופר-פארם בשנת 1994 בתור "פרח בית מרקחת" (קופאית בבית מרקחת) והתקדמה עם השנים במעלה סולם התפקידים: במהלך לימודי הרוקחות עבדה כמתמחה, עם סיום הלימודים מונתה לרוקחת אחר כך למנהלת אגף בית מרקחת. לפני כשמונה שנים מונתה לעמיתה – זכיינית של סניף קריית השרון בנתניה אותו היא מנהלת עד היום.

 

"כשהייתי סטודנטית בשנה ג' (שנת 96') השתתפתי בכנס רוקחים של סופר-פארם שם סיפר על הבמה המרכזית אחד העמיתים ברשת על תפקידו והדרך שבה התקדם בסופר-פארם", היא מספרת.

 

איריס חלמה תמיד להיות רופאת ילדים בבית חולים, אך חששה שבמסגרת עבודה כזאת חייה המקצועיים יהיו תובעניים מדי וילדיה ייפגעו. לכן, לדבריה, "הרוקחות היוותה פתרון מעולה עבורי. מצד אחד אני מגשימה את החלום שלי לטפל באנשים ומצד שני מצליחה לנהל שגרת חיי משפחה נורמאלית".

 

כהן לא מסכימה עם האמירה ש"רוקח הוא זבן של תרופות". לדבריה, "הרוקחות היא עולם ומלואו המאפשר לרוקח לצקת תוכן לתפקיד שלו הרבה מעבר למה שנראה אולי על פני השטח. אני הרבה פעמים נתקלת בלקוחות שזקוקים לעזרה ולהדרכה. רק בשבוע האחרון סייעתי לאב שהגיע לראשונה לרכוש מכשיר אינהלציה".

 

כהן מוסיפה: "יש עולם שלם של תרופות הנמכרות ללא מרשם רופא (OTC) ובמקרים אלו רוקח נותן ייעוץ למטופל שלא יודע איזה סוג של מוריד חום לרכוש לתינוק, איזו תרופה מתאימה להקלה בגודש באף או לשיעול וכך הלאה. כיוון שאני מנהלת סניף קהילתי ומכירה את הלקוחות שלי, פעמים רבות אני פונה בהסכמתם לרופא שרשם תרופה זו או אחרת ומציעה לו חלופה טובה יותר והוא מצידו מפקסס מרשם חדש".

 

"חלמתי לעבוד במקצוע מכובד"

ג'ומאנה שחאדה, אם לילדה בת 4.5, מתגוררת בפסגת זאב בירושלים. היא עובדת ברשת סופר-פארם מגיל 21 - שנת 2002 ובוגרת לימודי רוקחות של האוניברסיטה העברית.

 

 

ג'ומאנה ידעה מאז ומתמיד שהיא רוצה לעסוק במקצוע שקשור בתחום הרפואה אבל לא רצתה להיות רופאה. לדבריה: "הבחירה במקצוע הרוקחות אפשרה לי לעסוק בתחום הרפואה שתמיד חלמתי עליו אך מבלי לפגוע בחלום שלי להקים משפחה ולהקדיש להם את כל תשומת הלב והזמן האפשריים".

 

"תמיד חלמתי לעבוד במקצוע מכובד שיש בו את כל התנאים הסוציאליים המתאימים לי", היא אומרת. כבר בראיון הקבלה הראשון שלה סימנה לעצמה מטרה, "באותו ראיון סיפר לי המראיין על מסלול הקידום ברשת והאופציה של רוקחים מצטיינים להפוך לעמיתים. מאותה נקודה סימנתי לעצמי מטרה שבהמשך אפילו הפתיעה אותי. קצב ההתקדמות שלי היה מהיר".

 

גם ג'ומאנה לא מסכימה עם האמירה ש"הרוקח הוא זבן של תרופות" כיוון שלדבריה, "ההוכחה שהאמירה הזאת מוטעית היא מה שקורה בשטח. אנשים צריכים להבין שהרוקח הוא המפגש האחרון בין הפציינט לבין מערכת הבריאות, יש עליו אחריות גדולה מאוד לבדוק תקינות מרשם, לבדוק שהמינון שניתן לפצייטנט הוא מינון נכון, לבדוק האם יש אינטראקציה בין תרופות שהוא מקבל ועוד. בנוסף, לא פעם קורות טעויות של רופאים שרושמים מרשמים לא נכונים והרוקח הוא זה ששם לכך לב ומציל את החולה.

 

"גם במקרים של תרופות ללא מרשם הייעוץ הרוקחי הוא הכרחי. על מדף התרופות ללא מרשם קיימות תרופות דומות והפציינט לא תמיד יודע במה כדאי לבחור", היא מסבירה. "רוקח שמכבד את עצמו ואת המקצוע - משקיע. יש עליו אחריות לדאוג לפציינטים שהרבה פעמים חוזרים אלינו להודות שממש הצלנו את חייהם.

 

"כמו בכל מקצוע יש שחיקה ורוטינה ובמקרה הזה על הרוקח חלה האחריות לפתח את עצמו, ללמוד על תרופות חדשות, לקרוא מחקרים חדשים ועוד. במקרה של סופר-פארם גם החברה דואגת לפתח את הרוקח ומציעה למצטיינים מסלול קידום הכולל התפתחות מקצועית לצד התפתחות והכרת עולם העסקים והקמעונאות".

 

בהתייחס להיותה אישה ערבייה בעמדת ניהולית אומרת ג'ומאנה, כי "בשנים האחרונות רואים יותר ויותר נשים שיוצאות ללמוד, משפחות ובעלים שתומכים בהן ועלייה כללית במעמדן בחברה. החברה הערבית בישראל הבינה שכדי לתת לילדים איכות חיים טובה יותר על שני בני הזוג לצאת לעבודה ולהביא שתי משכורות הביתה.

 

"אותי באופן אישי מאז ומעולם עודדו לרכוש השכלה ולא נתקלתי בקשיים כלשהם. בסופר-פארם תמיד התייחסו אליי בתור שווה בין שווים ובחנו אותי לפי היכולות והפוטנציאל האישיים. מעולם לא הרגשתי מחסום בגלל היותי אישה ערבייה ואני יכולה לומר בלב שלם שבסופר-פארם אם אתה מצוין אתה מסומן מתחילת הדרך ותומכים בך ובהתפתחות האישית שלך ללא קשר למין ולמוצא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרוקח צריך להבחין בטעויות של רופאים
צילום: Index Open
"יש רוקחים שהפכו למיליונרים"
מומלצים