לא רק לבית ספר: ממרחים ביתיים
חוזרים לשגרה אחרי חודש של חגים, מי לביה"ס ומי לעבודה - כרמית אלקיים מציעה לכם 6 ממרחים מעולים - מלבנה, פלפלים קלויים, ממרחי אגוזים ועד לממרח תאנים - שמתאימים לכריכים וגם לארוחת בוקר מושקעת
בימים אלה של ניסיון לחזור לשיגרה אחרי החגים שהיו ממש צמודים לחופש הגדול, אני נזכרת בהצהרות שהייתי מצהירה מידי שנה על השינוי שאני מתכוונת לעשות בכל הקשור לכריכים שילדי לקחו לבית הספר. בהתלהבות גדולה הייתי רוכשת ממרחים שונים, מוסיפה עלים ירוקים, מטגנת חביתות, חותכת אבוקדו וביצים קשות. עשיתי הכל רק לא לפגוש את הכריך המושקע שלי כעבור שבוע באותו מקום בילקוט. ההתלהבות דעכה כשהקהל הצביע ברגליים והחיזוק היחידי שקיבלתי היה מהחברים של הילדים שנהנו הנאה מרובה ממעשה ידי.
עוד בערוץ האוכל:
בחרתי לחזור אל הלימודים עם ממרחים שמתאימים גם לגדולים שמצטיידים בכריכים לעבודה וגם לילדי בית הספר. ממרחים מלוחים שיהיו בסיס לכל תוספת שאוהבים (גבינות, נקניק, חביתה, אבוקדו) וממרחים מתוקים על בסיס פירות, אגוזים, גרעינים והעיקר ממתיקים טבעיים והכל מעשה בית.
ממרח זיתים
הממרח הזה טעים במיוחד עם זיתי קלמטה, רק שילדים מאד אוהבים את הזיתים ה"פשוטים" בלי החרצנים, והאמת היא שזה גם חוסך המון עבודה. ממרח מעולה לכריכים עם גבינת פטה עיזים קשה, מלפפון, חסה, עגבניה ועוד.
המרכיבים (ל-3/4 כוס):
1 כוס זיתים שחורים מגולענים
1 כוס זיתים ירוקים מגולענים
1/4 כוס שמן זית
1/2 בצל אדום (או 2 שיני שום)
6 עלי בזיליקום
מעט פלפל שחור
אין צורך במלח, כיוון שהזיתים מלוחים
אופן ההכנה:
- טוחנים את כל החומרים במעבד מזון עד קבלת ממרח במירקם גס.
- שומרים במקרר עד שבועיים, מכסים בשכבה דקה של שמן למניעת השחרה.
ממרח פלפלים קלויים
הממרח הזה הוא אחד השימושים היותר פשוטים לפלפלים קלויים, באותה הזדמנות שקליתם את הפלפלים למתכון הזה, תוסיפו עוד כמה פלפלים צבעוניים לתנור, תקלפו, תחתכו לקוביות עם מעט שמן זית ומלח ותמיד תוכלו להוסיף אותם לכריך או לסלט של עלים ירוקים.
המרכיבים:
4 פלפלים אדומים קלויים וקלופים*
2 כפות שמן זית
2 שיני שום
10 עלי בזיליקום קצוצים דק
מלח, פלפל שחור
אופן ההכנה:
- מרסקים את הפלפלים ושיני השום במעבד מזון, מוסיפים שמן זית ומערבלים עד קבלת ממרח חלק. מוסיפים בזיליקום ומתבלים.
- שומרים במקרר עד שבועיים, מכסים בשכבה דקה של שמן למניעת השחרה.
*כיצד קולים פלפלים?
מניחים פלפלים שלמים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מזלפים מעט שמן זית, מפזרים עלי תימין ומלח (לא חובה) וקולים למשך 40 דקות בחום גבוה (200 מעלות), הופכים וקולים למשך 20 דקות נוספות. מעבירים לשקית ניילון, הפלפלים "מזיעים" וכך קל יותר לקלף אותם. מקלפים ומשתמשים לכל מטרה.
לבנה ביתית
באמת שאין יותר קל מזה
המרכיבים:
1/2 1 ליטר יוגורט עיזים או כבשים
עלים טריים מזעתר או זעתר מוכן
שמן זית
מלח
בד גבינה
אופן ההכנה:
- מרפדים מסננת צפופה בבד הגבינה, גוזרים את הבד כך שישארו שוליים רחבים מחוץ למסננת. מושיבים את המסננת בקערה גדולה יותר. חשוב שתחתית המסננת לא תיגע בקערה, כדי לתת לנוזלים לטפטף בחופשיות.
- מוזגים את היוגורט לתוך בד הגבינה. מאפשרים למים לטפטף במשך כשעה. לאחר שעה, אוספים את שולי הבד ובתנועת סחיטה קלה לוחצים על היוגורט. מניחים צלחת ועליה משקולת (למשל צנצנת קטניות) או כל דבר כבד שיאפשר סחיטה טובה של והמשך טפטוף.
- משאירים את היוגורט במצב הזה כ-4. מעת לעת שופכים את המים שהצטברו בקערה.
- טועמים את הגבינה שבתוך הבד. היוגורט עצמו מלוח, אך אם לטעמכם חסר מלח, אפשר להוסיף מעט ולטעום שוב.
- מעבירים את הלבנה לצנצנת זכוכית, מפזרים עלי זעתר טריים ושמן זית.
- אפשר ליצור כדורי גבינה בידיים משומנות ולאחסן בהרבה שמן זית.
ממרח תאנים ושומשום קלוי
נפלא על לחם טרי או לצד גבינות ואפילו בתור רוטב או מרינדה למנות בשריות.
המרכיבים (לכ-2 כוסות ממרח):
750 גרם תאנים טריות
1/4 כוס מיץ לימון סחוט טרי
1/3 כוס סילאן (ללא תוספת סוכר)
1/4 כוס שומשום קלוי (על מחבת יבשה, ללא שמן)
אופן ההכנה:
- קוטמים את העוקץ של התאנים וחותכים אותן לקוביות.
- מעבירים את התאנים החתוכות לקערת ערבוב ומזליפים עליהן את מיץ הלימון והסילאן. משאירים בקערה למשך 10 דקות.
- מעבירים את התאנים לסיר, עדיף עם תחתית עבה, ומבשלים על להבה בינונית במשך רבע שעה, מערבבים במשך כל זמן הבישול. התבשיל מבעבע קלות.
- מוסיפים את זרעי השומשום, מסירים מהאש ומקררים.
- מאחסנים בצנצנת זכוכית. הממרח יכול להשמר במקרר למשך שבוע.
חמאת פיסטוק
כמו חמאת בוטנים רק עם שקדים, פיסטוקים ודבש. מעדן לנשנוש בכפית ולכריך.
המרכיבים (ל-1/2 1 כוסות ממרח):
1 כוס (100 גרם) שקדים מולבנים (גפרורים או פרוסות)
1 כוס (150) גרם פיסטוק טבעי
1/2 כוס מים חמים
1/2 כוס דבש
מעט מלח
אופן ההכנה
- משרים את השקדים והפיסטוק בקערת מים רותחים למשך חצי שעה. מסננים ומייבשים.
- מכניסים את השקדים והפיסטוקים לקערת מעבד מזון וטוחנים למרקם גס. מוסיפים מים. בתחילה 1/4 כוס וטוחנים. אם המרקם עדיין לא קרמי מוסיפים עוד 1/4 כוס.
- מוסיפים דבש וקמצוץ מלח וטוחנים פעם נוספת וטועמים. אם הממרח לא מספיק מתוק אפשר להוסיף עוד כף דבש.
ממרח אגוזים ודבש
המרכיבים (ל-2 כוסות ממרח):
1/2 3 כוסות (350 גרם) אגוזי מלך
1/4 כפית מלח
1 כף דבש
2 כפות שמן קוקוס
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה, מניחים את האגוזים וקולים למשך 10 דקות. מקררים.
- מכניסים לקערת מעבד מזון את האגוזים הקלויים, המלח והדבש, טוחנים כחצי דקה. מוסיפים שמן קוקוס וטוחנים עוד חצי דקה.
- מעבירים לצנצנת זכוכית. אין צורך לשמור במקרר.
ממרח גרעינים וניל וקינמון
המרכיבים (ל-1/2 1 כוסות ממרח):
2 כוסות (225 גרם) גרעיני חמניה קלופים טבעיים
3 כפות שמן קוקוס
1/4 כפית מלח
1 כף תמצית וניל איכותית
1 כף קינמון טחון
קליפה מגוררת מ-1/2 לימון
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-160 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפייה, מפזרים את הגרעינים בשכבה אחידה על התבנית וקולים כ-15 דקות עד שהגרעינים מזהיבים. מצננים.
- מעבירים את הגרעינים הקלויים למעבד מזון ומוסיפים כף אחת שמן קוקוס ומלח. טוחנים מספר שניות. מוסיפים 2 כפות שמן קוקוס, את הווניל והקינמון וטוחנים עד שמתקבל מרקם קרמי.
- מוסיפים את קליפת הלימון המגוררת ומערבבים.
- מעבירים לצנצנת זכוכית. אין צורך לאחסן במקרר.
צילומים: אסף רונן - צילום מזון, תדמית ופרסום
סטיילינג : שרון תמיר 052-8393236