שתף קטע נבחר

 

סבא"א: נדחתה הצעת טהרן לפירוז מדינות מגרעין

איראן ומצרים הגישו הצעה בכינוס הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית להוסיף למדיניות הארגון סעיף המתייחס לפירוק מדינות מנשק גרעיני. ארה"ב, בריטניה, צרפת ורוסיה התנגדו. במקביל, בוושינגטון אישר הסנאט הצעת החלטה כללית, לפיה ארה"ב תעשה כל שביכולתה למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני

פוליטיקה גרעינית: מעצמות המערב דחו הלילה (שבת) על הסף הצעה של איראן ומצרים בכינוס הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) להוסיף למדיניות הארגון סעיף המתייחס לפירוק מדינות מנשק גרעיני. ארצות הברית, בריטניה, צרפת ורוסיה התנגדו להצעה בטענה שהסוכנות איננה הפורום המתאים לטיפול בסוגיה.

 

איראן בכותרות - דיווחים נוספים ב-ynet:

 

חברות הסוכנות אישרו הצעת החלטה על מדיניות הארגון, כמקובל מידי שנה בכינוס, בה קווים כללים ולעיתים מעורפלים לפעילות סבא"א. בדומה לאשתקד, הסוגיה הבוערת הייתה על פעילות סבא"א למנוע משימוש של גרעין לא לצורכי שלום, משימה קריטית עבור סוכנות האו"ם הפועלת תחת האמנה למניעת הפצת נשק אטומי.

 

נציג איראן בסבא"א, עלי אשגר סולטנייה. לא הצליח לשנות את המדיניות  (צילום: AP) (צילום: AP)
נציג איראן בסבא"א, עלי אשגר סולטנייה. לא הצליח לשנות את המדיניות (צילום: AP)

 

בשנה שעברה, האסיפה לא הצליחה להגיע להסכמה על סעיף "לחיזוק האפקטיביות ולשיפור היעילות" של הגוף המפקח, שהגישו כ-30 מדינות מערביות.

המטרה הייתה לחזק את פקחי האו"ם במטרה לאפשר להם לחשוף ניסיונות לפיתוח נשק גרעיני, באמצעות סיורים תכופים והצבת מצלמות מעקב.

 

באסיפה הלילית קראה איראן לצרף לסעיף את הדרישה לפעול במקביל גם לפירוז גרעיני, תוספת שמטרתה בפועל להציב את ישראל תחת אור הזרקורים ולהסיט את הארגון מפעילותו נגד טהרן. אך 58 מדינות התנגדו הצעת השינוי, בעוד שתשע הצביעו בעד. ההצעה הכללית למדיניות הארגון אושרה לבסוף ברוב של 89 חברות, ללא התנגדות אך עם 16 מדינות נמנעות בהן איראן. שורת מדינות, בהן ברזיל ודרום אפריקה, הדגישו את תמיכתן בפירוז גרעיני אך התנגדו להצעה האיראנית.

 

הסנאט מאחורי ישראל ונגד טהרן

הסנאט האמריקני אישר הלילה הצעת החלטה לא מחייבת, לפיה ארצות הברית תעשה כל שביכולתה למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני. עם זאת, המחוקקים הדגישו כי אין להסיק כי ההחלטה היא אישור לפעולה צבאית או הצהרה על פתיחה במלחמה נגד איראן.

 

ברוב של 90 מחוקקים מול מתנגד יחיד, העביר הסנאט את ההחלטה שהועלתה לדיון כבר לפני כמה חודשים. מאחורי ההצעה עומדים סנאטורים מהמפלגה הרפובליקנית והדמוקרטית וכן הסנאטור העצמאי ג'ו ליברמן. המתנגד, הסנאטור ראנד פול, שדוגל בגישה אמריקנית בדלנית טען כי ההחלטה היא "תירוץ לשימוש בכוח צבאי".

 

הסנאט עומד בחזית המאבק נגד איראן, כשהעביר בעבר שורת החלטות להטלת עיצומים על הרפובליקה האיסלאמית.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא איראן אחמדינג'אד בכור גרעיני
צילום: EPA
הקונגרס. בחזית המאבק באיראן
צילום: איי פי
מומלצים