מתקן חדש בבזן יפחית פליטת חומרים רעילים
ל-ynet נודע כי בשטח המפעל במפרץ חיפה יוקם מתקן מתקדם לטיפול בפליטות חומרים רעילים, עקב דליפות מחיבורים, ברזים ומשאבות. אבל זה לא מרגיע את התושבים וארגוני הסביבה, שכבר הגישו 1,300 התנגדויות נגד הרחבת המפעל
קבוצת בזן מקימה מתקן חדש ומתקדם בבתי הזיקוק במפרץ חיפה , לטיפול בפליטות חומרים אורגניים נדיפים , בעלות של כ-32 מיליון שקלים. כך נודע ל-ynet. ייחודו של המתקן הוא בהפחתת פליטות עקב דליפות מחיבורים, ברזים ומשאבות (פליטות הלא מוקדיות). במקביל, התוכנית להרחבת בתי הזיקוק ממשיכה לצבור התנגדויות.
- הח"כים על מפרץ חיפה: האזור הכי רעיל בארץ
- מפרץ חיפה: המפעלים מזהמים יותר מהמכוניות
- בגלל העשן: בז"ן תשלם חצי מיליון לחינוך ירוק
- האוויר סביבכם מזוהם? זכותכם לתבוע
חומרים אורגניים נדיפים כוללים לעיתים גם חומרים רעילים מאוד ואף מסרטנים. במקרה של בתי הזיקוק - החומר המרכזי שנפלט לאוויר הוא אתילן, חומר רעיל שמשמש בתעשייה. סמנכ"ל איכות הסביבה והבטיחות בבזן, שלומי בסון, מספר כי המערכת תותקן באמצע השנה הבאה ועתידה להביא להפחתה של כ-98% בפליטת האתילן, מרמה של כ-2,500 מק"ג לעשרות בודדים.
המערכת החדשה נקראת Regenerative Thermal Oxidizer) RTO) ובסון מספר שהיא מטפלת בחומרים האורגניים על ידי חמצונם בצורה איטית ומבוקרת - הפליטות נאספות ממיכלים לצנרת ומחומצנות בחום, כאשר החומר הנפלט עצמו משמש כדלק.
בסון הוסיף כי המערכת החדשה נרכשה בגרמניה, לאחר שנבדקו מספר אפשרויות ברחבי העולם. עוד הוא ציין כי בחנו את פעילותה במפעל בטקסס, והתוצאות אף טובות יותר מהנדרש בתקן הישראלי.
מנכ"ל הקבוצה, פינחס בוכריס, מסר כי מלבד מתקן ה-RTO, יוקמו בקרוב שתי מערכות נוספות להפחתת הפליטות הלא מוקדיות במערך טיהור השפכים של המפעל. הוא הוסיף כי בזן עוברת בשנים האחרונות "מהפך סביבתי".
לדבריו, "תחום איכות הסביבה הוגדר כיעד אסטרטגי והקבוצה משקיעה משאבים רבים, בכסף ובכוח אדם, לצמצום ההשפעות הסביבתיות שלה, בראש ובראשונה מתוך דאגה לבריאות הציבור".
למעלה מ-1,300 התנגדויות
ברקע ממשיכות להצטבר ההתנגדויות לתוכנית בתי הזיקוק, במסגרתן שטח המפעל ישולש בשנים הקרובות. הארגונים הירוקים באזור חיפה אמרו השבוע כי עד כה הוגשו יותר מ-1,300 התנגדויות לתוכנית, אותן מובילות הקואליציה לבריאות הציבור ו"מגמה ירוקה".
מהתוכנית עולה כי הכוונה היא לאשר בדיעבד מבנים בשטח של כ-300 דונם, שהוקמו כאשר המפעל היה בהגדרה "אקס טריטוריאלי". בנוסף יורחב שטח המפעל ב-600 דונם נוספים, "ללא מתן אפשרות להתנגד למתקנים באופן פרטני", כפי שטוענים בארגון מגמה ירוקה.
בארגון מדגישים, שכבר כיום חשופים תושבי מפרץ חיפה לסכנות בריאותיות, ביטחוניות ובטיחותיות בשל פעילות בתי הזיקוק. לדבריהם, תחנות הניטור באזור המפרץ מנטרות רק 8 מתוך 28 חומרים המוגדרים בחוק אוויר נקי. פעילי הארגון קראו לתושבים להגיש התנגדויות לתוכנית. "אם די אנשים וארגונים יגישו התנגדויות לתכנית, ועדת התכנון תחזיר אותה לתיקונים ושינויים", אמרו בארגון.
בהתנגדות שהגישה הקואליציה לבריאות הציבור, נטען כי מתחם בתי הזיקוק היה ועודנו מקור לזיהום סביבתי נרחב, "המשפיע על בריאותם של תושבי מפרץ חיפה".
בארגון מדגימים נתונים שאסף איגוד ערים לאיכות סביבה במפרץ, לפיהם 4 המפעלים במתחם בתי הזיקוק - בז"ן, גדיב, כרמל אולפינים וחיפה כימיקלים - אחראים ליותר מ-80% מפליטות הגפרית הדו חמצנית במרחב, ליותר משליש מפליטות תחמוצות החנקן, לכ-60% מפליטות החלקיקים וליותר מ-40% מפליטות החומרים האורגנים הנדיפים.
"בכל המקרים מדובר במזהמי אוויר שתועדו בספרות המדעית כמשפיעים על בריאות האדם, החל בהחמרת מחלות נשימה וכלה בסרטן מסוגים שונים", ציינו אנשי הקואליציה בהתנגדותם. "המתכננים לקחו לעצמם חופש מופרז באשר לפעילות במתחם, לא נכללות בתכנית הגבלות מספקות, והסקירה הסביבתית-בריאותית ששימשה כרקע להכנת התכנית התבצעה באופן חסר".
בתי הזיקוק: ההרחבה - לטיפול בסביבה
הסמנכ"ל בסון,דחה את הטענות האלה וטען מנגד, כי יש צורך בלגליזציה של המבנים והמתקנים שנבנו במהלך השנים במקום, בין השאר על מנת שהרשויות יוכלו לפקח עליהם.
עוד הוא ציין, כי חלק הארי של ההרחבה ינוצל לטיפול בנושאי איכות הסביבה, ורק מיעוטו נועד להרחבת הפעילות. "החששות ברורים בשל העבר של בתי הזיקוק, בתקופה שבה הוא נחשב לאזור אקס-טריטוריאלי", ציין בסון. "עם זאת, מאז עבר לבעלות פרטית ההשקעה באיכות הסביבה ובשיפורה מגיעה ליותר ממיליארד שקלים".
בסון הוסיף כי "מבחינת התוכנית, הרי שקרוב למחצית מהשטח שיוגדל, ישמש להקמת מתקנים לשיפור איכות הסביבה, בהם ה- RTO, מתקני טיפול בשפכים, טיהור בוצה ועוד. חלק ניכר נוסף, מיועד לטיפול בהיערכות לרעידות אדמה. על מנת לחזק את המבנים והמתקנים הקיימים, יש צורך בשטח נוסף. רק כשישית מההגדלה, מיועדת לגידול עתידי בפעילות בתי הזיקוק, בכפוף לתקנים המחמירים ביותר של המשרד לאיכות הסביבה".
גורמים במשרד מציינים כי טענות בז"ן אינן מדויקות באשר לייעוד העיקרי של ההרחבה, וכי הם ממתינים עדין להבהרות מצד הקבוצה לסוגיות שהועלו בנושא של טיפול בסוגיות סביבתיות.