מה? תפוח אדמה: 4 מתכונים
מגישים אותו ליד השניצל בתור פירה, מרק ירקות הוא לא מרק בלעדיו והוא נמצא בכל מטבח. עושים כבוד לתפוח האדמה ומכין מרק סמיך, פאי רועים, תבשיל עם דגים מלוחים ואפילו עוגה מתוקה
תפוח אדמה נחשב לאוכל מנחם, שגם זמין ונצמא בכל מטבח. השף שי טנא (ביסטרו "הכובשים") השתמש בו לבניית תפריט מיוחד, שכולו מחווה לתפודים. הנה 4 מתכונים נבחרים ממנו, שיככבו החל מהיום (5.11) בפסטיבל הקרטושקה שבמסעדה.
עוד בערוץ האוכל:
- יא מוסטפה: מתכון לשווארמה ביתית וקלה
- קופיטקה של דודה פראניה: ניוקי פולניד
- אי לבן בים: איל פלוטאנט פריזאי
מרק תפוחי אדמה
המרכיבים (ל-4 מנות):
10 תפו"א בינוניים
2 גבעולים של כרישה
כף עלי תימין
3 שיני שום
50 גרם חמאה
1/2 1 ליטר מים
1/2 כוס שמנת מתוקה
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מכניסים את כל המרכיבים ללא השמנת לסיר ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 45 דקות.
- טוחנים את הכל ומוסיפים את השמנת. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
תבשיל תפוח אדמה ודגים מלוחים
המרכיבים (ל-4 מנות):
6 תפו"א בינוניים, פרוסים
2 דגי רינגה מעושנים, פרוסים
2 כפות בוטרגה (ביצי בורי בשעווה), קצוצים
5 שיני שום קצוץ
3 כפות פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה (לא חייב)
1/2 כפית קימל
כף רסק עגבניות
כף מיץ לימון
מלח
3 כפות שמן
1/2 2 כוסות מים
אופן ההכנה:
- מטגנים את השום בסיר עם שמן.
- מוסיפים את הפפריקה והקימל, מטגנים קלות ומוסיפים את רסק העגבניות. מערבבים טוב במשך דקה, מוסיפים מיץ לימון ומים.
- מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים על אש קטנה למשך 30 דקות.
- מוסיפים את הדגים ומבשלים כ-10 דקות כשהסיר מכוסה.
פאי רועים
המרכיבים (ל-4 מנות):
לפירה בטעם שום:
6 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים
4 שיני שום קלופות
1/4 כוס שמן זית
2 ביצים טריות
מלח
למלית הבשר:
3 ביצים קשות, קלופות ופרוסות
1/2 ק"ג בשר בקר טחון
צרור פטרוזיליה קצוץ
2 כפות שום קצוץ
2 בצלים סגולים, פרוסים דק
4 כפות שמן זית
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מכינים את הפירה בטעם שום: מבשלים את תפוחי האדמה במי מלח עד לריכוך. מסנים ומועכים למחית.
- בסיר נפרד מבשלים את השום בשמן הזית על אש קטנה מאוד במשך 10 דקות. חשוב לשמור על אש קטנה כדי שהשום יתבשל ולא יעבור טיגון.
- מועכים את השום בתוך שמן הזית, מוסיפים לפירה ומתבלים לפי הטעם.
- מניחים לפירה להצטנן, מוסיפים את הביצים ומערבבים היטב עד לקבלת מרקם אחיד.
- מכינים את מלית הבשר: מחממים את שמן הזית במחבת גדולה, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד הזהבה.
- מוסיפים את השום ואת הבשר ומטגנים עד שהבשר משחים. נזהרים לא לטגן את הבשר יתר על המידה כדי שלא יתייבש.
- מורידים מהאש ומניחים את התערובת במסננת כדי להיפטר מנוזלים מיותרים.
- הרכבת המאפה: משמנים תבנית אינגליש קייק בשמן זית ויוצקים לתחתיתה שכבת פירה בעובי של 1 ו-1/2 ס"מ. מעל מניחים את תערובת הבשר הטחון, עליו לסדר שכבה של פרוסות ביצים קשות ומסיימים בשכבת פירה בעובי 1 ו-1/2 ס"מ.
- מברישים בעזרת מברשת טבולה בשמן זית את השכבה העליונה של הפירה. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום, מכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות ואופים במשך 20 דקות. לאחר מכן מסירים את נייר האלומיניום וממשיכים לאפות 20 דקות נוספות עד השחמה.
עוגת תפוחי אדמה וצימוקים
המרכיבים:
250 גרם תפו"א
250 גרם קמח
75 גרם חמאה
ביצה
15 גרם שמרים
3 כפות מים
50 גרם אבקת סוכר
100 גרם צימוקים שחורים
אופן ההכנה:
- מבשלים את תפוחי האדמה עם הקליפה עד ריכוך. מקלפים ומועכים.
- מוסיפים את החמאה, הקמח, הביצה והצימוקים ומערבבים.
- בכלי נפרד מערבבים יחד את המים, חצי מכמות אבקת הסוכר והשמרים, ומחכים לתסיסה.
- מוסיפים את תערובת השמרים לשאר המרכיבים ומאחדים למסה אחת.
- מעבירים את המסה לתבנית אינגליש קייק עם נייר אפייה ומתפיחים כשעה.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 30 דקות.
- לאחר הפריסה מנפים אבקת סוכר מעל.
-
פסטיבל קרטושקה בביסטרו "הכובשים" יימשך כשבוע בין התאריכים 5-12 בנובמבר, ובמהלכו יוגשו שלל מנות של תפוחי אדמה