חריש: מאות הגיעו לכנס מכירת דירות לחילונים
500 מתעניינים הצליחו להיכנס ומאות נותרו מחוץ לאולם בת"א בו נערך כנס המכירות של הקבוצה החילונית המתמודדת במכרז משרד השיכון בעיר חריש. ההצעה: 629 אלף שקל לדירת 4 חדרים - ושכנים חרדים. הנוכחים דרשו לדעת: "האם אנו נממן את החינוך והתשתיות לחרדים שיתגוררו בעיר?"
הזדמנות נדל"נית שלא תחזור על עצמה, או כניסה לחיים בעין הסערה ומאבק יומיומי עם שכנים חרדים? הרגשות היו מבולבלים הערב (ה') בקרב מאות המתעניינים החילונים ברכישת דירה בישוב חריש, שהיה מכוון עד לא מזמן להיות עיר חרדית חדשה בישראל.
כתבות נוספות בנושא חריש :
- "למה אין בפתח תקווה דירות זולות כמו בחריש?"
- חריש פתוחה לכל? "אטיאס מספר סיפורי סבתא"
- פשקווילים נגד חריש: חשש לחילול קברים
הבוקר חברו שתי קבוצות הנדל"ן החילוניות - "חריש הירוקה" ו"מנהל מגורים ישראל" - ליצור גוש חוסם גדול מול הקבוצות החרדיות בעיר חריש שתיבנה בקרוב בוואדי ערה. הערב אירגנה קבוצת הרכישה המשותפת ערב מתעניינים בתל-אביב למכירת יחידות דיור באחת משכונות העיר, תוך תקווה שהצעת הקבוצה תיבחר על ידי משרד השיכון, במכרז שייסגר ב-11 בנובמבר.
אל הכנס הגיעו מאות אנשים שנדחסו לאולם צפוף ברחוב ליאונרדו דה וינצ'י, ומאות נוספים צבאו על דלתות האולם אך כניסתם נמנעה.
מארגני הקבוצה החילונית ידעו כיצד לפנות ללבבות המתעניינים, ובמרכז הסיסמאות שחזרו על עצמן במהלך הערב היה ללא כל ספק המחיר. "היתה פה הזנחה פושעת של המקום", אמר נועם הלל ממארגני "חריש הירוקה" ותושב חריש הוותיקה. "חריש זה מקום מצויין שיכול להוות פתרון לדיור בר השגה. לא האמנו שנצליח להוציא את מכרז הזהב הזה אל הפועל, והנה זה מתממש. לא לחשוב פעמיים - הסיפור הזה לא יחזור".
לדבריו, מדובר באחד האזורים הירוקים והנגישים יותר בישראל. "אחרי הגשמים האזור פשוט מדהים. רואים את המוחרקה (דליית אל כרמל - א.ש) ואוניברסיטת חיפה ואפילו את המגדלים של תל-אביב. יש פה תנים ויש את הרקפות הכי גדולות שיש בארץ".
מתלהבים מהמחיר, חוששים מהמגורים
המחיר לדירת ארבעה חדרים בחריש יעמוד על 629 אלף שקל, והוא עוד צפוי לצנוח לרוכש שייחשב כזכאי משרד השיכון, כלומר למי שיחליט לעבור לישוב ואין בבעלותו דירה אחרת.
ואולם, אל מול המחיר הזול ניצבות להן הבעיות הדמוגרפיות שעתידות להיות בעיר. רבות משכונותיה יהיו ככל הנראה חרדיות, וניסיון העבר, למשל ברמת בית שמש - לא הראה תוצאות מוצלחות. שם, רכשו חילונים רבים יחידות דיור, אולם עם השנים לא יכלו להתמודד עם תופעות של כפייה דתית מצד החרדים בעיר, והם נטשו אותה.
איריס מתל-אביב, יצאה מבולבלת מהכנס, ואמרה שיש בעיה במרקם של הישוב וצריך לקחת את הדברים האלה בחשבון. יזם המתגורר בתל-אביב שהגיע לבחון את כדאיות ההשקעה בחריש, אמר כי "יש הרבה בעיות עם הקבוצות החילוניות (קבוצות הרכישה - א.ש). החרדים הרבה יותר מאורגנים". להערכתו, הקבוצות החילוניות לא יזכו במכרזים לבנייה במקום.
מאידך, מבקר נוסף בכנס, יצחק מיטלמן שבא לרכוש דירה לנכדתו, אמר שאין לו כל חשש לרכוש דירה בעיר עם דתיים והעדיף להתרכז בפן הפיננסי - "המחיר הוא אטרקטיבי מאוד".
רוכשי הדירות בעיר ייהנו מ-50 אלף שקל שיינתנו ממשרד השיכון כהחזר על הוצאות הפיתוח ועוד 90-60 אלף שקל שיינתנו רק כהטבה נוספת על המגורים במקום. מארגני הכנס, סיפרו כי ההצעה שלהם כוללת זכויות לבניית חדר נוסף, כך שלמעשה מדובר באופציה לדירה בת חמישה חדרים.
מי שירצה לקנות דירת גג או גן, ייאלץ להוסיף 50 אלף שקל ואת הבניה של התוספת ייצטרך לבצע באמצעות קבלן פרטי, שלא במסגרת קבוצת הרכישה. דירת גג תזכה לזכויות של עוד 40 מ"ר בנוי ועוד 60 מ"ר מרפסת. ההצטרפות לקבוצה החילונית כרוכה במתן המחאה של 20 אלף שקל כמקדמה, שתוחזר בקיזוז 100 שקל במידה שהצעת הקבוצה לא תזכה במכרז של משרד השיכון להקמת פרויקט הנדל"ן במקום.
למרות מחול השכנועים, התל-אביבים עדיין לא מיהרו לחתום על חוזי הצטרפות לקבוצה. "האם תהיה מחיצה בין חילונים לחרדים?", נשמעו קריאות ביניים בקהל, לצד שאלות כמו "האם אנו נממן את החינוך והתשתיות לחרדים שיתגוררו בעיר?".
הקבוצה החילונית מונה כעת כ-450 חברים ומתעתדת בימים הקרובים לערוך מרתון כנסים למתעניינים. לפי מארגניה, המספר הסופי של החברים בקבוצת הרכישה יהיה גדול מ-800.