שתף קטע נבחר

האחיות: "שובתות כדי שהמצב לא יידרדר יותר"

האחיות השובתות מודות כי המצב פוגע בחולים, אך לדבריהן פוגעת בהם במשך שנים מדיניות ממשלתית מעוותת. הן דורשות שראשי המדינה "יפקחו עיניים, אחרת המקצוע יקרוס"

שביתת האחיות שהחלה הבוקר (ב') חושפת את תחושת התסכול והקושי הרב שבו נתונות האחיות בבתי החולים, בקופות החולים ובמוסדות נוספים. רובן ככולן מקדישות את חייהן למקצוע, אך התמורה שלה הן זוכות - בטלה בשישים. לפיכך הן סבורות שמטרת השביתה היא שיפור בתנאי העוסקות במקצוע החיוני כך כך עבור מיליוני ישראלים ברחבי הארץ.  

 

שביתת האחיות - דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

יו"ר הסתדרות האחיות: "חדרי מיון הפכו לחדרי מלחמה"

"חולים במסדרון. אנו מנוצלות". האחיות שובתות

 

"כאחראיות לחיי המטופלים שלנו ועל מתן טיפול מקצועי והולם, אנחנו משביתות את המערכת כדי למנוע את המשך ההידרדרות עד לכדי סכנת חיים בגלל מחסור קשה באחיות", הסבירה נעמי כספי, יו"ר אחיות הקהילה בהסתדרות האחיות הממונה על טיפול בכ-4.5 מיליון מאזרחי ישראל בקופות החולים. לדבריה, משמעות השביתה "היא סבל גדול לחולים מפני שלא יילקחו בדיקות דם, לא יינתנו תרופות, לא ייעשו חיסונים ולא ייערכו מעקבים, הדרכות, ביקורי בית ולא תהיה בקרה על מצב הבריאות של המטופלים".

 

היא הוסיפה כי "זה מצב שבהחלט פוגע בבריאות החולים, אבל הפגיעה בחולים היא לא דבר חדש. היום עומד ממוצע ימי האשפוז בבתי החולים בארץ על ארבעה ימים וחצי, מה שגורם לחולים להשתחרר לבתיהם כשהם עדיין במצב מורכב, והמשך הטיפול בהם נעשה בקהילה. הטיפול הזה נעצר וזהו מצב מסכן חיים". לפיכך לדבריה, "סדרי העדיפויות של הממשלה חייבים להשתנות מהר". 

 

מוריה אשכנזי, יו"ר חטיבת האחיות של בריאות הציבור בהסתדרות, מייצגת את אחיות טיפות החלב ובריאות התלמיד: "אנחנו רואות בשביתה הזו אתגר והזדמנות לשיפור מקצוע האחות, שלמעשה הפך להיות לא אטרקטיבי ומופלה לרעה".

 

היא סיפרה כי כשהחלה לעבוד כאחות לפני למעלה מ-40 שנה, "הכרנו אישית כל אחת מהמטופלות שלנו וגם את משפחותיהן, אך היום הפכנו להיות למעשה לא אפקטיביות בגלל המחסור החמור בכוח אדם. אנו נאלצות להתמודד עם אוכלוסיות קשות כמו אוכלוסיית הזרים ועם קשיים בלתי אנושיים, בגלל שפשוט אין אחיות. עקב המשכורות הנמוכות אין מי שרוצה לעבוד במקצוע".

 

משכורת של 15,500? זה מופרך

אשכנזי התייחסה לטענת האוצר שהמשכורת הממוצעת לאחות עומדת על כ-15,500 שקל, כפול מהשכר הממוצע במשק: "זה מופרך. אין אחיות רבות שמרוויחות כאלה סכומים, אפילו שני שליש מזה או חצי. אחיות מתחילות אפילו זקוקות להשלמת הכנסה. אין לי מושג מאיפה המציא האוצר את הנתונים האלו ואין אמת בדברים. חבל שלא הבאנו את תלושי השכר שלנו כדי להראות איך נראה תלוש משכורת של אחות, אפילו בעלת ותק של 40 שנה".

 

האחיות מפגינות מול "אסף הרופא" היום (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
האחיות מפגינות מול "אסף הרופא" היום(צילום: ירון ברנר)
 

אביטל סיאג משדרות, אחות אחראית במחלקת כירורגית כללית בבית החולים "ברזילי" באשקלון, עובדת כאחות מאז 1990. כשהיא נזכרת בימיה הראשונים במקצוע ונוכח המשבר שבו הוא נתון, היא חוששת כי לא יהיו לה מחליפות. "התחלתי ללמוד סיעוד במסלול מיוחד בבית הספר המקיף הכללי בשדרות עוד בכיתה י', אז לא הבנתי מה זה אבל ידעתי שזה לתת מעצמך לחולה. כשהתחלתי לעבוד עם מטופלים התאהבתי במקצוע, ומאז אני אחות".

 

סיאג שאחראית על האחיות במחלקה זה שבע שנים הוסיפה: "אי אפשר לעבוד במקצוע הזה אם אתה לא אוהב אותו, אם אתה לא רואה את הצרכים של המטופלים לנגד עיניך. זה מקצוע שדורש חוסן נפשי, ואם כבר יש מי שבחרו לתת מעצמן למערכת, חייבים לדעת לשמר אותן".

 

עוד הסבירה, כי כמי שרוצות לתת את הטיפול הטוב והמסור ביותר לחולים, "במחסור כזה של אחיות זה בלתי אפשרי. זה גורם לתסכול אין סופי שחוזר על עצמו כל יום", והבהירה כי לסיעוד לא ניתן להתייחס כמו לעוד מקצוע. "זו שליחות פנימית שצריכים להעריך אותה יותר. אני לא מאחלת לאף אחד - אבל רבים יגיעו למצב סיעודי. כשיש אחות שדואגת לכל הצרכים, צריך לפחות להקשיב לרצונות ולדרישות שלה".

 

כאם לשלושה ילדים, לדבריה, "יש רגעים שאני מרגישה כאילו לא חוויתי את הצמיחה והגדילה של הילדים שלי כי המקצוע טוטאלי. בכל כך הרבה שבתות, חגים ואירועים פשוט הייתי צריכה לקום וללכת לעבודה, רק מתוך המחשבה שזו השליחות האישית שלי". לפיכך היא מבקשת שראשי המדינה "יפקחו עיניים ויעריכו יותר את העבודה של האחיות. הם צריכים להבין שאם הם לא יעשו כן המקצוע ישלנו יקרוס".

 

ד"ר חזי לוי מנהל בית החולים "ברזילי" שתומך במאבק האחיות אמר: "מי שנמצא עם החולה בכל רגע נתון היא האחות. לכן אני רוצה בבית החולים את האחיות שרוצות לעבוד, אלו שרואות את העתיד שלהן במקצוע. לצערי, עוד לא השכלנו לגרום למקצוע האחות להיות אטרקטיבי. כיום מדובר במקצוע קשה ותובעני, דבר שרק מגביר את הרתיעה מללמוד אותו. האוצר צריך להבין שהוא נדרש לתמרץ את האחיות בשכר לרבות בפריפריה כמו באשקלון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שובתות ב"ברזילי"
צילום: אבי רוקח
מפגינות ב"אסף הרופא"
צילום: ירון ברנר
סכנה למקצוע. מתכונת שבת ב"ברזילי"
צילום: אבי רוקח
מומלצים