שתף קטע נבחר

 

רעבה ללחם, צמאה ליחס. צפון קוריאה שוב מתגרה

המדינה הקומוניסטית המצורעת שיגרה בהצלחה לחלל לוויין על טיל ואפילו בעלות בריתה הגדולות, רוסיה וסין, הביעו דאגה מהמהלך. אולם לרודן הצעיר מפיונגיאנג, קים ג'ונג און, סיבות משלו להתריס: מחווה לסבא, חיזוק מעמדו, הסטת תשומת הלב מבעיות הפנים הבוערות ושיגור מסר למערב - דברו איתנו

אחרי כמה כישלונות, כולל אחד באביב האחרון, הצליחה צפון קוריאה לשגר הלילה (יום ג') לחלל לוויין על טיל - הישג שהתקבל בתרועות גדולות במדינה הקומוניסטית המבודדת, אך בחרדה רבה במקומות אחרים בעולם.

 

עוד חדשות בעולם :

מכה לגיבורת ארגנטינה: זוכו ה"סרסורים" של בתה

אוי אמסטרדם: העיר תאסור מריחואנה בבתי ספר

'הזונה של ברלוסקוני' לא באה להעיד: 'אני בחו"ל'

קובה: נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס נותח בהצלחה

 

צפון קוריאה אמרה שהיא רוצה לוויין בחלל שיסייע לה לעקוב אחר מזג האוויר ולשלוח נתונים לארץ. אך ארצות הברית, דרום קוריאה ובעלות בריתן רואות בטיל ששוגר מדגם "יונהא-3" ככלי נשק פוטנציאלי שבאופן תיאורטי יכול לשאת תחמושת רבה עד קליפורניה.  

 

ההודעה בטלוויזיה הממלכתית: שיגרנו לוויין על טיל    (צילום: רויטרס)

ההודעה בטלוויזיה הממלכתית: שיגרנו לוויין על טיל    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מפגינים זועמים בסיאול נגד הפרובוקציה התורנית של צפון קוריאה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים זועמים בסיאול נגד הפרובוקציה התורנית של צפון קוריאה(צילום: AFP)

 

אפילו תומכיה המסורתיים של צפון קוריאה, רוסיה וסין, הביעו דאגה משיגור הלוויין לחלל. מוסקבה קראה לפיונגיאנג לבטל את פרויקט החלל שלה ובייג'ינג נמנעה מלהביע תמיכה במהלך הצפון קוריאני.

 

לא פוחדים מסנקציות

מדוע שיגרה צפון קוריאה לוויין דווקא עכשיו? הרי ברור שצעד זה יגרור אחריו סנקציות בינלאומיות נוספות נגד המדינה המצורעת שמיליונים מתושביה רעבים ללחם וסובלים מקור.

האמת היא שתנאי מזג האוויר הקשים רק הגבירו באחרונה את הסיכוי לשיגור הלוויין לחלל, על רקע סדרת הכישלונות המביכים האחרונה שרשמה צפון קוריאה. ובמילים אחרות: משטרו של קים ג'ונג און שמח להתגרות בעולם כדי להסיט את תשומת הלב בארצו מבעיות הפנים החריפות.

 

יש עוד כמה סיבות לשיגור הלוויין הצפון קוריאני לחלל דווקא עכשיו. עברו 100 שנה מאז הולדתו של מייסד צפון קוריאה, קים איל סונג; מועד השיגור קרוב ליום השנה הראשון למותו של מנהיגה הקודם של צפון קוריאה, קים ג'ונג איל, אביו של המנהיג הנוכחי, קים ג'ונג און; זוהי גם תקופה של שינויים פוליטיים בארבע מדינות בעלות השפעה רבה על צפון קוריאה - ארצות הברית, סין, יפן ודרום קוריאה.


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

פרשנים פוליטיים מוסיפים סיבה נוספת לשיגור הטיל - להעצים את מנהיגותו של השליט חסר הניסיון קים ג'ונג און.

 

היסטוריה של פרובוקציות מתוזמנות

צפון קוריאה מתעקשת שהיא שיגרה את הלוויין למטרות שלום, אולם הצעד שלה מתאים באופן מושלם להיסטוריה שלה של שימוש זהיר בפרובוקציות מתוזמנות כדי להראות לעולם שיש לה צעצועים מסוכנים ושיש לקיים עמה משא ומתן. מבית, שיגור הלוויין מביא לאחדות צפון קוריאנית ומאפשר לפיונגיאנג להמשיך במנטליות של "הם נגדנו", כחלק מאסטרטגיית ההישרדות של המשטר הקומוניסטי.

 

לאחר ששמרה על פרופיל נמוך במשך כמה חודשים, הלילה הניפה פיונגיאנג את יד ה"זוכרים אותי?" עם הודעתה על שיגור הלוויין. ההודעה הצפון קוריאנית באה יומיים בלבד אחרי שדרום קוריאה ביטלה שיגור טיל משלה וארבעה ימים אחרי שמסע הבחירות לנשיאות דרום קוריאה החל באופן רשמי. הבחירות בשכנה מדרום ייערכו ב-19 בדצמבר.


סוללת "פטריוט" של יפן שנפרשה לפני הניסוי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סוללת "פטריוט" של יפן שנפרשה לפני הניסוי(צילום: AFP)

 

שיגור הלוויין גם שולח מסר לסין, ארה"ב ויפן, שכולן ממקדות את מלוא תשומת הלב שלהן לבחירות ולכינון ממשלות חדשות, שהן לא צריכות לשמור על צפון קוריאה על אש נמוכה במשך זמן כה רב. השיגור גם מסבך את העניינים עבור סין. בייג'ינג נותרה בעלת הברית הגדולה ביותר של פיונגיאנג והסיבה המרכזית לכך שהיא עדיין מצליחה לשרוד כלכלית, אך צפון קוריאה הוכיחה זה תקופה ארוכה שהיא עושה מה שהיא רוצה.

 

בחירות ביפן, השבעת נשיא בארה"ב. מדיניות בהמתנה

צפון קוריאה הודיעה על חלון הזמן שבו תשגר את הלוויין יום אחד בלבד אחרי שבייג'ינג שלחה לפיונגיאנג שליח שנשא עמו מכתב לקים ג'ונג און משליטה החדש של סין שי ג'ינפינג. "אנחנו מודאגים", אמר דובר במשרד החוץ הסיני אחרי ההודעה על שיגור הלוויין הצפון קוריאני לחלל, מבלי לפרט אם הנושא עלה לדיון בשיחות שמתנהלות בפיונגיאנג בין סין לבין צפון קוריאה.

 

ב-16 בדצמבר תערוך יפן בחירות כלליות וכמה שבועות לאחר מכן יושבע נשיא ארה"ב ברק אובמה לכהונה נוספת. ביחד עם בחירתו של נשיא חדש לדרום קוריאה, יעברו חודשים עד שהאזור יחשוב מחדש על מדיניות כלפי צפון קוריאה.


מנסה לשדר תדמית של אדם מודרני ובעל חשיבה לטווח ארוך. קים הצעיר ורעייתו (צילום: AP) (צילום: AP)
מנסה לשדר תדמית של אדם מודרני ובעל חשיבה לטווח ארוך. קים הצעיר ורעייתו(צילום: AP)

 

לצפון קוריאה יש גם סיבות פנימיות להצדיק את שיגור הלוויין לפני סוף השנה. לפני כמעט ארבע שנים, המשטר בפיונגיאנג קבע יעד שאפתני לבני עמו: "לפתוח את השער ולהפוך למדינה חזקה ומשגשגת ב-2012" - השנה שבה יציינו 100 שנים להולדתו של קים איל סונג.

 

במקום מגלשות: טילים מיניאטוריים במגרשי משחקים

הכלכלה, המדע והטכנולוגיה זוהו בצפון קוריאה המבודדת כשלושה תחומים שבהם צריך להתמקד על רקע הפיגור הגדול מאחורי המדינות השכנות המתפתחות במהירות. חנויות רעועות נהרסו כליל כדי לפנות מקום לסופרמרקטים חלולים שמצוידים במסכי פלזמה שטוחים ובקוקה קולה. אקדמיית המדינה למדעים שלחה מרצים לחו"ל כדי לחקור את השיטות החקלאיות החדישות. קים ג'ונג און הכניס לאוניברסיטאות החשובות במדינה מחשבים של חברות HP ו-DEL.

 

תלמידי בית ספר מסמג'יון בצפון הרחוק ועד לקאסונג שנמצאת ליד הגבול עם דרום קוריאה התחילו ללמוד על שאיפות החלל ותוכניות הגרעין של ארצם. תלמידים ציירו לוויינים על קירות כיתות ובמגרשי משחקים הוצבו טילים מיניאטוריים במקום מגלשות.


במדינה הרעבה ללחם שלחו חוקרים לחו"ל לחקור שיטות חקלאיות (צילום: AP) (צילום: AP)
במדינה הרעבה ללחם שלחו חוקרים לחו"ל לחקור שיטות חקלאיות(צילום: AP)

 

באפריל 2009 ערכו מדענים צפון קוריאנים שיגור ניסוי בשלושה שלבים של רקטות באתר שממוקם בחופה המזרחי. השנה, יומיים לפני יום הולדתו של קים איל סונג שחל ב-15 באפריל, ניסו מדענים לשגר לוויין דומה לזה ששוגר הלילה בחוף המערבי, אך הטיל שנשא את הלוויין התפרק באוויר אחרי 90 שניות.

 

"שיגור כושל? גם לרוסים לקח זמן להגיע לחלל"

בכל מקרה, הצפון קוריאנים התייחסו לשיגור כחגיגה ובפיונגיאנג דווקא שמרו על רוח אופטימית וציינו שסין ורוסיה התקשו בשיגור טילים משלהן לפני שהגיעו לחלל.

 

אם ניסיון השיגור באפריל נתפש כמתנה לקים איל סונג, הרי שהשיגור המוצלח הלילה נתפש כמחווה לקים ג'ונג איל. קים, ששלט בארצו ביד ברזל במשך 17 שנה והוביל מדיניות של "הצבא תחילה" בטרם מת ב-17 בדצמבר אשתקד, הציב את שיגור הלוויין לחלל כאחד היעדים האחרונים שלו. שלושה לוויינים צפון קוריאניים נקראו על שם הכינוי שדבק בקים "קוונגמיונסונג" (כוכב הצפון).


קים ג'ונג און דאג בשנה האחרונה לבסס את כוחו במדינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קים ג'ונג און דאג בשנה האחרונה לבסס את כוחו במדינה(צילום: AFP)

 

שבועיים לפני יום השנה למותו של קים, התחילה צפון קוריאה לקיים טקסי אבלות ותפילות לזכרו של הרודן המנוח. הטלוויזיה הממלכתית משדרת תוכניות מיוחדות ושירים שמהללים כל דבר שעשה קים בחייו - מכישוריו כמלחין ועד לנסיעות הרבות שגמא ברכבת ברחבי המדינה.

 

כך מחזקים מנהיג צעיר וחסר ניסיון

טקס זיכרון גדול שצפוי להיערך יציין את מותו של קים, וטיל שמשוגר לחלל ונושא את שמו יכול להיות כזיקוק הדינור הגדול מכולם.

 

משקיפים חיצוניים מחשיבים את השיגור הלילה כשיגור הלוויין המוצלח הראשון של צפון קוריאה, אף על פי שהיא מגדירה את השיגור ב-2009 כמוצלח גם כן, אך בכל מקרה הוא תורם לחיזוק מעמדו של השליט הצעיר קים ג'ונג און.

 

טקסי האבל לציון שנה למותו של קים האב כבר החלו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טקסי האבל לציון שנה למותו של קים האב כבר החלו(צילום: AFP)

 

אחת ממשימותיו הראשונות של קים ג'ונג און בעת הכשרתו לתפקיד ממשיך דרכו של אביו הייתה לפקח מחדר הבקרה על שיגור הטיל באפריל 2009. תקופת הכשרתו של קים ג'ונג און בן ה-29 ושנתו הראשונה כמנהיג צפון קוריאה אופיינו בהצגתו כאדם צעיר, מודרני, פיקח ובעל חשיבה לטווח ארוך. קים הצעיר עבד בבניית בסיס נאמנות בקרב צפון קוריאנים שנאבקים במצוקה כלכלית והבטיח להם רמת חיים גבוהה יותר ועתיד טוב יותר.

 

טיל או לוויין?

וושינגטון, סיאול ויריבות אחרות של המשטר בפיונגיאנג טוענות כי מאחורי שיגור הלוויין הצפון קוריאני הלילה עומדת כוונה זדונית. מומחים ציינו כי בשיגור לוויין לחלל משתמשים בטכנולוגיה דומה לזו של שיגור טיל ארוך טווח שמסוגל לפגוע בקרקע אמריקנית. מועצת הביטחון של האו"ם הזהירה כי שיגור טיל צפון קוריאני למטרות אזרחיות ואחרות מפר את האיסור שחל על המדינה הקומוניסטית לפתח את תוכניות הטילים והגרעין שלה. מועצת הביטחון, שכבר העבירה שני סבבי סנקציות נגד צפון קוריאה, צפויה לדון היום בדלתיים סגורות בתגובתה לשיגור. 


בתקופת הכשרתו פיקח קים הצעיר על שיגור הטיל ב-2009. עם אביו קים ג'ונג איל (צילום: AP Photo/Kyodo News, File) (צילום: AP Photo/Kyodo News, File)
בתקופת הכשרתו פיקח קים הצעיר על שיגור הטיל ב-2009. עם אביו קים ג'ונג איל(צילום: AP Photo/Kyodo News, File)

 

הצפון קוריאנים אינם תמימים לגבי ההבחנה בין שיגור לוויין לבין שיגור טילים. הם תופשים את הגרעין שלהם כמגן נגד הכוח של צבא ארה"ב באזור. שיגור הטיל ב-2009 הוביל אחרי כמה שבועות לניסוי אחר ומדאיג הרבה יותר - בפצצת אטום.

 

עם שיגורו המוצלח הלילה של הלוויין, ארה"ב ומדינות נוספות חוששות שהצעד הבא של צפון קוריאה יהיה להתמחות במזעור הטכנולוגיה כדי שהגרעין שלהם יהיה מספיק קטן כדי שיהיה אפשר להעמיסו על גבי טילים.

 

מהי עמדת פיונגיאנג ביחס לחששות מצד וושינגטון? חתמו על הסכם שלום והסיגו את כוחותיכם מדרום קוריאה ואז אולי ניפטר מהפצצות שלנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפעם השיגור הצליח. שיגור הטיל ב-2009 שנכשל
צילום: EPA
קים ג'ונג און
צילום: AP
מיליונים גוועים ברעב
צילום: AP
מומלצים