חוק הדיור הציבורי נכנס לתוקף אך אינו מיושם
אחרי שבמשך שנים הממשלות הקפיאו שוב ושוב את חוק הדיור הציבורי שמאפשר לדיירים לרכוש את הדירות בהן הם מתגוררים בהנחה, בהלת הבחירות הנוכחית גרמה לכך שהפעם הממשלה לא הספיקה לעשות זאת. למרות זאת, במשרדי האוצר והשיכון מתבצעת בדיקה של הנושא אך בינתיים החוק לא מיושם
בשורה לדיירי הדיור הציבורי ? חוק הדיור הציבורי, שמאפשר לדיירי הדיור הציבורי לרכוש את הדירות בהם הם מתגוררים בהנחה של עשרות אחוזים, צפוי החל מהיום (ג') להיות שוב בתוקף. זאת, בשל פיזור הכנסת והבחירות המוקדמות שמנעו מהממשלה להשלים את החקיקה המקפיאה את חוק הדיור הציבורי. עם זאת, במשרד האוצר מבהירים כי יבדקו את הנושא.
דיור ציבורי - כתבות נוספות בנושא:
- תלאות הדיור הציבורי: כרוניקה של מחדל
- דיור ציבורי: יש כסף וגם דירות, אז למה מחכים?
- שרי הליכוד הפילו הצעת אטיאס לחיוב דיור ציבורי
"חוק הדיור הציבורי - זכויות רכישה" שנחקק ב-1998 ביוזמתו של חבר הכנסת רן כהן לאחר שנים של מאבק חברתי, קבע כי יהיה ניתן למכור את דירות הדיור הציבורי, והכספים שיגיעו ממכירתן יושקעו ברכישת דירות חדשות למערך הדיור הציבורי.
"חוק הדיור נועד לאפשר למשפחות ותיקות בדיור הציבורי לרכוש את דירתן במחיר מופחת ובכך להפוך לראשונה לבעלים של הון הניתן להורשה, וכך לשפר את מעמדן הכלכלי-חברתי", הסביר בשיחה עם ynet עו"ד גיל גן מור מהאגודה לזכויות האזרח.
לדברי גן מור, "החוק גם נועד לתקן עוול היסטורי שנגרם למשפחות שעלו לישראל לאחר שנות ה-50, בעיקר ממדינות ערב, ואשר שוכנו בשיכונים של דיור ציבורי בשכונות עוני ובערי פיתוח בפריפריה".
מקווים שהחוק לא יבוטל רטרואקטיבית
ואולם, שלושה חודשים לאחר שנכנס לתוקף הממשלה הקפיאה את החוק והמשיכה לעשות כן בכל שנה או שנתיים באמצעות חוק ההסדרים. מאז ערכה הממשלה ארבעה מבצעיים נקודתיים למכירת דירות לדיירים בדיור הציבורי אך לא בהיקף ובתנאים אותם קבע החוק. דו"ח מבקר המדינה מ-2011 אף קבע כי בניגוד למטרת החוק, הכספים ממכירת הדירות (כ-2.5 מיליארד שקל במצטבר) שימשו לצרכים אחרים ולא הושקעו בחידוש המאגר של הדיור הציבורי.
בארגונים החברתיים אומרים כי "קדחת הבחירות השכיחה מהממשלה את הצורך בהקפאת החוק", ומבטיחים כי יסייעו לזכאים לפנות לחברות המשכנות כדי לממש את זכותם. על פי החוק המופשר, כל מי שמתגורר כדין תקופה של חמש שנים רצופות לפחות בדירה ציבורית, ואין ולא היו בבעלותו, או בבעלות קרובו דירה או מקרקעין אחרים ששוויים עולה על 350 אלף שקל חדשים, יוכל לרכוש את הדירה באמצעות מענק של עד 65% והנחה נוספת.
ברברה אפשטיין, מנכ"לית עמותת סינגור קהילתי, הביעה תקווה שהממשלה החדשה לא תנסה לבטל רטרואקטיבית את החוק: "גם הממשלה כפופה לחוק, ומכיוון שהחוק מאפשר לדיירים לממש את זכותם לרכוש את הדירה, אנחנו מקווים שהממשלה תכבד זאת ולא תנקוט בצעדים רטרואקטיביים המחלישים את אמון הציבור בשלטון החוק".
אפשטיין גם הביעה תרעומת על המיליארדים שנלקחו על ידי הממשלה מתקבולי הרכישה של הדיור הציבורי בעבר: "לפעמים יש הרגשה שהממשלה מנסה לייצר הפרד ומשול, בין אלה שגרים בדירות ציבוריות לבין הזכאים שממתינים לדירה. אין לממשלה זכות לטעון ש'השמיכה קצרה מדי' כאשר היא הזניחה בכוונה את הדיור הציבורי".
לדברי יעל בן יפת מעמותת הקשת הדמוקרטית המזרחית, מדובר במימוש של זכות היסטורית. "המדינה שפכה כסף על מגזרים שונים בציבור ואפשרה להם דיור מסובסד בבעלותם. מכירת המלאי של הדיור הציבורי הישן לזכאי הדיור הציבורי היא צעד חשוב של צדק היסטורי וצמצום העוני בישראל".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה לנושא: "משרד האוצר העביר למשרד המשפטים את עמדתו בעניין. תשובת משרד המשפטים צפויה בתוך מספר ימים".
ח"כ אילן גילאון (מרצ) פנה הבוקר לשר הבינוי והשיכון בדרישה ליישום מיידי של חוק הדיור הציבורי, שנכנס לתוקפו היום ומאפשר לדיירים לרכוש את הדירות במחירים מוזלים: "הממשלה אינה יכולה לנהוג כאחרון העבריינים ולהמשיך בשיהוי ובלימוד החוק, הנמשך מזה 15 שנה. יישומו של החוק הכרחי היום מתמיד, הרי אין לנו ציפייה שממשלת נתניהו תוסיף ולו בלטה אחת להגדלת מאגר הדיור הציבורי".