שתף קטע נבחר
 

המצקת הלוהטת: 6 מרקים מיוחדים

מה מתאים יותר ממרק חם ומהביל בעיצומה של מערכת חורפית? שישיית מתכונים למרק עגבניות עם אורז, מרק חצילים, מרק בצל עם מחית פטריות, מרק חרירה מרוקאי צמחוני, מרק דלעת ומרק עם כרוב צלוי

התרופה של סבתא לצינון ושפעת היא מרק עוף. כשקר בחוץ ורוצים להתחמם, ואפילו לאלה שרוצים לרזות מציעים לאכול מרקים כדי שתהיה תחושת שובע לאורך זמן - לכן אין פלא שהואהכוכב של המערכת החורפית שסוערת בחוץ.

עוד בערוץ האוכל:

 

אם נמאס לכם ממרק הירקות הרגיל, או ממרק העוף של סבתא, נסו לגוון עם המרקים המצורפים. בטוח שיהיה לכם טעים וחם.

 

מרק עגבניות ואורז מלא

 

מרק עגבניות ואורז (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
מרק עגבניות ואורז(צילום: שירן כרמל)

 

המרכיבים

לאורז:

כוס אורז עגול מלא

2 כוסות מים

כפית מלח

קורט פלפל שחור

 

למרק:

1 בצל בינוני קלוף וקצוץ גס

2 פלפל אדום קצוץ גס

2 גבעולי סלרי קצוצים

100 גרם רסק עגבניות

1.2 ליטר מים

פחית (400 גרם) שימורי עגבניות קצוצות

כף מלח

כפית פלפל שחור

כף סוכר חום דמררה

2 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את האורז: מרתיחים את המים בסיר עם התבלינים.
  2. מוסיפים את האורז ומבשים על אש נמוכה במשך כ-30 דקות עד שהאורז מוכן.
  3. מכינים את המרק: מטגנים את הירקות בסיר עם שמן זית במשך כ-5 דקות. מוסיפים רסק עגבניות, עגבניות, מים ותבלינים ומביאים לרתיחה.
  4. מבשלים על אש בינונית במשך כ-45 דקות.
  5. טוחנים את המרק למרקם חלק, מוסיפים את האורז המבושל ומגישים.

 

כרוב צלוי עם מרק "לבֶּן"

 

כרוב צלוי עם מרק לבן (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
כרוב צלוי עם מרק לבן(צילום: שירן כרמל)

 

המרכיבים:

1 כרוב לבן

1 כרוב אדום

1/2 כוס שמן זית

מלח אטלנטי

פלפל שחור גרוס

 

למרק לבן:

2 גביעי לבן

2 כפות שמן זית

כף מיץ לימון טרי

כפית מלח

2 שיני שום קצוצות

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הכרובים לרבעים וכל רבע ולחצי בצורה כזו שהם נשארים מחוברים לשורש כדי שלא התפרקו באפייה.
  2. מתבלים את הכרובים בשמן זית, מלח ופלפל ואופים בתנור שחומם מראש לטמפ' הגבוהה ביותר, במשך כ-20 דקות. במידה והם משנים צבע במהירות, מנמיכים מעט את החום וממשיכים לאפות עד שהם מעט רכים אך עדיין שלמים.
  3. טוחנים את כל מרכיבי מרק הלבן למרקם חלק ומעבירים לסיר.
  4. מחממים את המרק כמעט עד לסף רתיחה ומגישים עם הכרובים הצלויים.

 

מרק דלעת ושפצלה שמנת (Spätzle)

 

מרק דלעת עם שפצ'לה (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
מרק דלעת עם שפצ'לה(צילום: שירן כרמל)

 

המרכיבים

1 ק"ג (נטו) דלעת, קלופה, שטופה וחתוכה לקוביות

1 בצל בינוני, קלוף, שטוף וחתוך לקוביות

1/2 1 ליטר מים

1/4 כוס שמנת מתוקה

4 כפות שמן רגיל

כף שטוחה מלח

קורט פלפל שחור טחון

 

לשפצלה שמנת:

1/2 ק"ג קמח רגיל

1/2 ק"ג גבינת שמנת

50 מ"ל שמנת מתוקה

6 ביצים בינוניות

1/2 כפית מלח

קורט פלפל שחור טחון

קורט אגוז מוסקט טחון

3 כפות עירית קצוצה

שמן זית לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים עם השמן את הבצל והדלעת על אש נמוכה במשך כ-10 דקות, עד אשר הם רכים מעט ומבריקים.
  2. מוסיפים את המים, השמנת, המלח והפלפל ומביאים לרתיחה.
  3. מנמיכים את האש ומבשלים במשך כשעה או עד אשר הדלעת רכה לחלוטין.
  4. טוחנים במעבד מזון למרקם חלק.
  5. מכינים את השפצלה: בקערת מיקסר עם וו גיטרה או בקערה עם מטרפה, מערבבים את כל המרכיבים יחד למרקם חלק ואחיד. מוסיפים את 2 כפות העירית, מערבבים ומשהים בקירור כשעה.
  6. מרתיחים מים בסיר גדול עם כפית מלח. במקביל מכינים קערה עם מים וקרח.
  7. מעבירים את התערובת לשק זילוף עם צנטר דק מספר 2 או 3 - אם אין ניתן לחתוך חור דק בקצה שק הזילוף בעובי של כ-2-3 מ"מ.
  8. כשהמים רותחים, מנמיכים מעט את האש ומזלפים מעל המים "שערות" מתערובת הגבינה באורך של כ-10 ס"מ (ברגע שתפסיקו ללחוץ על שק הזילוף יחתך השפצ'לה לאורך הרצוי).
  9. מבשלים את השפצ'לה במשך כדקה ומעבירים מיד למי הקרח. סופגים את שאריות המים בעזרת נייר סופג לאחר שמוציאים ממי הקרח.
  10. מחממים מעט שמן זית במחבת טפלון וצורבים מעט את השפצ'לה, בכל פעם כמות קטנה כדי שלא יידבקו. מתבלים בעת הטיגון במעט מלח ופלפל שחור טחון, ובסוף מפזרים מעט עירית קצוצה.
  11. הגשה: מוזגים מרק לצלחות ומפזרים מעל כמות נכבדה של שפצ'לה חם.

 

מרק חרירה מרוקאי צמחוני

 

מרק חרירה צמחוני (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
מרק חרירה צמחוני(צילום: שירן כרמל)

 

המרכיבים:

2 כוסות עדשים ירוקות, שטופות

2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים

1 בצל גדול

3 גבעולי סלרי אמריקני

1 פחית (400 גרם) שימורי עגבניות קצוצות 

4 כפות שמן זית לטיגון

1.7 ליטר מים

כף מלח

קורט פלפל שחור

כפית זעפרן

1/4 כפית כמון

כף כוסברה קצוצה

כף פטרוזיליה קצוצה

מיץ מ-1/4 לימון

 

אופן ההכנה:

  1. קוצצים את הסלרי והבצל ומטגנים עם שמן זית למשך כ-5 דקות עד להזהבה.
  2. מוסיפים מים, עדשים, עגבניות ותבלינים ומביאים לרתיחה.
  3. ממשיכים לבשל על אש נמוכה במשך כ-30 דקות ומקפים את הקצף מידי פעם.
  4. מוסיפים את גרגירי החומוס המבושלים וממשיכים לבשל עוד כ-20 דקות.
  5. מוסיפים את עשבי התיבול ומיץ הלימון. מערבבים ומגישים.

 

מרק חצילים וחלב עזים מלא אורגני

 

מרק חצילים ויוגורט (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
מרק חצילים ויוגורט(צילום: שירן כרמל)

 

המרכיבים:

1/2 1 1 ק"ג חצילים

1/2 ק"ג בצלים לבנים, קלופים וקצוצים גס

1/2 ק"ג תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

6 שיני שום קלופות

1/2 ליטר חלב עיזים מלא אורגני

1/2 1 ליטר מים

2 כפות שמן זית

כף מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

לסלט אספרגוס:

1 שקית ערמונים בוואקום

1 צרור אספרגוס דק

מיקס עלים טריים (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, נענע, אורגנו)

1/2 כוס שיני שום

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את המרק: חורצים חריצים בחצילים, בעזרת סכין חדה, ומחדירים לתוך החריצים פרוסות שום דקות.
  2. אופים את החצילים בחום של 200 מעלות עד שהם רכים לחלוטין.
  3. חוצים את החצילים ומרוקנים את תוכנם. מניחים את בשר החצילים במסננת כדי שיגיר נוזלים, למשך כ-20 דקות.
  4. בסיר בינוני מטגנים בשמן זית את הבצל והשום שנשאר (לאחר שפרסנו ממנו פרוסות דקות לחצילי) כ-10 דקות. אין צורך להזהיב.
  5. מוסיפים את החציל ומטגנים עוד 5 דקות. מוסיפים מים, תפוחי אדמה, חלב עיזים ותבלינים ומביאים לרתיחה.
  6. מבשלים כשעה על אש נמוכה ומידי פעם מערבבים. כשתפוחי האדמה רכים, טוחנים את המרק למרקם חלק.
  7. מכינים את סלט האספרגוס: מבשלים את השום במים עם מעט מלח עד שהוא רך.
  8. מסירים את הרבע התחתון של גבעולי האספרגוס ומבשלים את האספרגוס במי מלח 2 דקות, מעבירים מיד למי קרח. חותכים את האספרגוס לחלקים קטנים.
  9. הגשה: מוזגים מרק לצלחות הגשה, מפזרים מעל מעט ערמונים ושיני שום.
  10. מערבבים יחד את האספרגוס ועשבי התיבול, מניחים מעל המרק ומגישים מיד.

 

מרק בצל ומחית פטריות כמהין

 

מרק בצל ומחית פטריות (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
מרק בצל ומחית פטריות(צילום: שירן כרמל)

 

המרכיבים

4 בצלים בינוניים, קלופים ופרוסות לרצועות דקות

2 כפות שמן רגיל

כף סוכר קנים

1/2 1 ליטר מרק עוף או בקר (לשומרי הכשרות עם ציר מרק עוף פרווה)

כף שטוחה מלח

קורט פלפל שחור

2 כפות מחית פטריות כמהין, טרטופו (אופציונאלי)

2 כפות בצל ירוק קצוץ

להגשה: קרוטונים, גבינת פקורינו מגוררת

 

אופן ההכנה:

  1. מאדים את בצל עם השמן והסוכר על להבה נמוכה ותחת מכסה סגור, מערבבים מדי, עד לקבלת גוון זהוב קרמל.
  2. מוסיפים את הציר ואת התבלינים ומביאים לרתיחה. מבשלים על אש נמוכה למשך כחצי שעה.
  3. מוזגים את המרק לקעריות הגשה ומפזרים בכל קערית מעט קרוטונים, בצל ירוק קצוץ ומעט מחית פטריות הכמהין, מגררים מעל גבינת פקורינו.

 

  • אילן ניב הוא שף מסעדת דרך הגפן , מושב בית זית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירן כרמל
מרק חרירה צמחוני
צילום: שירן כרמל
מומלצים