חבל לקרוע את הכיס על יום הולדת
כמה כסף תוציאו על יום ההולדת של הילד? משפחות רבות משקיעות יותר מ-2,000 שקל באירוע, וזה עוד לא כולל את המתנות. יש דרכים לעשות את זה הרבה יותר בזול, בלי להכביד על התקציב המשפחתי ובלי לאכזב את הילד
יום הולדת לילד, הוא אחד הימים המרגשים והחשובים בשנה, הן עבור ההורה והן עבור הילד. המשפחה הישראלית הממוצעת, שכוללת 3 ילדים, חווה 3 ימים כאלו בשנה שההוצאות עליהם מסתכמות ב-6,500 שקל בממוצע למשפחה.
- מזל טוב אמא, רק אל תשכחי את זכויותייך
סכום לא מבוטל זה, שכולל את עלות יום ההולדת, הביגוד לקראתו והמתנה, הופך את תקופת טרום יום ההולדת של הילד לתקופה של קשיים ולבטים עבור ההורים ועבור התקציב המשפחתי.
הורים רבים מרגישים מחויבים לערוך יום הולדת לילד, ועל פי סקר מהתקופה האחרונה מעל ל-70% מההורים לבני 3-10 עורכים מסיבת יום הולדת מושקעת לילד. לצד הרצון לתת לילד חווית יום הולדת נעימה אותה יוכל לזכור גם כשיגדל, פועלים גורמים שונים שמניעים את ההורים להתחייב לעריכת יום ההולדת, גם במחיר של הוצאה חריגה.
החשש לאכזב
אחד המניעים הברורים ביותר הוא החשש מפגיעה בילד. ילדים נוטים לפתח ציפיות גדולות בנוגע ליום ההולדת שלהם. הם מתכננים את המסיבה מראש, בוחרים את המתנה שלהם חודשים לפני האירוע ומתמלאים בציפייה והתרגשות שבועות לפני התאריך המיוחל. ההורים שאינם מעוניינים לאכזב את הילד ואף חוששים מפגיעה פסיכולוגית ארוכת טווח, עלולים להתפתות לבלוע את הצפרדע הכלכלית ולהתחייב להוצאה גדולה מכפי יכולתם בשל כך.
לפעמים, יותר משאנו חוששים לאכזב את הילד, אנו חוששים לאכזב את עצמנו. בעיני רוחנו, אנו רואים בעצמנו הורים שעושים ונותנים את הכל בשביל הילד, ללא גבולות, וההתנגשות בין הדימוי הזה, למציאות הכלכלית שלא מאפשרת לנו תמיד להוציא כאלו סכומים, גורמת לנו להרגיש הורים לא מספיק טובים.
מסיבת יום ההולדת לחברים מהלימודים היא רק אחת מבין מספר מסיבות שנערכות לילד יום ההולדת. חוץ מהחגיגות הללו, מתקיימות בדרך כלל חגיגות בחיק המשפחה ואם החברים הטובים אינם מאותה כתה, אז חגיגה נוספת איתם. ריבוי המסיבות מגדיל את ההוצאה מחד, אך ביטולם יוצר אכזבה אצל המשפחה או החברים שמצפים לחגוג עם הילד את יום הולדתו.
הקושי לתמרן
גם למעגל החברתי שלנו ושל הילדים יש חלק עיקרי בקונפליקט. מכיוון שההורים מלווים את ילדיהם למסיבות יום ההולדת של החברים, הם נחשפים לרמת ההשקעה אותה השקיעו הורים אחרים ביום ההולדת של ילדם, ומרגישים את הצורך להשתוות לה לכל הפחות ולערוך אירוע לא פחות טוב מאלו שהיו בהם.
הצורך הזה מגיע הן מתוך החשש מפני מה אחרים יגידו אם לא נעמוד ברף הציפיות, והן מתוך חשש שלהחלטה לצאת מהסטנדרט, יהיו השלכות על הילד שאולי אף יובילו לנידוי חברתי שלו.
גם הורים שמתגברים על החשש מ"מה יגידו?" ומעוניינים להפחית עלויות על ידי בחירה בהפעלות עצמיות, כיבוד תוצרת בית וכו' מתקשים לעשות זאת, שכן בין הימים הארוכים במשרד לבין הטיפול בבית ובילדים, קשה למצוא את הזמן הדרוש לארגון משחקי הפעלה, אפייה והכנת הכיבוד וכן הלאה, ולכן הפתרון הפשוט אך יקר יותר הוא להזמין ספקי שירותים חיצוניים.
מאיפה הכסף?
כל הגורמים הללו חוברים יחד ליצירת לחץ אדיר על ההורים לממן את עלויות ימי ההולדת של הילדים, אך כמו רגע לפני ששולפים את כרטיס האשראי מומלץ לעצור ולשאול את עצמנו מספר שאלות.
ראשית, עלינו לבחון האם חגיגת יום ההולדת ש"כולם עושים", מתאימה לנו מבחינת הערכים החינוכיים שלנו והמסרים אותם נרצה להעביר לילדים. כדאי לזכור שהמסר שנעביר לילדים כבר בגילאים הרכים ילווה אותם גם כאשר קנה המידה של החגיגות יגדל, למשל בבר המצווה או אפילו בחתונה שלהם.
שנית, עלינו לברר האם התקציב שלנו מאפשר לנו להתמודד עם ההוצאה הממוצעת על ימי ההולדת. משפחות רבות אינן מסוגלות או מעוניינות להוציא סכום ממוצע של 6,500 שקל על 3 ימים בשנה, ולכן עליהן לגשת אל הנתונים ולבחון, איזה סכום הן מוכנות להוציא על ימי ההולדת בשנה וכיצד הוא יתחלק, ועל חשבון מה הוא עלול להגיע.
אחת הבעיות הנפוצות ביותר היא העדר תכנון מראש. גם במשפחות שמתנהלות כלכלית נכון ואינן נכנסות למינוס בשוטף, ישנן תקופות שבהן הוא מפציע. כאשר מסתכלים על תקופות אלו בהשוואה ללוח השנה, ניתן לראות כי רבות מהן מתרחשות באירועים שנתיים שוברי שגרה, כדוגמת קניית ספרי לימוד לבית הספר, החגים הגדולים או ימי ההולדת של הילדים.
אם יום ההולדת של הילד מתרחש בעוד זמן קצר, כדאי לבחון האם נוכל לקצץ בתקציב החודשים הקרובים ובאיזה סכום, וכך להגדיר למעשה את התקציב שעומד לרשותנו. בטווח הארוך, חשוב להכניס את סעיף חגיגות ימי ההולדת לתקציב ולתכנן חסכון ייעודי עבורו מדי חודש בחודשו.
כשיש יותר מילד אחד, והתקציב לא מאפשר זאת, יתכן שנחליט שחגיגת יומולדת גדולה היא משהו שכל ילד יוכל לקבל רק אחת לשנתיים. בשנה שבה היא לא תתקיים, הוא יחגוג בצנעה עם חבריו הקרובים, וכך נוכל להקטין את ההוצאה על ימי הולדת ולשמר הזדמנויות לחגיגה כהלכתה, עבור כל אחד מילדינו.
מערבים בבחירה את ילד יום ההולדת
לאחר שהבנו מהם התקציב והערכים שלנו, אנו יכולים לגשת ולטפל בסוגית החגיגה עצמה. לאחר שהחלטנו על תקציב, כדאי לשבת עם הילד ולהסביר לו מה ניתן להשיג באמצעות התקציב הזה. נוכל להציג בפניו דוגמאות לפעילויות ולמתנות שנכנסות בתקציב, ולאפשר לו לבחור מה הוא מעדיף יותר – מתנה גדולה או מסיבה גדולה?
נוכל להמשיך וללמד את הילד על חינוך פיננסי, כך שנסביר לו כי במסגרת התקציב הנוכחי עליו לבחור אטרקציה אחת מרכזית – או מקום מפואר, או מפעיל, או דוכן אוכל מיוחד, שכן סכומי הכסף שברשותנו אינם אינסופיים ולכן עליו לעשות סדר עדיפות ולבחור במה שחשוב לו ביותר.
כדי להצליח בשלב זה, עלינו לשנות את הגישה שלנו בנוגע לגרימת אכזבה לילד. מכיוון שלרובנו תקציב מוגבל, כבר יצרנו לילד אכזבות בעבר כאשר הוא בקש משחק יקר או מיותר, או ממתק שלא היה בתקציב.
אם נסתכל על יום ההולדת כנקודה ברצף החיים, יהיה לנו קל יותר להבין שגם האכזבה הזו לא תשאיר חותם על נפשו של הילד, אלא הוא יתגבר עליה ויהנה מהחגיגה. יתרה מכך, מכיוון שאנו נותנים לילד חופש בחירה, אנו מקטינים את סיכויי האכזבה שלו, שכן בסופו של דבר הוא בוחר במה שמבחינתו הופך את יום ההולדת למוצלח.
פעולה משולבת
מכיוון שהורי הילדים האחרים הם גורם משמעותי לתחושת המחויבות, ניתן לדבר איתם ולהחליט על סטנדרט אחר, צנוע יותר, למסיבות יום ההולדת. סביר להניח שהורי הילדים שחולקים עם ילדיכם בית ספר מגיעים ממצב סוציו-אקונומי דומה, וגם להם קשה לעמוד בעלויות הללו. הגדרה של טווח עלויות סביר, תאפשר לכולם להרגיש יותר בנוח.
גם חיתוך בעלויות באמצעים יצירתיים כמו למשל מסיבת יומולדת משולבת למספר ילדים יחד, הכנת האוכל על ידי ההורים, שימוש בקופונים להוזלת פעילויות ואטרקציות או מימון יום ההולדת בסיוע המשפחה, שתתן כסף במקום מתנות יכולים גם הם לפתור את הקושי.
סוגיית יום ההולדת היא סוגיה כלכלית וערכית, ועל כן כל משפחה צריכה לתת עליה את הדעת. באמצעות חשיבה ותכנון, שיתוף של הילדים ודבקות בעקרונות, ניתן להבטיח לילד חווית יום הולדת נהדרת, מבלי לפגוע בתקציב של המשפחה כולה.
הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף ", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים