לפני חילופי השרים: הצבעה על שינוי חוק הקולנוע
מועצת הקולנוע תצביע על אישור התיקונים בתבחיני התמיכה בענף - זאת לפני מינוי שר התרבות בממשלה הבאה. ארבעה חברים יעדרו כאות מחאה: "לא ראוי לקבל החלטות כל כך משמעותיות שקובעות את עתיד הענף לפני ששר חדש ייכנס"
בחודש אוגוסט אשתקד יצאו מנהלי קרנות קולנוע, ארגוני יוצרים ומפיקים בענף נגד הנהלת המועצה, אותה הגדירו כמנותקת מהשטח, וטענו כי טיוטת התיקונים שעתידים להשפיע על גורל הענף,
נכתבה מבלי שקולם יישמע. אנשי הענף טענו עוד כי המועצה מבצעת מחטף, ומנסה להעביר את תיקוני התמיכה בחופזה וללא מתן שהות נאותה לבדיקתם. "זה מהלך כוחני ודורסני שמרגיש כמו מחטף", אמרו.
בעקבות הפרסום ב-ynet, ועל אף הודעתו הנחרצת של יו"ר המועצה כי אישור התיקונים יושלם עד סוף 2013, החליטו במשרד התרבות להנמיך להבות ולהרגיע את השטח ואישרו את דחיית ההצבעה.
עוד על המחלוקת בנוגע ליוזמת השינויים בחוק הקולנוע:
- בעקבות הלחץ: מועצת הקולנוע משהה החלטתה
- מה הקשר בין חוק הקולנוע לבחירות לכנסת?
- "תמכנו בפריפריה, לא בכל תיקוני חוק הקולנוע"
- "פסטיבלי הקולנוע הקטנים בסכנת חיסול"
הטענות שהעלו היוצרים ומנהלי הקרנות עוררו תהיות גם בקרב חברי המועצה, שמחציתם רק נכנסו לתפקיד זמן קצר קודם לכן. חברים במועצה דרשו בדיקה מחודשת של סעיפי התיקונים תוך קיום דיונים פתוחים בשיתוף עם אנשי הענף. בתוך כך, התברר שבין חברי המועצה שאמורים היו לקחת חלק בהצבעות, גם כאלה שכלל לא נכחו בדיונים. עוד התברר כי חברי המועצה קיבלו לידיהם לבחינה רק גרסה מתומצתת של התיקונים ולא את הטיוטא במלואה.
תחקיר שפורסם ב-ynet בחודש ספטמבר האחרון העמיד בספק את תוקפם של התיקונים. התחקיר חשף שורה של ליקויים בהליך בהם ניגוד עניינים לכאורה של כמה מחברי המועצה והעומד בראשה. הפרסום קנה זמן נוסף שאפשר התארגנות מחדש של השטח ופתח פתח להתדיינות בנושאים שעלו גם בתוך המועצה עצמה.
גילויי ההתנגדות להעברת הקריטריונים טרום ההצבעה בממשלה על תקציב 2013 גררו בחודשים האחרונים מלחמת התשה בין חברי מועצה המתנגדים להליך המקוצר לבין היו"ר, אלכסנדר. "טענות שונות שדורשות בדק בית כולל והתייחסות רצינית הועלו בפני היו"ר וזכו להתעלמות", כתבה בימים האחרונים חברת המועצה, נעמה הניג, בפנייה לשרת התרבות. במכתב העלתה לדיון ניגודי עניינים לכאורה בקרב חברי מועצה בעבר ובהווה, כמו גם העדפה של קרנות מסוימות על פני אחרות ואיומים שמטרתם לגרום לחברי מועצה ליישר קו.
"מסכת ההשמצות והאיומים נמשכת, ובנסיבות אלה מתבקש במשנה תוקף שלא יתקיים דיון בו תתקבלנה החלטות בנוגע לתבחינים החדשים", הוסיפה. בתגובת משרד התרבות לפנייתה נטען כי הנושא נבדק ביסודיות והטענות נמצאו חסרות בסיס. "מספר חברי מועצה קיבלו הבהרות לגבי הימנעותם מהצבעה בנושאים ספציפיים", הודגש במכתב התשובה להניג.
חברת המועצה מרלין וניג קוראת גם היא לעצירת ההליך. "לפני ההתכנסות הקודמת אלכסנדר שימנעו ממני להשתתף בהצבעה שקשורה לכתוב הייעודי, ובעיני זה קשור בכך שסומנתי כאופוזיציה. במקביל רמת ההשמצות האישיות שספגנו, אני וחברים נוספים שמתנגדים לקיום ההליך, כל עוד הניסוח של הקריטריונים לא שומר על פלורליזם ואינטרסים ציבוריים, עברו כל גבול. יש ניסיון להסית את הדיון מהעיקר אל התפל, וזה כשלעצמו מעורר תהייה. אנחנו פה כדי להיטיב עם ענף הקולנוע ולשפר את עתידו ולא כדי לחתום ולעבור הלאה. חברי מועצה הם לא חותמות גומי".
חבר המועצה אריה צ'רנר ייאלץ להיעדר מההצבעה מחר, אך אמר כי גם הוא מתנגד לקיומו של ההליך כסדרו. "אין משמעות להצבעה הזו. בדיעבד מסתבר שהכל היה גמור וחתום עוד מקודם והקול שלנו אינו נחשב באמת", אומר צ'רנר, "כשאין רצון להתייחס לטענות, מסיתים את הדיון למקומות אחרים וזה בדיוק מה שקורה במועצת הקולנוע. במקום לדבר לגופו של עניין, יורדים לגופם של אנשים. זה לא רלבנטי. ההצבעה מחר היא משחק מכור ומלוכלך. אני לא רוצה להיות שותף בצהובון הזה שאין בינו לבין תרבות דבר".
נציגי קרנות קולנוע וארגוני היוצרים, שמרביתם נמצאים כעת בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין, יוצאים גם הם נגד קיום ההצבעה מחר. בחילופי מכתבים שנשלחו מטעם האיגודים למועצת הקולנוע דובר בין היתר גם בכך שמדובר בתקופת ביניים וחילופי גברדיה בין הממשלה היוצאת לזו שתיכנס.
"יושב ראש מועצת הקולנוע טען שהדבר קיבל את אישורו של היועץ המשפטי לממשלה ועם זאת נראה לנו לא ראוי לקבל החלטות כל כך משמעותיות שקובעות את עתיד הענף לפני ששר חדש ייכנס לתפקיד וילמד את הנושא". באיגודים טוענים עוד כי ניסיונות להגיע לכדי הבנות עם המועצה הובילו למבוי סתום. "הקריטריונים החדשים אינם שוויוניים והם יובילו למלחמות פנימיות מיותרות בענף במקום להיטיב עימו. במקום שמרכז החשיבות יהיה סיומו של ההליך, צריך להבין שהתיקונים אמורים לשרת את הקולנוע הישראלי".