חצי שנה עבודות שירות למפכ"ל לשעבר רפי פלד
המחוזי בת"א גזר על המפכ"ל לשעבר רפי פלד שישה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות, שנתיים מאסר על תנאי ו-100 אלף שקל קנס כספי, בגין עבירות של מרמה והפרת אמונים בתאגיד. פרשת פלד-גבעוני נחשפה ב-2002, לאחר קריסתה קבוצת החברות הציבוריות שהמרכזית בהן הייתה "פויכטונגר תעשיות"
כעשור לאחר שנחשפה פרשת פלד-גבעוני , נידון היום (ה') מפכ"ל המשטרה לשעבר, רפי פלד , לשישה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות, שנתיים מאסר על תנאי וקנס כספי של 100 אלף שקל, על הרשעתו בעבירות של מרמה והפרת אמונים בתאגיד.
כך קבע שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, חאלד כבוב. המעורבים הנוספים בפרשה, אריה גבעוני ודוד הבי, נידונו לעונשי מאסר של בין שנה לשנתיים ואילו טל יגרמן נידון לארבע שנות מאסר.
- המפכ"ל לשעבר רפי פלד הורשע בפלילים
- תביעת ענק נגד רפי פלד: פעל ברשלנות
- רפי פלד קיבל רישיון להקמת תחנת כוח בירדן
לפני כשלושה חודשים, שבע שנים לאחר שהוגש כתב האישום בפרשה, הרשיע השופט חאלד כבוב את המעורבים, בעבירות שונות, אך הדגיש כי פלד לא גנב כספים אך "כשל במילוי חובתו כבעל שליטה".
מדובר בפרשה שנחשפה בשנת 2002, לאחר קריסתה של קבוצת החברות הציבוריות שהמרכזית בהן הייתה פויכטונגר תעשיות. השליטה בקבוצה נרכשה לפני כן על ידי קבוצת משקיעים בראשות פלד, גבעוני, הבי ויגרמן כשהקריסה הותירה את הקבוצה עם חובות של כ-800 מיליון שקל. קריסה זו, הובילה את רשות ניירות ערך לחקור את הפרשה. הרשות התמקדה בעיקר באי פרסום הדוחות הכספיים של כמה מחברות הקבוצה. כתב האישום שהוגש במסגרת הפרשה, כלל 12 אישומים וייחס למעורבים עבירות של גניבה ביד מנהל ובידי מורשה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות מנהלים נוספות.
"תם ולא נשלם, חרף העובדה שעברו עשר שנים מאז, נראה שמאז השתנה שוק ההון ללא היכר, לו היום הייתה נחשפת הפרשה הדעת נותנת שהייתי משית עונש חמור יותר", כתב השופט כבוב בגזר הדין.
השופט כבוב ציין בגזר הדין כי יגרמן, הבי, גבעוני ופלד "הם אזרחים שחיו חיים נורמטיבים טרם הפרשה, למיטב ידיעת ביהמ"ש ניהלו חיים נורמטיביים גם בעשור שלאחר מכן. מדובר באנשים מהישוב שהתפתו לחרוג מהמותר מטעמים של כסף ועוד".
יגרמן, כך לפי גזר הדין, העיד כי הוא נתון ללחצים איומים מאז הפרשה וכי יתר המעורבים ניתלו בו כשעיר לעזאזאל. בתקופה מאז נחשפה הפרשה הוא ריצה מאסר בתנאים קשים שלא מיועדים לעברייני צווארון לבן. טען כי לאחר הפרשה נחשפה לפניו הדרך לשוק ההון. ככל שהעונש יהיה מכביד יותר יהיה לו קשה יותר לחזור לשוק. "התרשמתי כי אכן הוא נתון למצוקה קשה המלווה אותו תקופה ארוכה", כתב השופט.
פלד הגיש מכתבי הוקרה, תעודות ועוד, פלד ביקש שיינתן המשקל הראוי לחלוף הזמן, תקופה ארוכה בה נפגע שמו הטוב. הסיקור העיתונאי התרכז בו והעבירות הקלות יותר בהן הורשע הובאו בחשבון. "אין ספק", כך לפי גזר הדין, "שלא מדובר בנאשם שגרתי, מי שבין היתר שירת כמפכ"ל המשטרה, עצם התסבכותו הפלילית מהווה מכה קשה. לא התרשמתי שניצל לרעה את כוחו ומעמדו. הוא עשה זאת בתום לב מתוך רצון להביא את הקבוצה להישגים".
בית המשפט גזר על גבעוני שנתיים מאסר בפועל ושנה וחצי מאסר על תנאי וכן קנס כספי של 20 אלף שקל. על הבי גזר בית המשפט שנת מאסר, שנה על תנאי וקנס כספי של 20 אלף שקל. יגרמן נידון ל-4 שנות מאסר, עוד שנתיים מאסר על תנאי וקנס כספי של 20 אלף שקל. פלד נידון לחצי שנת מאסר והופנה לממונה על שירות המבחן כדי לבחון את ריצוי העונש בדרך של עבודות שירות. כן נידון פלד לשנתיים מאסר על תנאי ולקנס כספי של 100 אלף שקל.
במסגרת הטיעונים לעונש ביקשה נציגת התביעה, עו"ד חנה קורין, להטיל ענישה משמעותית על הנאשמים, בשל הכרעת הדין הנחרצת. לדבריה, הכרעת דין חמורה מאבדת ממשמעותה אם אין בצידה עונש משמעותי. "על ביהמ"ש לשקול כל מקרה לגופו אך עליו לקחת בחשבון את האינטרס הציבורי, ואלמנט ההרתעה", אמרה.
התובעת פירטה כי יש להטיל על פלד עונש מאסר בין שנה לשלוש שנים, על הבי עונש מאסר של בין 3-5 שנים, על גבעוני 4-6 שנים ועל יגרמן עונש מאסר של בין 5-8 שנים. על מפכ"ל המשטרה, פלד, ביקשה התובעת להטיל עונש מאסר של שנה עד שלוש שנים. "פלד", אמרה, "אומנם שונה מכל יתר הנאשמים, אך הוא הורשע בכל מה שיוחס לו, זו הרשעה חמורה בפן של אחריות מנהלים ובית המשפט לא חסך מילים כדי להביע את הסתייגותו".
פלד מיוצג על ידי עו"ד גיורא אדרת, דוד הבי על ידי עו"ד מיכה פטמן, יגרמן מיוצג על ידי עו"ד דוד פורר וגבעוני בידי עו"ד משה ישראל.