יחסים מסוכנים: יותר מוצרים מתקלקלים בזמן קצר
השימוש החד-פעמי במוצרים הפך לנורמה מקובלת באורח החיים שלנו, והסביבה היא זו שסובלת מכך. אם נקפיד לאמץ כולנו את עיקרון "השימוש החוזר", נוכל לחסוך כסף וגם נסייע לכדור הארץ
מאז שהמציאה חברת ג'ילט את סכין הגילוח החד-פעמי (1930) החלה התעשייה להשקיע מאמצים כדי לקצר את אורך החיים של מוצרים ולהכניס אותנו לדפוס צרכני של "לקנות-לזרוק-לקנות".
טורים נוספים במדור זבל למחשבה :
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
בהדרגה, הפך השימוש החד-פעמי במוצרים לנורמה מקובלת שחלחלה גם לקטגוריות מוצרים רבות כולל מכשירי אלקטרוניקה. רבים שמעו על מכונת הכביסה של הדוד שעבדה אצלו ללא הפסקה 30 שנה... אלא שכיום חברות מסחריות מייצרות מוצרים לטווחי זמן קצרים והראיה היא כמות הפסולת שגדלה בשנים האחרונות בשיעור שנתי של 5%.
גם קצב החיים המהיר תורם את חלקו וגורם לנו להעדיף מוצרים שמקצרים זמנים כמו חיתולים חד-פעמיים שהשימוש בהם החל ב-1960 בארצות הברית. ולמרות שכיום יש מודעות לכך שחיתולים מזהמים את הסביבה, קשה לנו לוותר על מוצר כה נוח שעושה לנו חיים קלים עד כדי כך שהם מהווים 5% מהרכב הפסולת בישראל.
מחד פעמי - לשימוש חוזר
אז מה אפשר לעשות? כדי לצמצם את פגיעתם של מוצרים חד-פעמיים בסביבה נוכל ליישם את העיקרון של "שימוש חוזר" - שימוש אשר מאריך את חייו של מוצר. הכוונה היא לדבר הפשוט ביותר: לשימוש באותו המוצר שוב ושוב ו... שוב.
חשוב שלא לבלבל בין שימוש חוזר לבין מיחזור. בעוד שמיחזור הוא התהליך של הפקת חומרי גלם מפסולת לשם ייצור חומרים חדשים, שימוש חוזר מאריך את משך חייו של אותו המוצר ללא עיבוד נוסף.
למעשה זהו רעיון מוכר שרבים מיישמים באופן טבעי: בכל פעם שהעברנו בגדים מהילד הגדול לקטן, בכל פעם שהחלפנו ספר בספריה או שקנינו מוצר משומש - הארכנו את משך השימוש במוצרים.
יש לכך יתרונות רבים שכולם קשורים בחיסכון: חיסכון בתקציב האישי והמשפחתי; חיסכון בחומרי גלם הדרושים לתעשייה לייצור מוצרים חדשים; חיסכון באנרגיה הרבה הדרושה לתהליך המיחזור והפחתת כמות הפסולת וחיסכון בעלויות הטיפול בה.
לשנות הרגלים
כדי ליישם שימוש חוזר צריך תחילה לשנות הרגלים. הנה מספר דרכים פשוטות לשימוש חוזר במוצרים יומיומיים, שבהן גם אתם תוכלו לתרום את חלקכם להגנה על הסביבה:
1. את הכריך לבית הספר או לעבודה תוכלו לקחת בקופסת פלסטיק קטנה במקום בשקית.
2. אם שואלים אתכם בחנות אם תרצו אריזה - שאלו את עצמכם אם זה באמת נחוץ. לחילופין, אם מאפשרים לכם לבחור בין שקית פלסטיק לנייר - קחו נייר. שקית נייר ניתן לפחות למחזר והיא גם תתפרק מהר יותר. אבל ההרגל הכי נכון יהיה להשתמש בסל קניות רב-פעמי (למשל מבד).
3. בשקיות ניילון ניתן להשתמש יותר מפעם אחת. שמרו עליהן והשתמשו בהן שוב.
4. ניתן לעשות שימוש חוזר בבקבוקי זכוכית של שמן זית, שהשימוש בהם נוח ואסתטי יותר: קונים שמן במיכלים גדולים יחסית של 3 או 5 ליטר (ואז גם נהנים ממחיר זול משמעותית בהשוואה למחיר בקבוק של 750 מ"ל בסופר), וממלאים בכל פעם את בקבוק הזכוכית.
5. מומלץ לרכוש מוצרים איכותיים (ברי קיימא) שעשויים מחומרי גלם שיחזיקו מעמד לאורך זמן, על פני מוצרים שיתקלקלו במהירות.
6. חליפין בין חברים ושכנים ובאתרי אינטרנט, קנייה מיד שניה, השאלה והשכרה - כל אלה הם אמצעים לשימוש חוזר. אל תזרקו בגדים, צעצועים, רהיטים, מכשירים, ספרים ופריטים אחרים שאתם כבר לא מעוניינים בהם. כיום קיימות גם קהילות הורים שמעבירים ביניהם בסבב בגדי תינוקות, עגלות, לולים ועריסות - אמצעי נהדר לחיסכון כספי משמעותי להורים צעירים.
7. כלי אוכל חד-פעמיים מפלסטיק ונייר אינם ידידותיים לסביבה. גם רוב הכלים ה"אורגניים" והירוקים אינם מתכלים באמת, הם רק מתפוררים מהר יותר לחתיכות קטנות. לכן תמיד כדאי להעדיף כלי אוכל לשימוש רב-פעמי (כמו סכו"ם ממתכת). כך תוכלו לחסוך גם כסף וגם בלגן בבית ואם אתם מתלבטים, חשבו על כוס הפלסטיק שתתגלגל עוד 500 שנה מתחת לפני האדמה ועשו את הבחירה הנכונה.
אם נשנה גישה נגלה שבמקרים רבים - גם בטיול, ביום הולדת ובאירוע חברתי, אפשר להיות צרכנים יצירתיים. יש לנו כדור ארץ אחד - בואו נשמור עליו!
כנרת הירש היא מנכ"לית Re3 , חברה המתמחה בשירותי ייעוץ וליווי לרשויות מקומיות בנושאי איכות הסביבה והתייעלות אנרגטית, מקדמת אורח חיים בר-קיימא וניהול פסולת