שתף קטע נבחר
 

עניין של זמן: הפוטנציאל הכלכלי של צפון קוריאה

צפון קוריאה, המדינה הקומוניסטית שגורמת לכאב ראש לא קטן לארה"ב ולמערב, נשלטת על ידי משפחת קים. השלטון המשפחתי זוכה לתמיכה מסין ובזכותה ממשיך לפעול. כשתוסר התמיכה או כשתיווצר מהפכה, יאוחדו הקוריאות והכלכלה המאוחדת תטפס ותהיה מהמובילות בעולם

בצפון קוריאה, אותה מדינה קומוניסטית הנתונה בין דרום קוריאה לבין סין, חיים למעלה מ-20 מיליון תושבים במתכונת שאפיינה את המשטרים הטוטליטריים של המאה ה-20 ואשר היה מי שסבר כי כבר עברה מן העולם.

 

למאמרים נוספים מאת טל רשף :

להגיע אל הלקוח הסיני דרך מדיה חברתית

דרך המשי 2.0: אסיה כובשת גם את האינטרנט

זן והמצויינות היפנית: גם בעולם העסקים

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

צפון קוריאה, הילדה הרעה של מזרח אסיה, היא סיפור מרתק. סיפור שהחל במלחמת אחים, נמשך אל תוך פולחן אישיות וכליאת מיליוני אזרחים במדינת משטרה, ובהמשך הדרך צפוי להציב אתגר כלכלי וחברתי אדיר בפני המדינה האחות - דרום קוריאה.

 

תושביה מורגלים בהיעדר חופש ועצמאות, עד כמה שישמע הדבר אכזרי. מזה מאות בשנים שארצם נשלטת פעם בידי הסינים ופעם בידי המונגולים, לעתים אלה המנצ'ורים שמספחים אותה ולעתים אלו הם היפנים. הכיבוש היפני הסתיים בתום מלחמת העולם ה-2 ואחיהם שמדרום לקו הרוחב ה-38 זכו לעצמאות, ובהמשך אף לדמוקרטיה, תחת השם דרום קוריאה, אך הם, תושבי החצי הצפוני של חצי האי, נותרו משועבדים, הפעם למשפחה, שושלת קים שמעבירה את השלטון מסב לאב וממנו לבנו.

 

מדינה שמנוהלת על ידי אינטרס משפחתי

השלטון הצפון קוריאני שומר על חוסר שקט מבוקר, מעורר פרובוקציות ומתיחויות והולך על הקו הדק המבדיל בין סיסמאות ליריות. האינטרס של צפון קוריאה הוא האינטרס של המשפחה השולטת וזאת מעוניינת לשמר את השלטון בידה בכל מחיר. תקריות גבול ואיומי מלחמה משמשים אותה כאמצעי לחץ לקבלת סיוע מארה"ב ודרום קוריאה, שכבר העבירו למדינה הענייה הזאת טונות רבות של מזון בעבר, וזה משמש לגיוס דעת הקהל הפנימית, שנאמנותה מצויה על חודי כידונים.

 

חייל צפון קוריאני מול גבול סין (צילום: AP) (צילום: AP)
חייל צפון קוריאני מול גבול סין(צילום: AP)

 

ברקע מצויה הסכנה שבדעיכת המהפכה. כל מהפכה עולה בזכות קיומו של מצב שיש לשנות, בזכות קיומו של אויב שיש להילחם בו מלחמת חורמה. ביום בו לא תהיה מתיחות בגבול ולא תהיה סכנת מלחמה קל יהיה לתושבים וגם לחיילים להשוות את תנאי חייהם לאלו של המערב ולבחור באופציה המשגשגת יותר. אומרים כי מהפכה היא כמו אופניים, ברגע בו הפסקת לנוע קדימה נפלת הצידה. בינתיים קים ג'ונג-און מדווש במרץ.

 

המשענת העיקרית של השלטון שלו היא סין, השכנה שמצפון לנהר היאלו. המעצמה האדומה שלחמה לצידה כנגד האמריקאים במלחמת קוריאה של תחילת שנות ה-50. סין היא המדינה היחידה שמגלה הבנה לצעדי השלטון של צפון קוריאה, מקיימת איתו קשרים דיפלומטיים רציפים וסחר מלא, כולל, כך על פי מקורות בינלאומיים, אספקת נשק.

 

כתבות נוספות בנושא צפון קוריאה :

 

ביום בו תפנה סין את גבה לקים ג'ונג-און, השליט הצעיר, סביר כי המשטר שלו יקרוס. ארה"ב היתה שמחה אילו זה היה מתרחש ולהסיר מסדר יומה את כאב הראש הזה, וכך גם יפן ודרום קוריאה החוששות מפני הטילים ופצצות הגרעין שבידי המשטר. סין לא ממהרת להפנות אליו את גבה, סדר היום שלה שונה. סין נערכת ליום בו תחליף את ארה"ב כמעצמה העולמית המובילה, והיא מגדילה את השפעתה הגלובלית על ידי שימוש במערכת מורכבת של מקלות וגזרים.

 

צפון קוריאה, אם תרצו, היא סוג של מקל ושל גזר גם יחד. נכון לרגע זה היא מהווה עבור סין חציצה מול הכוחות של ארה"ב ובני בריתה שמסביב לסיאול. מנהיגי בייג'ינג מעדיפים בינתיים לראות את הטנקים והמטוסים של הדוד סם בצילומים המגיעים מבת בריתה הקוריאנית, מאשר לראות אותם על גבולה שלה.

 

סין גם נערכת ליום בו יתיישבו מולה נציגי דרום קוריאה ויפן ויגידו לה "אוקיי, מה אתם רוצים בתמורה לפתרון הבעיה הקוריאנית?". את הבעיה הזאת לא ניתן לפתור בלי התמיכה שלהם ולתמיכה הזאת יהיה מחיר בבוא העת. ימים יגידו מה הוא יהיה, ועד אז כל חיכוך בין סיאול לבייג'ינג מאפשר לנשיא סין לעורר מתיחות בגבול שבין הקוריאות על מנת ליצור לחץ.

 

צפון קוריאה היא גם בת ברית ותיקה של סין, בת ברית הנאמנה לה מיום הקמתה. הסינים מעריכים בני ברית נאמנים ומפגינים נאמנות בעצמם, זה ערך מרכזי בתפיסת העולם שלהם. השלטון הסיני מפגין נאמנות כלפי משפחת קים שבה צופות בנות ברית אחרות של סין ברחבי העולם, יש כלפיה גם סימפטיה של אנשי הקו הנוקשה שבשלטון הסיני, וסין לא תפנה אליה את גבה בקלות.

 

על כל אלה משפיע גורם נוסף, גורם עתידי. ההיפתחות של סין למערב והשינוי החברתי שהיא עוברת מאיימים על הציות האוטומטי של החברה לשלטון. גם סין היא סוג של אופניים, וביום בו תהיה סכנה של מהומות סטודנטים, מרידות מקומיות וטנקים ברחובות תחפש סין סכסוך גבולות רדום שניתן לעורר ולגייס בעזרתו את דעת הקהל, לאחד את האומה שנית סביב הדגל. הגבול הקוריאני הוא דגל טוב למטרה עתידית זאת, והסינים לא ממהרים לוותר עליו.

 

כמה זמן זה עוד ימשך?

כמו שלטונו של אסד בסוריה, גם שלטונו של קים נדון ליפול: הכוחות הפועלים מולו חזקים ממנו. השאלה היחידה, שוב, כמו במקרה של סוריה, היא שאלת הזמן. במוקדם או במאוחר יגיע הרגע בו אנשי שלטון השולטים בצבא יפנו את גבם למשפחת קים, או אולי תהיה זאת סין שתסיר את תמיכתה עקב שינויי נסיבות, ויתכן והשליט עצמו יבין כי עדיף שזה יקרה מרצונו ולא בניגוד לרצונו, ויתחיל צעדים של היפתחות ודמוקרטיזציה, מה שבשאר אל אסד לא השכיל לעשות בזמן.

 

קים ג'ונג און עם אנשי צבא צפון קוריאה (צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS) (צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS)
קים ג'ונג און עם אנשי צבא צפון קוריאה(צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS)

 

ביום בו זה יקרה תאוחדנה הקוריאות, שההבדל בין האוכלוסיות שלהן הוא רק המשטר, ויצטרפו למעלה מ-20 מיליון איש אל אחריותה של ממשלת סיאול. כמו במקרה של גרמניה בשנות ה-90 גם כאן יהיה צורך להתגבר על משקעי העבר, להחליט אם להעמיד לדין את אנשי המשטר הישן, ולדאוג לאיחוד סטנדרטים של תשתיות, שירותי חינוך ורפואה במדינה שהשקיעה בכורים גרעיניים במקום ברווחת התושבים.

 

זאת תהיה השקעה שתימשך לאורך שנים ואולי אף עשרות שנים. מומחים מגרמניה יבואו מן הסתם על מנת לחלוק עם הקוריאנים מנסיונם, ושר האוצר הקוריאני שיכהן אז יצטרך להכניס את ידו עמוק אל כיס המדינה ולשלוף סכומים אדירים על מנת לעשות זאת.

 

כשיתחיל תהליך זה יונחו על השולחן תקציבי ענק שמהם תוכלנה להרויח חברות תשתית בתחומי התקשורת, מים, חשמל, כבישים, בריאות ועוד. לתשומת ליבם של אנשי הפיתוח העסקי במקורות ובסולל בונה. בתחילת האיחוד תסבול ממשלת קוריאה המאוחדת מקשיי נזילות אדירים ואף תשקע בחובות, אך בהמשך הדרך, כך ניתן ללמוד מנסיונם של אחרים, תצמח הכלכלה ותעלה מדרגה. כלכלת קוריאה שכבר היום מתקרבת אל העשיריה הפותחת של כלכלות העולם צפויה לאחר האיחוד לטפס עוד גבוה מזה.

 

טל רשף יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים בקוריאה , מנהל את פורום אסיה-ישראל לעסקים ומחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין"


פורסם לראשונה 02/05/2013 19:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קים ג'ונג און, שליט צפון קוריאה
צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS
טל רשף
מומלצים