בוקר מתוח באיסטנבול: מפגינים סביב האש
ארגון "אמנסטי" טוען לפי עדויות שלפחות שני בני אדם נהרגו כתוצאה מהדיכוי האלים של ההפגנות בטורקיה - לדיווח אין אישור. ב"ניו יורק טיימס" נכתב שאמש המשיכה המשטרה לירות גז מדמיע. כ-1,000 מפגינים נעצרו. הבוקר: "תקריות מקומיות"
טורקיה מתעוררת לבוקר מתוח במיוחד. לפי הדיווחים מאיסטנבול, בשעות הלילה שוב נורה גז מדמיע לעבר מפגינים בשכונת בשיקטאש. תוצאות היד הקשה של המשטרה לא ברורות, ובארגון זכויות האדם "אמנסטי" טוענים שלפחות שני בני אדם נהרגו וכ-1,000 נפצעו, אך לדיווח אין אישור ממקור אחר. הבוקר (יום א') דווח ב-BBC על "תקריות בודדות" ברחובות איסטנבול, שלפי עדי ראייה היו שלווים ברובם - כאשר המפגינים מסתובבים בין מכוניות שרופות ומתאספים סביב האש.
דיווחים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
טורקיה בוערת - כותרות אחרונות בחדשות ynet:
חומסקי הפעם נגד טורקיה: דיכוי ההפגנות ברוטלי
"ארדואן חושב שהוא מלך": טורקי בלב איסטנבול
סרטונים מטורקיה: זרנוקי מים הפילו מפגינים
מה שהחל כהפגנה סביבתית נקודתית הפך במהרה בסוף השבוע למחאה עממית רחבה יחסית נגד שלטונו של רג'פ טאיפ ארדואן. המחאה באזור כיכר טקסים פרצה ביום שני, לאחר שמספר עצים נעקרו בהוראת הרשויות לטובת הקמת מרכז מסחרי במסגרת תוכנית לפיתוח המקום. היא תפסה תאוצה והפכה להתקוממות המונית נגד מדיניות ארדואן ומפלגתו האיסלאמיסטית "הצדק והפיתוח".
צפו: מפגין נדרס אתמול באיסטנבול
ביום שישי פרצו המהומות עם שחר, כשכוח משטרתי פשט על מפגינים שהקימו מאהל בכיכר וישנו בו כמה ימים. המפגינים אמרו כי המחאה "היא לא עוד על כריתת עצים", אלא נגד ראש הממשלה ונגד מפלגתו. המשטרה ירתה גז מדמיע, השתמשה בתותחי מים ופצעה רבים בניסיון לרסן את מה שנראה כהפגנות העזות ביותר במדינה זה שנים, אולם ללא הועיל: אלפי בני אדם המשיכו לצעוד ברחובות איסטנבול, בבירה אנקרה ובערים נוספות במחאה נגד ראש הממשלה ועושי דברו. המפגינים הבטיחו: "זו רק ההתחלה".
ב"אמנסטי" דיווחו אמש שבמשרדם הסמוך לכיכר המרכזית באיסטנבול נפתח מעין מקלט למפגינים שנמלטו מהמשטרה האלימה בלילה, ו-20 רופאים פועלים במקום. הארגון גינה בחריפות את השימוש בכוח, ומצטט דיווחים שלפיהם יותר מאלף מפגינים נפצעו ולפחות שני בני אדם נהרגו. בדיווחים הרשמיים אין זכר להרוגים.
כתבי ה"ניו יורק טיימס" בטורקיה דיווחו כי אמש, לאחר שהמשטרה נסוגה מכיכר טקסים, הקהל שם הפך קולני ובמקום הביעו חשש מהבאות ומכך שהמשטרה תשוב. בשכונת בשיקטאש, דווח, המשיכו שוטרים לירות גז מדמיע והמפגינים הציבו מחסומים ברחובות.
ארדואן הודה אתמול שהשימוש בגז מדמיע היה מופרז, אולם התעקש שלא לסגת מתוכנית הבנייה שהציתה את המהומה. "אם המפגינים יביאו 100 אלף, אני אביא מיליון", הוא אמר.
יו"ר המרכז ללימודי כלכלה ומדיניות חוץ באיסטנבול, סינאן אולגן, פירש את ההתרחשויות: "זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של טורקיה הדמוקרטית שבה תנועת מחאה עממית מצליחה לעורר את הממשלה לשנות את מדיניותה". לדבריו, "לראשונה חשים האזרחים שאם ייצאו לרחובות הם אכן יוכלו לחולל שינוי". אך הנבואה הזו עדיין לא לגמרי התגשמה נכון למוצאי שבת, במיוחד נוכח הצהרותיו של ארדואן בנוגע לבנייה בשטח שהבעירה את המחאה.
טורקיה נאלצת כעת להתמודד עם גלי מחאה עת נושאי הדגל שלה מציגים לארדואן רשימת תביעות ובכללן גם התנגדות ליחס שלו לנשיא סוריה בשאר אסד. "הוא מבקר את אסד אבל נוהג בדיוק כמותו", אמר מוראט אולודג (32) שהשתתף בהפגנה באיסנטבול. "הוא משוגע. אף אחד לא יודע מה הוא עושה או חושב, ואם מה שהוא אמר או עשה אתמול יהיה קשור למה שהוא יעשה או יאמר מחר".
רבים מהמפגינים אשר הודו כי הצביעו לארדואן בבחירות, הפכו למבקריו הבוטים ביותר וטענו כי שלטונו הפך דיקטטורי. הוא עצמו צייץ בטוויטר אתמול אחר הצהריים: "בכל מקום שבו ינסו להכות בנו, נעמוד זקופים וחזקים".