העץ של אטאטורק, שורש הבעיה של ארדואן
התוכנית להריסת פארק גזי הצליחה להוציא לרחובות טורקיה רבבות מפגינים. הם מעלים על נס את דמותו של מייסד הרפובליקה: "אטאטורק הזיז את ביתו כדי לחוס על עצים, ארדואן מקפח חיים של בני עמו על מנת לכרות אותם"
לסערה שמתחוללת ברחובות טורקיה במחאה על פעולותיו מעוררות המחלוקת של ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן קדמה תוכניתו לפיתוח נדל"ני בפארק גזי הסמוך לכיכר טקסים. המחאה בכיכר וברחבי טורקיה החלה לפני שבוע לאחר שכמה עצים נעקרו בהוראת הרשויות, במסגרת התוכנית, אולם זו תפסה תאוצה והפכה להתקוממות המונית נגד מדיניותו של ארדואן ומפלגתו האיסלאמיסטית "הצדק והפיתוח".
עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
טורקיה בוערת - עדכונים נוספים בחדשות ynet:
גם האיסלאמיסטים נגד ארדואן: "למה באלימות?"
ארדואן: רשתות חברתיות הן איום על החברה
פארק גזי התפרש בעבר על 300 דונם, אך במהלך השנים הצטמצם שטחו לטובת בניינים שהוקמו בו. על פי דו"ח תרבות הערים העולמי, מהווה הפארק ריאה ירוקה נדירה יחסית בעיר המתפתחת באופן מואץ. פארקים ציבוריים מהווים רק 1.5 אחוזים משטחה של איסטנבול. על פי התוכנית הממשלתית, בשטח יוקם מרכז קניות גדול בסגנון עותמני.
התוכנית מהווה רק חלק מפיתוח מואץ של המרחב העירוני בטורקיה. עד כה השקיעה ממשלת ארדואן 10 מיליארד דולר בהקמת נמל תעופה, 3 מיליארד דולר בהקמת גשר שלישי מעל מצרי הבוספורוס ו-10 מיליארד דולר נוספים בפיתוח תעלה שתהפוך את מחציתה של איסטנבול לאי.
אטאטורק כמשל
בימים האחרונים מציפים גולשים טורקים ברשתות החברתיות שוב ושוב סיפור ידוע על אבי האומה הטורקית, מוסטפא כמאל אטאטורק. בשנת 1930, בעודו מטייל בגינת משכן הנופש הנשיאותי של הרפובליקה הצעירה בעיירה יאלובה, נתקל בפועֵל מקומי שעמד לעקור עץ אלון גדול ומרשים.
"מדוע אתם עוקרים את העץ הגדול והזקן?" שאל אטאטורק. "האם גידלת בימי חייך דבר מה כה גדול ומרשים כעץ הזה?" הפועל הנבוך השיב: "זו ההוראה שניתנה לי, לכרות אותו. הוא מפריע לבניין ופוגע בגג שלו". אטאטורק הורה בו במקום לשנות את התוכניות לבניין המשכן, והורה להזיז את המבנה מטרים ספורים על מנת לשמור על העץ, שגדֵל באתר ההיסטורי עד היום.
"אטאטורק הזיז את ביתו כדי לחוס על חיי עץ, אך ארדואן מקפח את חייהם של בני עמו על מנת לכרות אותם", קוראים-צועקים בקול המפגינים סיסמאות בליווי תמונתו של אבי האומה הנערץ, בעודם מפגינים בכיכר טקסים. אטאטורק, שפניו עדיין ניבטים מאינספור דיוקנאות שתלויים בכל פינת רחוב בטורקיה, היה מודרניסט נלהב שפעל רבות לקידום השמירה על הסביבה והורה בעצמו על הקמת פארקים רבים.
ב-1940, שנים אחדות לאחר מותו של אטאטורק, הוחלט לבנות פארק במקום מחנות החיילים הישנים שליד כיכר טקסים. היה זה אך טבעי והמשך ברור לצוואתו של אטאטורק, שהלך לעולמו במשכנו הרשמי, הממוקם מאות מטרים בודדים מפארק טקסים.
עבור עשרות מיליוני החילונים הכמאליסטים בתורכיה, ההבדל החד בין הנשיא הנערץ שראה את טובתו של העץ לפני טובתו שלו, לבין הנשיא האיסלאמיסט שהתנהלותו גובלת בעריצות, שהורה לעקור עצים כדי לקדם אינטרסים כלכליים של מקורביו, היה זה הקש ששבר את גב הגמל.
הזחיחות השלטונית שהביאה להחלטה להרוס את פארק טקסים הקטן מסמלת במובנים רבים את כל מה שעשרות מיליוני מצביעי האופוזיציה החילונים בטורקיה שבעו ממנו: נגיסה בלתי פוסקת בערכי הדמוקרטיה ושחיתות שמניבה רווחים למקורבי השלטון על חשבון האזרח הקטן. תושבי הערים הגדולות, שרבים מהם מצויים בעוצר ביתי מרצון ולפי דיווחים ממעטים לצאת מבתיהם מאז החלו ההפגנות, יוצאים ביתר שאת נגד ההבדל בין טורקיה הכמאליסטית לזו האיסלאמית והקפיטליסטית של ארדואן, שביקש השנה להיבחר לנשיאות ולהפוך את השלטון ברפוליקה לנשיאותי, תוך הגדלת סמכויותיו באופן משמעותי.