שתף קטע נבחר
 

הרפואה כשלה: כך הצילה הטבעונות את ביל קלינטון

הטיפול במחלת הלב של קלינטון, לשעבר נשיא ארה"ב, מעלה שאלות נוקבות בנוגע לדרך הטיפול של הרפואה המודרנית במחלה המהווה את סיבת המוות הראשונה בעולם המערבי - האם הטבעונות היא באמת התשובה שתרפא את בעיות הלב שלנו?

בשנת 2004, כשהיה ביל קלינטון - לשעבר נשיא ארה"ב - בן 58, הוא עבר ניתוח לב פתוח בו בוצעו ארבעה מעקפים לכלי דם שנחסמו בלב בשל טרשת העורקים (חסימה של עורקי הלב). כעבור חמש שנים התברר ששוב נוצרו חסימות בכלי הדם ובוצעה התערבות ניתוחית חוזרת, הפעם צנתור, בו הושתלו שני תומכנים (סטנטים) בכלי הדם החסומים.

 

 

בנקודה זו הבין קלינטון שהגישה המקובלת בטיפול במחלת הלב לא מצליחה לעצור את המחלה. למרות התרופות, למרות ניתוח המעקפים, הצנתור והתומכנים, התהליך הטרשתי בכלי הדם נמשך, ואם לא יימצא פתרון אחר, הוא עלול היה להידרש להתערבות כירורגית שלישית ואולי אף חמור מכך. תובנה זאת גרמה לו לבחור בדרך טיפולית אחרת, לא שגרתית, אבל עם תמיכה מדעית איתנה, שיכולה לעזור לרבים הנמצאים במצב דומה.

 

עוד כתבות בערוץ הבריאות:

 

 

קלינטון קיבל החלטה שתשנה את חייו לעולם - לשנות לחלוטין את הרגלי התזונה שלו. מאכילה הכוללת מוצרי בשר, חלב, ביצים , מזון מעובד וכל מה שחברת השפע יודעת להציע, הנשיא הפך להיות טבעוני. טבעונות היא תזונה המבוססת על הצומח בלבד ללא כל מזון מהחי כלומר תזונה המבוססת על אכילת ירקות, פירות, דגנים, קטניות ואגוזים.

 

מחלת לב כלילית היא הגורם מספר אחד למוות בעולם המערבי. העלויות הכלכליות לטיפול במחלה הן עצומות ובמשק האמריקאי מסתכמות במעל ל-100 מיליארד דולר בשנה. בישראל מבוצעים מדי שנה כ-60,000 צנתורי לב ומעל ל-5,000 ניתוחי מעקפים.

 

הגורם העיקרי להופעת המחלה הוא תזונת חברת השפע המערבית, תזונה המבוססת על בשר, חלב ביצים, קמח לבן, סוכר ושמנים מעובדים. לראייה, המחלה כמעט ולא קיימת בתרבויות שעיקר מזונן הוא מן הצומח, כדוגמת האינדיאנים בצפון מקסיקו, תושבי סין הכפרית, וגינאה החדשה. לאחרונה, גם באוכלוסיות אלו נצפית עלייה בשכיחות מחלת הלב עם העלייה בצריכת המזון מן החי.

 

קלינטון בימים בהם התפריט לא היה חשוב לבריאות (צילום:רויטרס) (צילום:רויטרס)
קלינטון בימים בהם התפריט לא היה חשוב לבריאות(צילום:רויטרס)
 

 

בתהליך הטרשת, כלי הדם בלב נחסמים ע"י הצטברות שומנים וסידן. את סימני המחלה החולה מרגיש רק כשהחסימה משמעותית, מעל 70% מקוטר העורק הכלילי, ומופיעה תעוקה בחזה בזמן מאמץ בשל אספקת דם לקויה לשריר הלב. טרשת העורקים עלולה להוביל לחסימה מלאה של כלי הדם, כלומר לאוטם שריר הלב, ובשמו השכיח התקף לב.

  

במהלך החיפוש אחרי טיפול מתאים, נודע לקלינטון על מחקרים רבים שהתפרסמו בעיתונים הרפואיים המובילים בעולם, אולם אינם ידועים לכלל הציבור, ואף לא לרוב הרופאים, כולל מיטב הקרדיולוגים שטיפלו בנשיא.

 

כבר בשנת 1990 פורסם בכתב העת היוקרתי The Lancet, מחקר בראשותו של ד"ר אורניש המצביע על ההשפעה הדרמטית של תזונה מן הצומח על בריאות הלב. המחקר בדק שתי קבוצות חולי לב שקבלו שני סוגי טיפול שונים לחלוטין במשך שנה. קבוצה ראשונה שהיא קבוצת המחקר, עברה שינוי מהותי באורח החיים, עם מעבר לתזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח.

 

הקבוצה השנייה, קבוצת הביקורת, טופלה בטיפול התרופתי המקובל לטרשת עורקים. נמצא שבקבוצת המחקר לא רק שמהלך המחלה נעצר לחלוטין, אלא אף הודגם שיפור בעורקים החסומים. לעומת זאת, בקבוצת הביקורת שקיבלה את הטיפול הרפואי המקובל, היצרות העורקים המשיכה להתקדם ומחלת הלב החמירה. ההבדל המרשים בתוצאות בין הקבוצות אף התעצם במחקר מעקב שבוצע מספר שנים לאחר מכן ופורסם בכתב העת JAMA .

  

גם ד"ר אסלסטין, מבית החולים קליבלנד (אחד מבתי החולים המובילים בעולם ברפואת הלב) פרסם תוצאות זהות. במעקב שערך במשך 12 שנים אחרי 18 חולי לב שעברו לתזונה טבעונית, אף אחד מהחולים לא חווה אירוע לבבי חוזר. ממצא מרשים כשלעצמו בהתחשב בעובדה שחברי הקבוצה עברו יחד 49 אירועים לבביים לפני המהפך התזונתי. כמו כן, אצל אף אחד מהחולים לא נצפתה החמרה בהיצרות העורקים בצנתורי מעקב. למעשה ההיפך הגמור קרה, בשני שליש מהחולים העורקים החסומים נפתחו.

 

 

למרות שהידע המהפכני קיים כבר שנים רבות, הגישה הטיפולית בה עדיין נוקט רוב העולם הרפואי, היא שימוש בתרופות וניתוחים פולשניים. במאמר שפורסם לאחרונה ב-American Journal of Cardiology, ד"ר אסלסטין מפנה אצבע מאשימה כלפי מעצמת חברות התרופות והמכשור הרפואי שדואגת להשאיר את המצב על כנו מתוך אינטרסים כלכלים. 

 

המקטרגים כנגד טיפול בתזונה טבעונית של מזונות מלאים מן הצומח טוענים שהמטופלים לא יאמצו גישה זאת ולא יתמידו בה, וכי הטיפול בתרופות פשוט יותר.

 

האומנם? האם חולה שיידע את תופעות הלוואי של התרופות יבחר בטיפול התרופתי? האם חולה שיידע ששינוי באורח חיים יעיל יותר מתרופות, עדיין ייבחר בתרופות? האם חולה שיידע שאפשר למנוע ניתוח לב פתוח או צנתור לא יבחר לשנות את תזונתו?

  

על הטיפול התרופתי ללוות, לא להחליף, את השינוי התזונתי וההתנהגותי. עלינו הרופאים מוטלת החובה להעביר את המידע לחולים. אם לא ניידע אותם על העוצמה שיש לטיפול בתזונה ושינוי התנהגות בסיסי, בוודאי שלא נוכל לצפות שיעשו שינוי בחייהם.

  

ד"ר אסלסטין מטפל בחולי לב באמצעות תזונה דלת שומן המבוססת על הצומח, במרכז הרפואי בקליבנד, וישנם מרכזים רפואיים רבים נוספים הדוגלים בגישה זו. לדבריו, ברגע שהחולה מבין שהוא יכול לשנות את מהלך המחלה, ומקבל את הכלים לשינוי, הוא הופך אחראי ושותף לטיפול.

 

הנשיא קלינטון, בחר לבצע שינוי משמעותי באורח חייו. מאז חלפו 3 שנים, מצבו הבריאותי השתפר משמעותית, הוא השיל קילוגרמים מיותרים ממשקלו ולא נזקק להתערבות כירורגית נוספת.

 

המסקנה היא שבידי הרפואה המתקדמת ידע טכנולוגי מופלא ומציל חיים, אך אל לנו לשגות באשליה שזה מה שיציל אותנו לאחר שכבר גרמנו לגוף נזקים חמורים על ידי תזונה חולה. אסור שהתקדמות המדע תמנע מאתנו להשתמש ברפואה מונעת אמיתית.

 

תזונה טבעונית ממזונות מלאים מן הצומח, לעיתים קרובות יעילה יותר מטיפול תרופתי, מפחיתה סיכון למחלות אחרות כגון סרטן וסכרת, ואף יכולה למנוע התערבות פולשנית.

  

דרך הטיפול הפתלתלה שעבר קלינטון מעלה שאלות נוקבות לגבי הדרך המיטבית להימנע ממחלות לב ועל הגישה הנכונה לטיפול במחלה. האם הרפואה בימינו נוקטת בגישה המיטבית במניעה וטיפול במחלות ? כנראה שלא. יש לבדוק מה חלקם של הרופאים והחולים בכך ולנסות לשנות את הגישה לבריאות מן היסוד.

 

ד"ר גילה בן דוד היא רופאת נשים מומחית לפריון, ד"ר צבי זהבי הוא המנהל הרפואי של MEDICAL OPINION




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שינה את החיים לחלוטין - קלינטון
צילום: MCT
צילום: דנה זהבי
ד"ר צבי זהבי
צילום: דנה זהבי
צילום: דימיטרי פיסטרוב
ד"ר גילה בן דוד
צילום: דימיטרי פיסטרוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים