שתף קטע נבחר
 

פחות קורסים, יותר כסף - כדאי סמסטר קיץ?

נכשלתם בקורס? צריכים להשלים שנת לימודים? מעוניינים לחסוך זמן בהשלמת התואר? כדאי לכם לשקול ללמוד בסמסטר קיץ. החיסרון: מדובר בדרך כלל בעלות גבוהה ובהיצע קורסים נמוך. אז האם משתלם לוותר על ים ומסיבות לטובת מיקרו כלכלה? בדקנו

בזמן שציבור הסטודנטים צולח את תקופת הבחינות ושוקד על כתיבת העבודות הסמינריוניות יש מי שכבר מתכוננים לסמסטר החם ביותר בשנת הלימודים האקדמית ואולי אף המייגע מכולם, סמסטר הקיץ. במכללות רבות מדובר בסמסטר לכל דבר ואילו באוניברסיטאות לרוב מוצעים רק מספר קורסים על מנת לאפשר צבירת נקודות זכות בדרך אל התואר הנכסף.

 

כתבות נוספות בערוץ הלימודים :

שיעורים פרטיים: באיזו עיר תשלמו הכי הרבה?

לימודים פרק ב': סטודנטים בני 40 שבים לקמפוס

נתוני צה"ל: מאיזה תיכון יוצאים רוב העתודאים?

 

כאמור, היתרון המשמעותי של סמסטר קיץ, שלרוב הוא גרסה מקוצרת של סמסטר אקדמי רגיל, הוא לאפשר לסטודנטים לסמן וי על קורסים שלא הספיקו במהלך שנת הלימודים או לחילופין נאלצים לחזור עליהם. במכללות בעיקר, עבור מועמדים ללימודים אקדמאיים שמתחילים את הלימודים בסמסטר אביב, סמסטר הקיץ משמש כסמסטר לכל דבר. כך, יוכלו להשלים שנת לימודים מלאה עד חודש אוקטובר.

 

"יש הרבה סטודנטים שלא מספיקים להירשם לתוכניות הלימודים שמתחילות בסמסטר א'", מסבירה מיכל רז, ראש מנהל הסטודנטים באקדמית ת"א-יפו. "מדובר בסטודנטים שלמשל לא הצליחו לעשות את הפסיכומטרי או חזרו מטיול בחו"ל. להם נועד סמסטר הקיץ. אצלנו למשל, קיימת אפשרות להירשם לכל תוכניות הלימוד לתואר ראשון ושני לסמסטר ב', ואת הסמסטר השני ניתן להם בסמסטר קיץ במלואו. בכך הם משלימים שנת לימודים אחת בחצי שנה. זה יתרון מאוד משמעותי לטובת כל אלה שלא הספיקו".

 

"זה לא סמסטר רגיל"

לשאלת ynet האם מדובר בסמסטר לכל דבר משיבה רז כי "זה לא סמסטר רגיל ואין שפע של קורסים. בנוסף לכך, נהוג להציע קורסים שבהם יש מספר רב של נכשלים. סטודנט שנכשל בקורס שהוא מהווה דרישת קדם לקורס אחר, יכול להשלים אותו בסמסטר קיץ וכך להשלים את הלימודים. אני גם רואה שסטודנטים רוצים להקל על עצמם במהלך שנת הלימודים. הם באים בקיץ ,לומדים את הקורסים הקשים ולדוגמה בכלכלה, מחירים ב' הוא קורס קשה. סטודנט שהשלים את שנה א' בהצלחה יכול לעשות אותו בקיץ ולגמור איתו".

 

כראיה לכך, במסלול האקדמי המכללה למינהל נערכים לימודי קיץ בבתי ספר ובחוגים רבים לרבות משפטים, עיצוב פנים, כלכלה, מנהל עסקים, מדעי ההתנהגות ומדעי המחשב. בנוסף לכך, מאפשרים במכללה נסיעת סטודנטים לחו"ל וצבירת נקודות אקדמיות בתוכניות שנערכות מעבר לים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

במרכז הבינתחומי הרצליה ניתנים קורסים בעיקר לסטודנטים למשפטים שלומדים במקביל תואר נוסף במנהל עסקים, בממשל או בחשבונאות. ישנם סטודנטים שלומדים לתואר שני ומבחינתם קיימת אפשרות לסיים את הלימודים תוך שנה. במקרה זה, סמסטר קיץ מהווה סמסטר חובה לכל דבר. לעומת זאת, במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון (SCE), במהלך סמסטר קיץ נלמדים כל קורסי היסוד במתמטיקה, פיזית ואנגלית וקורסי חובה שונים. למעשה, כמחצית מהסטודנטים במכללה צפויים ללמוד בסמסטר קיץ.

 

"באוניברסיטאות אין סמסטר קיץ מוגדר"

באוניברסיטאות המצב שונה כשברובם מוצעים קורסים בודדים בלבד. באוניברסיטת תל-אביב למשל, הפקולטה לניהול מציעה קורסי קיץ המיועדים בחלקם לתלמידי הפקולטה וחלקם למנהלים חיצוניים, כקורסי העשרה. בפקולטה להנדסה ניתן ללמוד מבחר מצומצם של קורסים בפיזיקה ומעבדות. באוניברסיטת בר-אילן יש מגוון רב יותר ובמסגרתו סטודנטים יכולים להשתתף בקורסים במדעי המחשב, כלכלה, הנדסה, מנהל עסקים, מתמטיקה, ניהול ומדע המדינה.

 

באוניברסיטאות אין סמסטר קיץ מוגדר כמו במכללות", קובעת מיכל רז. "זה לא בהגדרות ובסך הכל מדובר בחופשה. אתה יכול לראות את ההבדל; אצלנו (באקדמית ת"א-יפו) חמישים אחוז מתלמידי המכללה לומדים לפחות קורס אחד בקיץ. אני לא חושבת שקיים מצב דומה באוניברסיטה".

 

באוניברסיטת חיפה, מאז שנת 2011, סמסטר קיץ מהווה סמסטר תקני לכל דבר ו-140 הקורסים שנלמדים במסגרת זו כלולים בשכר הלימוד. במידה וסטודנט נרשם לקורס בו הוא נכשל, כלומר לומד את אותו הקורס פעמיים, הוא לא צריך לשלם עליו תוספת כנהוג במוסדות אחרים.

 

"זה החיסרון הגדול של סמסטר קיץ", מסכמת רז. "המדינה לא מממנת את הקורסים ולכן הם מעט יותר יקרים. תראה, בסופו של דבר מדובר בבחירה של הסטודנט אם ללמוד בסמסטר קיץ או לא. בינינו, מה זה קורס אחד בקיץ? אני חושבת שסטודנטים יעדיפו ללמוד בקיץ מאשר לגרור את הלימודים לעוד שנה אקדמית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה שי
לומדים גם בקיץ
צילום: משה שי
מומלצים