מתחילת השנה: הריבית ירדה ב-0.7%, השקל התחזק ב-5.5%
דו"ח של בנק ישראל מגלה את השלכות הריבית הנמוכה, שהביאה להתחזקות משמעותית של המטבע המקומי. אם ימשיך להתחזק, היצואנים עלולים להיפגע עוד יותר ויהיו גלי פיטורים. הורדות הריבית הביאו גם להתייקרות הדירות, אך בבנק המרכזי מתעקשים: הפתרון הוא במדיניות הבנייה של הממשלה
במחצית הראשונה של 2013 ירדה הריבית של בנק ישראל בשיעור מצטבר של 0.75%, והגיעה לרמה של 1.25%. אך למרות הפחתות הריבית ומדיניות רכישת הדולרים של הבנק המרכזי, השקל ממשיך להתחזק מול מטבעות זרים ורשם במחצית הראשונה של השנה עלייה מצטברת של 5.5% מול סל מטבעות החוץ. כך עולה מדו"ח המדיניות המוניטרית של בנק ישראל שפורסם היום (ד').
- כשהריבית תעלה המשכנתא תזנק ל-35% מהשכר
- ריבית אוגוסט ללא שינוי, ברמה של 1.25%
- לפיד מגונן על התקציב בכנסת: "מה הייתם עושים במקומי?"
על פי הדו"ח, בנק ישראל ממשיך במדיניות של הפחתת הריבית ורכישת דולרים על מנת למנוע התחזקות של השקל מול מטבעות זרים. ההתחזקות נובעת מכך שרוב מדינות העולם שומרות כיום על רמות ריבית נמוכות, על מנת לעודד השקעות במשק נוכח המשבר הכלכלי המתמשך.
רמות הריבית הנמוכות, לצד הביקוש שנוצר לשקלים בעקבות פיתוחם של מאגרי הגז של ישראל, גורמים לביקוש מוגבר למטבע הישראלי ולהתחזקותו מול מטבעות זרים. התחזקות השקל פוגעת ברווחי היצואנים הישראלים, שמרוויחים במטבע זר ומוציאים בשקלים. החשש הוא שהתחזקות מוגזמת של השקל תוביל לפגיעה קשה מדי במפעלים מייצאים, מה שיוביל לפיטורים ולעלייה באבטלה בישראל.
מהדו"ח עולה כי למרות המדיניות שמנהל בנק ישראל, השקל ממשיך להתחזק. במאי האחרון הוריד בנק ישראל את הריבית במפתיע והכריז גם על תכנית חדשה לרכישת דולרים, מה שגרם תוך זמן קצר לירידה חדה בשער השקל. אך ירידה זו הייתה קצרת טווח וביוני שב המטבע הישראלי להתחזק מול סל המטבעות הזרים.
במקום להשקיע בבורסה, המשקיעים בחרו בדיור
הריבית הנמוכה גורמת גם לירידה בתשואה המתקבלת על פיקדונות בבנקים בישראל ומצד שני היא מאפשרת לבנקים לתת אשראי זול ללווים. מגמה זו אמורה לעודד את החוסכים להוציא את הכסף מהבנק וללוות עוד על מנת להשקיע בבורסה או בעסקים חדשים. מסיבה זו נוטים בנקים מרכזיים להוריד את הריבית בעתות מיתון.
אך על פי הדו"ח של בנק ישראל, הבורסה בתל-אביב רשמה עליית שערים מתונה של 2% בלבד במחצית הראשונה של 2013. התשואה הנמוכה על פיקדונות ובבורסה משאירה למשקיעים שני אפיקים רווחיים להזרים אליהם את כספם: אגרות החוב של ממשלת ישראל, שהתשואה עליהן עלתה ב-2013, ושוק הדיור.
על פי הדו"ח, יתרת האשראי שהעמידו הבנקים למשקי הבית עלתה במחצית הראשונה של 2013, אך עלייה זו התרחשה רובה ככולה באשראי לדיור. כלומר, הריבית הנמוכה אינה מתדלקת את פתיחתם של עסקים קטנים או השקעה בבורסה, היא מתדלקת את ההשקעה ברכישת דירות וכך תורמת להמשך העלייה במחירן.
על פי נתוני בנק ישראל, מחירי הדירות המשיכו לעלות ב-2013, כמו גם היקף נטילת המשכנתאות. בפברואר האחרון הורה המפקח על הבנקים להגדיל את הביטחונות שבהם מחזיקים הבנקים, כדי למנוע נפילת בנק במקרה של התפוצצות בועת נדל"ן, כפי שקרה בשנים אחרונות במספר מדינות.
בבנק ישראל מציינים כי בעתיד הקרוב הריבית צפויה להישאר נמוכה בשל התחזית לאינפלציה מתונה, וממשיכים לדחות את הטענות לכך שהריבית הנמוכה היא הגורם העיקרי להתנפחות מחירי הדיור. בבנק מציינים כי אמנם הריבית הנמוכה תורת להתייקרות הדירות, אך לצד זאת יש להביא בחשבון את העובדה שקצב התחלות הבנייה כיום נמצא במגמת ירידה וקיים מחסור חמור בהיתרי בנייה מאושרים.
הריבית הנמוכה, טוענים בבנק המרכזי, אחראית לגידול בביקוש לדירות. אך הממשלה יכולה, דרך מדיניות הבנייה, להגדיל את ההיצע כדי לאזן את המגמה הזו.