גרוש או עצמאי? תתקשה לקבל משכנתא
בדיקה מעלה כי אחוז סירוב מתן המשכנתא לעצמאים ולחד הוריים על ידי הבנקים גבוה משיעור המסורבים בקרב כלל מבקשי המשכנתאות. ואם זה לא מספיק: גם אלו מהם שזוכים למשכנתא - משלמים ריבית גבוהה יותר
גרוש, הורה יחיד, או עצמאי? כנראה שהסיכויים שלך לקבל משכנתא נמוכים יותר מכלל מבקשי המשכנתאות. מנתוני בדיקה שערכה חברת עתיד ניהול משכנתאות, הכוללים כ-3,700 מבקשי משכנתא בשנתיים האחרונות, עולה שהבנקים למשכנתאות מקשים באישורי משכנתאות על הורים יחידים ועצמאים.
משכנתא - כתבות נוספות בנושא:
- 6 כללים שצריך לדעת לפני שנוטלים משכנתא
- הגבלות החדשות על המשכנתא: כך הן ישפיעו עליכם
- זינוק של 19% בנטילת משכנתאות ביולי
מהבדיקה עולה ששיעור הסירובים למתן משכנתאות למבקשי משכנתא עם יכולת החזר חודשי גבוהה והון עצמי מספק שהם הורים יחידים, עומד על 28%, ולעצמאים מדובר בכ-26%. זאת, בהשוואה לשיעור דחייה של 19% בלבד ללקוחות נשואים ושכירים. אם מדובר במבקש משכנתא גרוש, או הורה יחיד שהוא בנוסף גם עצמאי, שיעור הסירוב גבוה בכ-85% מזה של שכירים נשואים ועומד על 35% מהפונים.
ומה בנוגע לעצמאים והורים יחידים שכן מאושרת להם משכנתא? מהנתונים עולה שבמקרים רבים הם נאלצים לשלם פרמיה גבוהה יחסית ולספוג החזר חודשי גבוה יותר. זאת על אף שבממוצע הכנסת העצמאים גבוהה משל השכירים. שיעורי ריבית גבוהים יותר מתורגמים להחזר חודשי גבוה יותר בכ-70-150 שקל, מציינים בחברה. כך לדבריהם, המשכנתא הכוללת להורים יחידים ולעצמאים מתייקרת ב-25-58 אלף שקל בהשוואה למשכנתא של אדם נשוי העובד כשכיר.
עידן אלקבץ, מנכ"ל משותף בעתיד ניהול משכנתאות, מציין כי על אף שמדובר בלקוחות בעלי הון עצמי וכושר החזר מספק, ההנחה של הבנקים למשכנתאות היא שההלוואה של עצמאים יותר מסוכנת בגלל "היעדר יציבות". "באופן פרדוקסלי, עקב כך מעלים להם את ההחזר החודשי בהשוואה למבקשי משכנתאות אחרים".
כך גם הבנק רואה הלוואה ללווה גרוש או הורה יחיד כמסוכנת יותר, משום שקיימת הסתמכות על משכורת בודדת באופן שמגדיל את רכיב הסיכון.
מדד משכן שומר על יציבות
בתוך כך, היום גם פורסמו נתוני מדד משכן של בנק הפועלים, הבוחן את מצבם של רוכשי הדירות בישראל. אלו מצביעים כי חל שיפור קל (עליה של 0.2%) במצב רוכשי הדירות בחודש יולי.לדברי כלכלני הבנק, עליית המדד (המבוסס על שקלול השכר הממוצע, ריבית המשכנתאות ומחירי הדירות) משקפת בעיקר את הנתונים הטובים של שוק העבודה: ירידה בשיעור האבטלה ועלייה קלה בשכר הנומינלי בעוד מחירי הדירות שבו לעלות על פי סקר המחירים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) וריבית המשכנתאות נותרה יציבה.
מדד מחירי הדירות האחרון שפורסם על ידי הלמ"ס (סקר מחירי דירות בבעלות דיירים) רשם עלייה של 0.5%. ב-12 החודשים האחרונים עלו מחירי הדירות בישראל, על פי הסקר, בשיעור נומינלי של 9.3% ובשיעור ריאלי של 7.1%.
היקף העסקאות בדירות חדשות וכן נטילת משכנתאות עלו בחודש יולי, אך זאת לאחר נתון נמוך יחסית ביוני. אם מנטרלים את התנודתיות הנובעת מהקדמת רכישות טרם עליית המע"מ, נראה שמכירת הדירות החדשות שומרת על רמה גבוהה ויציבה.
יש לציין כי לפני כשבוע בנק ישראל הורה על הגבלות נוספות בתחום המשכנתאות במסגרתן גובה ההחזר החודשי יוגבל ל-50% מההכנסה, שיעור המשכנתא בריבית משתנה יוגבל ל-66% מסך המשכנתא ותקופת ההחזר המקסימלית הוגבלה ל-30 שנה.