"סוכן מכירות בגלימה"; מי אתה חסן רוחאני?
בנאומו באו"ם הוא לא תקף את הציונים כמו אחמדינג'אד, ובמהלך שהותו בניו-יורק הוא הכיר בשואה ואמר את המילה המפורשת "ישראל". יועץ לשעבר של אובמה אמר כי התוכן של רוחאני "מאוד דומה לזה של אחמדינג'אד, אך הוא אומר את זה בדרך יותר נחמדה ועדינה. זו ההגדרה של מתקפת קסם"
"מתקפת הקסם" של הנשיא האיראני בניו-יורק: נשיא איראן, חסן רוחאני, מיקד בימים האחרונים את תשומת הלב בכינוס האו"ם השנתי בניו יורק עם בגדיו השיעים המסורתיים. הוא הפך לסוכן מכירות ממולח, המציע מגוון של נאומים, ציוצים, ראיונות מצולמים ופגישות פרטיות שתוכננו בקפידה. על-פי ה"ניו-יורק טיימס", אלה שצפו בו מקרוב מתארים את רוחאני כאדם רציני, מרוסן וממוקד מטרה אחת - במסר שלו. הנשיא האיראני החדש מעוניין להעביר את המסר שהוא מוכן לקחת צעדים משמעותיים כדי לנרמל את היחסים עם המערב, שהוא רציונלי, ושהוא נהנה מתמיכת הרחוב האיראני והממסד הדתי במדינה - שאמור לקבוע את עתיד תוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית.
רוחאני בניו-יורק - כתבות אחרונות
מפגש היסטורי: קרי והאיראני, כיסא ליד כיסא
רוחאני לישראל: הצטרפו לאמנה נגד הגרעין
ארה"ב: מבינים הספק בישראל, אך יש סיכוי
נתניהו אחרי אובמה: שאיראן לא תשטה בכם
"הוא לא הגיע לניו יורק כדי להתדיין דרך הנאומים או כדי להיכנע. הוא בא לניו יורק כדי להתחיל את המשא ומתן", אמר ואלי נאסר, דיקן בית הספר ליחסים בינלאומיים מתקדמים באוניברסיטה ג'ונס הופקינס. "הוא מאוד פיקח, מאוד פרגמטי, אבל הוא יודע גם להראות את עצמו כאדם אמיץ וכאחד שלא חושש ליטול סיכונים. הוא לוקח את הסיכון הגדול ביותר שאף איראני ניסה לקחת מול המערב".
בארוחת ערב שבא השתתפו כ-20 דיפלומטים לשעבר ואקדמאים איראניים ביום שלישי במלון "One UN New York" שמול בניין האו"ם, אורח אחד נזכר שרוחאני נשאל בבוטות: "מה איראן עושה ולמה היא עושה את זה?" בקשר להעשרת האורניום. "התשובה הייתה מאוד פשוטה", אמר האורח, שלא מסר את שמו כיוון שמדובר בפגישה חסויה. "אנחנו מעשירים. אנחנו עושים את זה כי זאת זכותנו".
הפעם היחידה שבה קור הרוח של רוחאני התערער קלות הייתה, לפי אותו אורח, כשהוא דיבר על תלונות ישראל נגד תוכנית הגרעין של איראן. רוחאני, הוא שחזר, הדגיש כי לישראל עצמה יש נשק גרעיני.
"אותה גברת בשינוי אדרת"
אמירות כאלה עוררו ביקורת לפיהן רוחאני, לעומת הנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, הוא אותה גברת בשינוי אדרת, ושמטרות שני האישים דומות. גרי סאמור, יועץ לשעבר
של הנשיא ברק אובמה, המשמש כיום כנשיא הארגון "מאוחדים נגד איראן גרעינית", אמר כי התוכן "מאוד דומה לזה של אחמדינג'אד, אך רוחאני אומר את זה בדרך יותר נחמדה ועדינה. זו ההגדרה של מתקפת קסם".
בעיני זרים, רוחאני נראה כמו סוג של פרדוקס. הוא עוטה על עצמו לבוש דתי שמרני, אך נעליו יקרות ומתוחכמות. הוא מעדיף להיקרא ד"ר רוחאני, בשל הדוקטורט במשפטים שסיים, ולא להיקרא בתואר דתי. משרדו השתמש בטוויטר כדי לברך קבוצת כדורעף נשים איראנית ואף צייצו ציטוטים שלו מנאומו בעצרת האו"ם.
"הוא רחוק מלהיות איש דת שיעי מסורתי", אמר חוסיין חפזיאן, שעובד בצמוד לרוחאני במשך העשור האחרון במרכז למחקר אסטרטגי בטהרן. הוא מתאר את רוחאני כאדם מתון המקושר פוליטית, אך עם זאת לא מתקרא בפי אנשים "מתמערב או ליברלי, כיוון שמדובר בקללה".
דיפלומט אחר תיאר את רוחאני כאדם רגוע בזמן פגישתו עם מקביליו המערביים עד כדי בלתי ניתן לתפישה. הדיפלומט, שביקש להישאר בעילום שם בשל
רגישות הפגישה שבה השתתף, אמר כי הוא היה מופתע מהעובדה שלרוחאני "לא היו יועצים הלוחשים באוזניו כל הזמן".
ייתכן שהמפגש הכי לא צפוי, שבוצע תחת שמירה כבדה השבוע, היה זה שיזם ראש הסגל של הנשיא רוחאני, מוחמד נהבדיאן. הוא השתתף בארוחת בוקר ביום שלישי, שאורגנה לפי בקשתו, עם עשרות אנשי עסקים מניו יורק, רובם כאלה שפרשו לגמלאות, מענפי הבנקאות והאנרגיה הפרטיים. הודעתו, לפי מארגן הארוחה, הייתה שאיראן היא פרו-עסקית ומוכנה לקבל בברכה השקעות פרטיות, ברגע שהסנקציות עליה יוסרו. "זו הייתה התחלה של גישוש אם משהו כזה יקרה", אמר המארגן, שביקש גם הוא להישאר תחת מעטה של אנונימיות.
עם זאת, אמר וויליאם ה' לוארס, שגריר ארצות הברית לשעבר שכעת מנהל כעת ארגון שנקרא "פרויקט איראן", כי האתגר הכי גדול של רוחאני הוא לשכנע את הספקניים הן באיראן והן בארה"ב. "הוא חייב להראות כי זה יותר ממתקפת קסם, שהוא מתכוון למה שהוא אומר, ושאם תהיה תגובה אליו, הוא יהיה מוכן להתחייב". הדברים נוגעים גם לאובמה, הוא הוסיף. "זה נמשך זמן רב מדי. אמרנו יותר מדי דברים על שני הצדדים. יש המון חוסר אמון בין השניים אפילו כדי לומר - הייתה לנו שיחה טובה".
"השלום בהישג יד"
רוחאני הושבע לנשיא ב-4 באוגוסט השנה. במהלך טקס ההשבעה בטהרן אמר רוחאני כי איראן "שואפת לשלום וליציבות באזור" וכי אחד הנושאים שיעמדו בראש סדר העדיפויות שלו יהיה קידום זכויות הנשים. הוא הפציר במערב "לזנוח את שפת הסנקציות", וקרא לדיאלוג. למחרת הוא הציג את ממשלתו המורכבת מ-18 טכנוקרטים שכיהנו בעבר בממשלותיהם של נשיאים מתונים. בין היתר מונה שר החוץ החדש, מוחמד זריף, שבאיראן קיוו כי הוא ייתפס במערב כ"ענף זית".
נשיא איראן הפתיע רבים כשפרסם ברכת שנה טובה ליהודים בחשבון הטוויטר שלו. "בזמן שהשמש עומדת לשקוע מעל טהרן, אני מאחל לכל היהודים, ובמיוחד ליהודים באיראן, ראש שנה מבורך". את ההודעה ליוותה תמונה של אדם מתפלל עם טלית ותפילין. מאוחר יותר הכחישה איראן שרוחאני איחל שנה טובה ליהודים. עם זאת, השר זריף בירך את היהודים לראש השנה ואיש לא הכחיש זאת.
כמו אחמדינג'אד הוא תקף בחריפות את ישראל בנאומיו. יומים לפני כניסתו לתפקיד הוא אמר שישראל היא "פצע שצריך להסיר". בשבוע שעבר, בראיון לרשת NBC, אמר כי י ישראל היא לדבריו מקור ל"חוסר צדק לאנשים" במזרח התיכון. רוחאני נשאל באותו ראיון על דברי קודמו אחמדינג'אד, שגרם לאנשים להאמין שאיראן רוצה למחוק את ישראל מהמפה. הנשיא החדש השיב: "מה שאנחנו מקווים שהמדינה הזו תישלט על ידי רצון האנשים. אנחנו מאמינים בקלפיות".
אבל בניגוד לשנים קודמות, שבהן גרם אחמדינג'אד לנציגים באו"ם לעזוב את האולם כיוון שתקף את הציונים. בנאומו באו"ם רוחאני לא הזכיר את ישראל או הציונים ודיבר בעיקר על תוכנית הגרעין האיראנית. הוא פנה לממשל האמריקני: "בשנים האחרונות קול דומיננטי הצהיר כי האופציה הצבאית על השולחן. על רקע הטענה הלא יעילה הזו, תנו לי להיות ברור - השלום בהישג יד". רוחאני התייחס ישירות לדבריו של הנשיא האמריקני וקרא לו לא להקשיב לקולות שמחרחרים מלחמה ולשנות את הגישה של לחץ צבאי. "אנחנו יכולים להגיע למסגרת ליישוב חילוקי הדעות בינינו על בסיס כבוד הדדי והכרה בעקרונות של החוק הבינלאומי", הבהיר. בסיום נאומו, זכה הנשיא האיראני לתשואות.
הוא הוסיף כי איראן מתכוונת להציג תוכנית שלום שבה איראן תשמש עוגן של יציבות באזור לא יציב, וציין כי "אנו מקווים שהדיאלוג יגבר על המלחמה". הנשיא האיראני הזהיר כי כל טעות בהערכת כוונות הצד השני, "תגרור טעויות היסטוריות והשלכות שליליות עבור כולם".
כל נאומי אחמדינג'אד באו"ם:
2012 - אחמדינג'אד: ציונים לא מתורבתים מאיימים עלינו
2011 - הציונים מפעילים טרור נגד אזרחים פלסטינים
2010 - אחמדינג'אד באו"ם: "11/9 - מזימה למען הציונים"
2009 - אחמדינג'אד תקף את ישראל באו"ם, נציגים נטשו
2008 - נשיא איראן באו"ם: בריונים ציוניים שולטים בעולם
2007 - נשיא איראן: פלסטין עוד תשוחרר
2006 - אחמדינג'אד: איראן מבקשת צדק עולמי
יחד עם זאת, רוחאני הדגיש בנאומו באו"ם כי הרעיון שאיראן תגנוז את תוכנית הגרעין שלה בגלל לחצים בינלאומיים הינה "אשליה לא מציאותית". "איראן מזמינה את הקהילה הבינלאומית לקחת צעד קדימה ולצאת נגד אלימות וקיצוניות", המשיך רוחאני. "אנחנו צריכים ליצור אופק חדש שבו ישלטו שלום במקום מלחמה, סובלנות במקום אלימות, צדק במקום אפליה, ושגשוג במקום עוני. אני אופטימי, אני בטוח שאם העולם ידחה אלימות יהיה לו עתיד מזהיר".
"הכיר בשואה", אמר "ישראל"
זמן קצר לאחר נאומו באו"ם, שודר ברשת CNN ראיון שנערך עמו. בין היתר הוא צוטט כאומר שהוא מקבל את העובדה שהייתה שואה לעם היהודי וכי זה היה פשע גדול שביצעו הנאצים לעם היהודי. הוא גינה זאת וגינה כל שואה שהיא. הוא הבהיר: "אני לא היסטוריון, ועניין ממדי השואה שמור להיסטוריונים. באופן כללי אני יכול לומר שכל פשע נגד האנושות בהיסטוריה, כולל זה של הנאצים כלפי היהודים, ראוי לגינוי ולהוקעה". רוחאני אמר עוד: "רצח הוא דבר מתועב, לא משנה אם הוא נוצרי, יהודי או מוסלמי. אין משמעות הדבר שכיוון שהנאצים ביצעו פשע כלפי קבוצה, מותר לאותה קבוצה להשתלט על אדמה של קבוצה אחרת ולכבוש. גם פעולה כזאת יש לגנות". בסוכנות הידיעות פארס האיראנית מיהרו להכחיש כי רוחאני הכיר בשואה, בניגוד לקודמו אחמדינג'אד שנהג להכחיש אותה, ואמרו כי התרגום אינו נכון. ב-CNN התעקשו שהתרגום מדויק.
אתמול הפתיע רוחאני ואמר את המילה המפורשת - ישראל, ושוב בניגוד גמור לקודמו בתפקיד שהקפיד לומר "הציונים". הוא קרא לישראל להצטרף לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני "ללא דיחוי", והוסיף שאסור שאף מדינה תחזיק בנשק גרעיני. הלילה נשבר הקרח ביחסים בין איראן לארצות-הברית, ולראשונה מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979 נפגשו בכירים אמריקנים ואיראנים. היה זה מזכיר המדינה, ג'ון קרי, שלחץ על-פי הדיווחים את ידו של שר החוץ האיראני זריף, בפגישתם ההיסטורית בניו-יורק.
בנוגע לגרעין, לאחר מדיניות כמעט בלתי מתפרשת בתקופת אחמדינג'אד, אמר רוחאני שאפשר להגיע להסדר תוך שלושה חודשים. "איראן מעדיפה לוח זמנים של שלושה חודשים, אך גם אם יושג הסכם תוך שישה חודשים זה יהיה טוב", הוא אמר השבוע בראיון ל"וושינגטון פוסט". רוחאני הבהיר כי המנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, הסמיך אותו לנהל את שיחות הגרעין ולהביא לסיומן, אבל אחד מיועציו הקרובים של המנהיג העליון מיתן את השמחה, כשאמר שאיראן רוצה לראות גם צעדים מצד וושינגטון.
למד בסקוטלנד, התנגד לאחמדינג'אד
רוחאני, בן 64, סיים לימודי משפטים באוניברסיטת טהרן בשנת 1972. לאחר מכן הוא נסע לסקוטלנד ללמוד תואר שני במשפטים באוניברסיטת קלדוניה בגלזגו. בזמן ששהה מחוץ לאיראן, ההתעוררות האיסלאמית הלכה וגדלה וצברה כוח. עם שובו לאיראן הגביר רוחאני את הביקורת שלו על משטר השאה, אך נאלץ לברוח מהמדינה כדי להימנע ממעצר. לאחר מכן הוא הצטרף לחוג תומכיו של עלי חמינאי, שהיה בעצמו בגלות בצרפת, ולחברי המעגל הפנימי שלו שכלל גם את נשיא איראן לשעבר, אכבר האשמי רפסנג'אני.
לאחר מהפכת 1979 עלה רוחאני במהירות בסולם הדרגות ושירת בכמה תפקידי מפתח. הוא היה אחראי על ארגון הצבא מחדש, שירת כחבר פרלמנט, פיקח על רשות השידור הממלכתית ושימש על תקן שופרו של חמינאי. במהלך מלחמת איראן-עיראק (1988-1980) חיזק רוחאני את קשריו עם רפסנג'אני והיה יועצו הבכיר לביטחון לאומי כשזה היה נשיא בין 1989 ל-1997. רוחאני המשיך בתפקידו גם בתקופת כהונתו של הנשיא הרפורמיסטי חתאמי, ואף מונה לתפקיד השליח האיראני הראשון לשיחות הגרעין.
בשנת 2003 קיבל רוחאני את תיק הגרעין, שנה אחרי שתוכנית הגרעין נחשפה לעולם. רוחאני היה זה שהקפיא באופן זמני את כל פעולות העשרת האורניום של ארצו כדי להימנע מסנקציות של מועצת הביטחון של האו"ם וזכה לכינוי "השייח הדיפלומט". הנשיא הקודם, מחמוד אחמדינג'אד, התנגד בתוקף לכל
ויתורים וסגירת עסקות עם המערב. הוא גם הסתכסך קשות עם רוחאני אחרי שזה תמך ברפסנג'אני בבחירות לנשיאות ב-2005 במקום בו. בסופו של דבר רוחאני התפטר מתפקיד ראש צוות המשא ומתן לשיחות הגרעין ומתפקיד ראש המועצה לביטחון לאומי אחרי כמה פגישות שערך עם אחמדינג'אד לאחר בחירתו לנשיא איראן.
ביוני 2013 הוא נבחר לנשיא איראן, לאחר שזכה ליותר מ-50% מקולות המצביעים בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות, למרות היותו המתון ביותר מבין כל המועמדים.
Read this article in English