דר' אמריקה? אירופה! התרמילאים פותחים עונה
יוקר המחייה בדר' אמריקה ממשיך להסיט תרמילאים למזרח, כשלראשונה מזהים בסוכנויות הנסיעות גם טיולי תרמילאות לאירופה. כ-40 אלף ישראלים ייצאו השנה לטרק בחו"ל. אז כמה יעלה להם הטיול ומהו היעד הפופולרי?
פתיחת עונת התרמילאות הישראלית מתחילה, כמו בכל שנה, בחודשים אוקטובר עד דצמבר הודות למחזורי השחרור הגדולים בחודשים אוגוסט ונובמבר, ולפי הערכת סוכנויות הנסיעות והתיירות ייצאו השנה כ-40 אלף איש לטיולי תרמילאות בעולם.
עוד על תרמילאות בערוץ התיירות:
- חלומות צריך להגשים! הכנות למסע סביב העולם
- מחקר: תרמילאים מעדיפים לטייל ללא סמארטפון
- מוצ'ו בלאגן: התרמילאי הישראלי בדרום אמריקה
מדינות דרום אמריקה והמזרח עדיין מהוות את היעד העיקרי למטיילים הישראלים, אולם לאחרונה מתגברת מגמה חדשה של טיולי מוצ'ילרים דווקא לאירופה, וזאת בעקבות התייקרות המחירים בדרום אמריקה, ובמיוחד בארגנטינה.
"בשלוש השנים האחרונות אנו עדים להתחזקות הכלכלות בברזיל, ארגנטינה וצ'ילה כששתי הראשונות מהוות חלק משמעותי מבחינת אורך הטיול של התרמילאי הממוצע ולכן גם משפיעות על עלות הטיול כולו בדרום אמריקה והתרמילאי הישראלי מצביע ברגליים", אומר סמנכ"ל השיווק של איסתא, רונן קרסו.
לדבריו, נמשכת הסטה מדרום אמריקה לכוון המזרח הרחוק, כשכיום עומדת החלוקה בין היעדים על 55 אחוזים הטסים למזרח הרחוק, 30 אחוזים לדרום ולמרכז אמריקה ו-15 אחוזים לאוסטרליה, ניו זילנד אפריקה וטיולי תרמילאים לאירופה.
דרום אמריקה התייקרה ב-40 אחוזים עבור תרמילאים
מנכ"ל קבוצת "למטייל", יובל לימון, אמר בשיחה ל-ynet כי דרום אמריקה התייקרה בחמש השנים האחרונות ב-40 אחוזים עבור תרמילאים, החל מהתניידות ועד בתי מלון, וגם רמת האלימות עלתה. "עם זאת", הוא מוסיף, "הנופים והטבע לא יכולים להתחרות ביעדים אחרים ולכן נמשכת מגמת הנסיעה לשם".
עומר אורן, צעיר שהשתחרר לא מזמן, החליט בכל זאת לבחור בדרום אמריקה כיעד לטיול של אחרי הצבא. אני ועוד חמישה חברים נוסעים לחצי שנה לדרום אמריקה כי המזרח פחות מושך אותנו, ואחותי שכבר היתה שם 'הדליקה' אותי על האזור", אמר בשיחה ל-ynet.
לטענתו, הטיול יעלה לו כ-60-50 אלף שקלים לפרק הזמן הזה כי "המחייה בדרום אמריקה נעה בין 5-ל-10 שקלים בחודש, כולל נסיעות, אטרקציות, טרקים, אקסטרים וכדומה".
עם זאת, ההתייקרות של דרום אמריקה גורמת לתרמילאי הישראלי לחפש יעדי טיול ארוכי-טווח אחרים. כך, למשל, אפשר למצוא יותר מטיילים בוחרים במרכז אמריקה (שזולה יותר) - אזור שהפך פופולרי מאוד עם השנים - ולדידו של לימון כ-30 אחוזים מכלל המוצ'ילרים בוחרים בו, לעומת 20 אחוזים לפני חמש שנים.
הוויתור על דרום אמריקה מתבטא גם בהתגברות הביקוש לטיולים במדינות זולות יחסית, שהיו מבוקשות פחות עד לאחרונה. המשולש וייטנאם-קמבודיה-לאוס מאוד פופולרי בעיניי המטיילים, וגם סרי לנקה מתחזקת כמקום שפעם לא היה בכלל יעד תרמילאי. "בסרי לנקה בהחלט מרגישים תרמילאות ישראלית של כמה אלפים בשנה", מסביר לימון את הביקוש העולה למדינה, "למרות שהיא יקרה מעט מהודו אבל החופים שנפגעו בצונאמי הפכו לכולם לחופים שמתאימים לחבר'ה צעירים וכמובן הגלישה שתמיד פופלרית שם".
במזרח מככבת הודו, כרגיל, בצפון ובדרום המדינה, אבל בעיקר בצפון וגם נפאל ממשיכה להיות פופולרית בזכות הטרקים היפהפיים להרי ההימלאיה.
ערב טוב אירופה
יבשת אירופה נוגסת גם היא בעוגת התרמילאות הישראלית, למרות שעדיין מדובר על "ביסים" קטנים. "זיהינו פלח שוק של משוחררי צבא שנוסעים לטיול של חודשיים עד שלושה חודשים באירופה", אומר קרסו, "כשהטיול מתמקד במדינות מזרח-אירופה (סרביה, רומניה, קרואטיה) לצד מדינות מערב אירופה, בעיקר גרמניה והולנד".
לדידו של לימון, יש תרמילאות ישראלית לאירופה, למרות שקשה לזהות אותה. "אנשים אוהבים שאוהבים לנסוע לתקופות קצרות יותר נוסעים לאירופה, למשל לצפון יוון", הוא אומר ומסביר שכיום אין מעקב מסודר אחר תרמילאים לאירופה, המהווים עדיין נישה בסוג זה של תיירות.
לדבריו, התרמילאים לנים בגסטהוסים מקומים בעלויות של 15-12 אירו ללילה (לינה משותפת, שירותים ציבורים), והם מתניידים בטרמפים או בטיסות לואו-קוסט זולות שאירופה מוצפת בהן. "המאפיין של תרמילאות באירופה, בדומה לזו שבדרום אמריקה, הוא של טיול בנופים הקסומים ולא ברביצה כמו בהודו או בחופי תאילנד", הוא מוסיף.
כמה עולה טיול תרמילאות?
בהודו טיול של שלושה חודשים יעלה לתרמילאי כ-3,000-2,500 דולרים (כולל טיסות לא כולל ציוד), מעריך לימון, כשלדרום אמריקה הטיסה יותר יקרה ולכן אי אפשר "לעשות קיצורי דרך", כלומר המסלולים יותר ארוכים - ולכן הטיול יעלה ב-50 אחוזים יותר מבמזרח.
על טיסות למזרח הרחוק תשלמו כ-1,100 דולרים לכרטיס, טיסות לאירופה (כרטיסים פתוחים) יעלו בסביבות 800 דולרים וטיסות לדרום אמריקה יעלו 1,900-1,600 דולרים לכרטיס.
נא להתנהג בהתאם!
ומה כבר לא נאמר על המטייל הישראלי, ועל ההתנהגות שלו שזכתה לכינוי "הישראלי המכוער". רק בשנה שעברה קבע ה"תנ"ך של המטיילים" - הלונלי פלאנט - כי הישראלים מהווים מטרד למטיילים"
עם זאת, נראה כי חלה ירידה בתקריות הלא נעימות של המטרקים מישראל בחו"ל. "התרמילאים הישראלים נהפכים בזמן האחרון ליותר אחראים בהתנהגות שלהם", אומר לימון. "למשל, כמות ההסתבכויות של ישראלים בהודו עם סמים ירדה מאוד וגם נושא הביטוחים וחילוצים ירד בלמעלה מ-50 אחוזים בשנתיים-שלוש האחרונות".
אז לפני שאתם יוצאים לטרוף את העולם, זכרו: בחו"ל המדינה זה אתם!