קבינט הדיור אישר המלצות צוות "90 הימים"
קבינט השרים לדיור אישר את המלצות הצוות שבחן את הצעדים הדרושים לקידום דיור להשכרה לטווח ארוך. עם ההמלצות נמנות הקמת ועדה לאישור מזורז של תוכנית בנייה והקמת חברת דיור ממשלתית. לצד ההמלצות יש ביקורת של ראשי השלטון המקומי: "מתחמים שלמים יהפכו לשכונות מצוקה"
הצעת שר האוצר, יאיר לפיד , לאשר את המלצות צוות "90 הימים", שמונה כדי לבחון את הצעדים הדרושים לקידום דיור להשכרה לטווח ארוך, התקבלה היום (ב') על ידי קבינט השרים לדיור. ההצעה כוללת שורה של צעדים, שנועדו לאפשר לחברות ביטוח וקרנות פנסיה לבנות מתחמי דיור גדולים על שטחים חקלאיים בשולי הערים הגדולות במרכז הארץ, ולהשכיר לאזרחים דירות בהם במסגרת חוזים ארוכי טווח. כמו כן, אושרה הצעת משרד הבינוי והשיכון לבצע תוכניות פינוי-בינוי, במסגרת קודם ייבנו יחידות דיור - ולאחר מכן יתבצע פינוי של דיירים.
- "צוות 90 הימים יכול להיות צוות 90 הדקות"
- מה עומד מאחורי ההמלצות לקבינט הדיור
- משבר הדיור: הכל בגלל השוק החופשי
בין היתר, אישרו השרים את הקמתה של ועדה מיוחדת לאישור מזורז (תוך חמישה חודשים) של תוכניות הבנייה; העניקו סמכות לחברה הממשלתית שתוקם לניהול הפרויקט (הנקראת "דירה להשכיר"); הסכימו על פיצוי חקלאים שיידרשו לפנות את הקרקעות שהם מעבדים לטובת הבנייה, ובמידת הצורך להפקיע את הקרקע מאלו שיסרבו לפנות; ואיפשרו לאוצר לפרוס רשת ביטחון פיננסית, שתבטיח שהחברות שישקיעו בפרויקטים ירוויחו 6% לפחות על השקעתן.
החלטה מעוררת מחלוקת
שניים משלושת סעיפיה של ההחלטה עוררו בימים האחרונים ביקורת נוקבת מצד גורמים במערכת הפוליטית ובשירות הציבורי. סעיפים אלה נוגעים לכוונה להקים את מתחמי הדיור להשכרה על שטחים חקלאיים בשולי הערים ולא במרכזי הערים, ולהחלטה להקים ועדת תכנון מיוחדת לאישור מזורז של תוכניות הבנייה.
על פי ההחלטה, חברת "דירה להשכיר" תהיה מוסמכת לאתר יחידת שטח שלפחות 80% ממנה נמצאים בבעלות המדינה, ושניתן לבנות עליה יותר מ-500 דירות ולהפקיע אותה לטובת בניית מתחם דיור להשכרה. לחברה תוענק הסמכות להעניק פיצוי מוגדל לאזרחים שיסכימו לפנות את הקרקע תוך חודש; ומנגד תוענק לה הסמכות לפנות באופן חד צדדי וללא אישור בית משפט את מי שלא יסכים לפנות את הקרקע, בהתראה של 60 ימים.
ההחלטה אינה מגדירה באילו קרקעות מדובר, אך ברור כי הכוונה היא לקרקעות מדינה שבהן נעשה כיום שימוש חקלאי. ההחלטה לרכז את הבנייה בקרקע חקלאית מעוררת כבר התנגדות רבה מצד ארגונים המייצגים את המגזר הזה, ומנגד - יוצאים נגדה גם ראשי השלטון המקומי, הקוראים לרכז את הבנייה להשכרה במרכזי הערים, על מנת שתשמש כמנוף להתחדשות עירונית ומחשש שהתוכניות החדשות ירחיבו את שטחי הערים ויחייבו הקצאה של משאבים נוספים לתשתיות ושירותים לתושב.
בימים האחרונים התגבשה קואליציה של ראשי השלטון המקומי נגד ההצעה. בהודעה ששיגרו לעיתונות נכתב כי "הדבר (אישור התוכנית - א.ל) יביא להקמת שכונות המנותקות מההקשר העירוני, לעומס ולייקור התשתיות העירוניות, ולאובדן שטחים המיועדים לשמש כריאות ירוקות, כאזורי נופש מטרופוליניים או לשימוש חקלאי. כמו כן, על פי הניסיון ההיסטורי הבינלאומי עולה כי כמעט בכל המקרים בהם נבנו שכונות שלמות להשכרה בלבד, הפכו שכונות אלה עם השנים לשכונות מצוקה, שהעזובה וההזנחה אחזו בהן אחיזת חנק".
עמיר פרץ: "דירה להשכיר? דירה להפקיר"
גם המשרד להגנת הסביבה והעומד בראשו, השר עמיר פרץ, יצאו כנגד הכוונה לבנות על שטחים חקלאיים. "האוצר התבלבל ובמקום 'דירה להשכיר', הציבור יקבל חיקוי זול בדמות 'דירה להפקיר'", אמר השר פרץ על התוכנית, "שתותיר אחריה דיירים מיואשים, המתגוררים ליד קרקעות מזוהמות, סובלים מריחות קשים, חייבים להחזיק ברכב פרטי ולשלם אלפי שקלים בחודש על דלק, ובנוסף להם, ערים שייפגעו מהגדלת התשתיות ומרכזי ערים שיהפכו לשכונות רפאים ומצוקה".נכון לעתה, המתנגדים לתוכנית לבנות על קרקעות חקלאיות בשולי הערים, טרם הגישו תוכנית חלופית שמראה כי ניתן לבנות במרכזי הערים מתחמים בסדר הגודל הרצוי. עם זאת, בפורום ראשי השלטון המקומי ציינו כי הם פועלים כעת להגשת תוכנית חלופית למשרד האוצר, שתצביע על שטחים חלופיים במרכזי הערים.
חוות הדעת שהגיש משרדו של פרץ כוללת גם ביקורת על הכוונה להקים ועדת תכנון מיוחדת, שתטפל בתוכניות הבנייה למתחמי ההשכרה לטווח ארוך. ההצעה להקים ועדה כזו נובעת מרצונה של הממשלה למנוע כל עיכוב בהקמתם של המתחמים, אולם במשרד להגנת הסביבה מכנים אותה "רמיסה ברגל גסה של מערכת התכנון, עקרונות התכנון וכל האיזונים והבלמים הקיימים במערכת התכנון הקיימת כיום".
על פי הצעת המחליטים שיתבקשו השרים לאשר היום, התוכניות בהן מטפלת החברה הממשלתית שהוקמה לקידום דיור להשכרה לטווח ארוך ("דירה להשכיר") יועברו לטיפולה של הותמ"ל (ועדה לתוכניות מיוחדות לדיור), אשר תחויב על פי חוק לקבל החלטה ראשונית על דחייתה או הפקדתה של התוכנית להתנגדות הציבור תוך שלושה שבועות.
לאחר מכן, יוקצו לוועדות המשנה ולציבור חודשיים בלבד להגשת התנגדויות, והוועדה עצמה תצטרך להשלים את הדיון בהתנגדויות תוך חודשיים נוספים. לאחר מכן, יוקצה שבוע נוסף לקבלת החלטה סופית. בסך הכל, יימשך תהליך האישור או הדחייה של תוכנית הבנייה פחות מחמישה חודשים, לעומת פרק זמן של יותר משנתיים שנהוג כיום בוועדות התכנון והבנייה של משרד הפנים.
רצונם של פוליטיקאים להקים גוף תכנוני חדש ונפרד, בעל סמכויות חריגות לאישור מזורז של תוכניות בנייה, מעוררות מן הסתם חשדות וביקורת רבה. בחוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה צוין כי ההמלצה להקים ועדה שכזו תביא ל"יצירת מנגנון עוקף תכנון ומקוצר שהקשר שלו לדיור להשכרה, שהוא תכלית הפרויקט הלאומי לדיור - אינו ברור".
שר האוצר יאיר לפיד אמר לאחר האישור כי "בימים האחרונים שמענו ביקורת על עבודת צוות 90 הימים. גורמים שונים טענו שהצעדים שהצענו אגרסיביים מדי, אלו הן טבען של רפורמות מבניות שעתידות ליצור שינוי משמעותי. הצעדים שאושרו הם אמנם אגרסיביים, אך מידת האגרסיביות תואמת את עומק המשבר".