קרי: שנים לא היינו קרובים כל כך לשלום
אחרי שלוש פגישות עם ראש הממשלה נתניהו ורגע לפני שעזב לוושינגטון, נשמע מזכיר המדינה האמריקני מעודד: "אני מאמין שאנחנו קרובים לראשונה זה שנים להסכם". הפלסטינים: ההצעה האמריקנית נוטה לטובת ישראל
רגע לפני שעזב את ישראל, פיזר מזכיר המדינה ג'ון קרי אמירות אופטימיות: "אני מאמין שאנחנו קרובים, לראשונה זה שנים, להסכם בין ישראל לפלסטינים ולכל האזרחים באזור שיוכלו לחיות בביטחון ובשלום". הוא שוחח בצהריים (יום ו') עם כתבים המלווים את פמלייתו בנתב"ג לפני שהמריא לוושינגטון וציטט מדבריו של נשיא דרום אפריקה לשעבר נלסון מנדלה שהלך לעולמו: "זה תמיד נראה בלתי אפשרי עד שזה נעשה".
עדכוני חדשות נוספים ב-ynet:
התוכנית האמריקנית: כך תרגישו בטוחים / רון בן ישי
ח"כים ערבים פנו לקרי: 'טיהור אתני לבדואים'
"כולנו צריכים לאמץ את הדוגמה של נלסון מנדלה כאשר אנחנו מנסים להגיע לפתרון שתי המדינות", אמר קרי והצהיר: "ביומיים האחרונים נפגשתי עם אבו מאזן ועם נתניהו. אף שאנחנו דנים במחלוקות קשות, אני מעודד מהמחויבות של שני המנהיגים לשלום. הם הבטיחו לי שהם ימשיכו לדבוק בכך.
"ארה"ב נמצאת בקשר מתמיד עם שני הצדדים. זה לא פשוט אבל אף אחד מהצדדים לא חשב שזה יהיה תהליך פשוט. כולם יודעים שזה יהיה מסע ארוך. לשני הצדדים יש מטרה אחת - שתי מדינות לשני עמים שיחיו בשלום ובביטחון".
הבוקר נועד קרי בפעם השלישית עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא המליץ לכתבים שלא להקשיב להדלפות שאינן נכונות, והוסיף כי ישראל חזקה יותר כעת לאחר החתימה על הסכם הביניים בין המעצמות לאיראן. עוד ציין כי ארצות הברית וישראל יעבדו במשותף בסוגיה האיראנית.
בפגישה הקודמת עם נתניהו אתמול אמר קרי: "תמיד ידענו שזה מסלול מסובך, אני מאמין שעשינו התקדמות והצדדים מחויבים לתהליך. אנחנו מחויבים לביטחונה של ישראל".
על פי ההערכות, הסוגיות שמעכבות את התקדמות הצדדים הן בעיקר בטחוניות, ולפיכך הציג קרי את הצעותיו לפתרון. עיקר העיכוב נובע סביב נוכח התעקשותו של נתניהו לשמור על נוכחות ישראלית בבקעת הירדן ועל סידורי ביטחון קפדניים.
הפלסטינים: איפה האינטרסים שלנו?
גורם פלסטיני בכיר אמר הבוקר לעיתון אל-חיאת כי יו"ר הרשות דרש ממזכיר המדינה בפגישתם אמש הכרה בגבולות המדינה הפלסטינית לפני הדיונים בסידורי הביטחון. הגורם סיפר כי "ההצעה הביטחונית של ארצות הברית עוסקת באינטרסים הביטחוניים והאסטרטגיים של ישראל מבלי לקשר זאת להקמת מדינה פלסטינית בקווי 67'".
לדבריו, אחד ההיבטים הבולטים בסוגיה הביטחונית הוא הותרת השליטה הצבאית הישראלית באזורים נרחבים בגדה המערבית, כמו בקעת הירדן ופסגות ההרים "שישראל תקים עליהן תחנות התרעה". הגורם התריע: "ישראל רוצה לבסס את הגבולות הביטחוניים קודם כל ואז לנסות לכפות עלינו להסכים לגבולות האלה כגבולות מדיניים".
במקביל אמר גורם פלסטיני לרשת אל-מיאדין הלבנונית המזוהה עם חיזבאללה, כי הפגישה בין אבו מאזן לקרי שנמשכה אמש ארבע שעות לא נכשלה, ואף נרשמה בה התקדמות מסוימת.
"מתחייב בפניכם"
לפני פגישתו עם נתניהו נועד קרי עם שר האוצר יאיר לפיד. זה הביע בפני קרי את הערכתו על מאמציו בקידום המו"מ בין ישראל לפלסטינים ואמר: "למרות המחלוקות והמהמורות שבדרך, הסכם שלום הוא אינטרס של שני הצדדים". לפיד גם הודה לקרי על הברית החזקה בין ישראל לארה"ב והדגיש בפניו כי הסכם סופי בין המעצמות לאיראן חייב למנוע מטהרן יכולת צבאית גרעינית.
קרי הבהיר טרם המראתו כי "לארה"ב ולישראל יש אותן מטרות בנושא איראן למנוע מטהרן להשיג נשק גרעיני. ארה"ב מאמינה שהסכם הביניים שהושג בין המעצמות לאיראן לא רק שמבטיח את ביטחון ישראל מאשר היה בעבר, אלא מהווה צעד בדרך להסכם סופי.
"אני מתחייב, כפי שאובמה התחייב - ככל שנתקדם במו"מ נמשיך להתייעץ עם ישראל. הדברים של הגורמים הישראלים חשובים לנו. היועץ לביטחון לאומי של נתניהו, יוסי כהן, יגיע בשבוע הבא לוושינגטון להמשך התייעצויות".
Read this article in English