שתף קטע נבחר
 

משרד השיכון זונח את שיטת "מחיר למשתכן"

במשרד סבורים כי למכרזים אלה, שהיו התקווה הגדולה של השר הקודם אריאל אטיאס, אין השפעה על מחירי הדירות, ולפיכך מנסים לקדם במקומם את שיטת "מחיר המטרה". עם זאת, במשרד האוצר טרם אישרו שיטה זו

מכרזי "מחיר למשתכן" , התקווה הגדולה של משרד השיכון בתקופתו של השר אריאל אטיאס, לא אפקטיביים ולכן יופסקו, כך אישרו הערב (ה') במשרד הבינוי והשיכון. במקום השיטה הישנה פועלים כעת במשרד השיכון מול האוצר לאפשר לשווק קרקעות בשיטת "מחיר מטרה" אשר תאפשר הורדה משמעותית יותר של מחירי הקרקעות ובעקבות זאת גם של מחירי הדירות. יחד עם זאת במשרד האוצר טרם אישרו שיטה זו.

 

  

מכרזי מחיר למשתכן הינם מכרזי קרקעות במחיר מופחת שבהם הזוכה הוא מי שמציע את מחיר הדירה הסופי הנמוך ביותר. מדובר במכרזים ששווקו באזורים בהם היו למדינה צבר של קרקעות מתוכננות ומוכנות לשיווק, כגון מודיעין וראש העין. במסגרת המכרזים שווקו יחידות דיור כחלק ממתחמים קיימים כאשר רק חלק מהמתחם היה מיועד לזכאים.

 

בפועל, המספרים ששווקו היו נמוכים מהצפוי ובשל כך, למרות הציפיות הרבות שתלו בכך גורמים בממשלה, שיטה זו לא השפיעה כלל על מחירי השוק. למעשה, הצהרת משרד השיכון על הפסקת שיווק יחידות דיור בשיטת מחיר למשתכן כבר מיושמת בשטח הלכה למעשה ויחידות הדיור האחרונות שווקו בשיטה זו רק באפריל 2012. במהלך 2013 לא שווקה אפילו יחידת דיור אחת בשיטה זו. מספרי העבר מציגים גם הם תמונה עגומה: בשנת 2010 שווקו כ-700 דירות לזכאים, בשנת 2011 שווקו כ-1,350 יחידות, וב-2012 שווקו רק 522 יחידות דיור.

 

אריאל אטיאס. טענות להעדפה סקטוריאלית (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
אריאל אטיאס. טענות להעדפה סקטוריאלית(צילום: בני דויטש)

 

טענות נוספות נגד השיטה התייחסו לכשלים נקודתיים בהם בשל שומות שגויות, כאשר הדירות במכרזי מחיר למשתכן נמכרו במחירים הגבוהים ממחירי השוק. מקרה כזה קרה ב-2012 במכרזים שנסגרו בראש העין ובמודיעין ובעקבות זאת הגישו מינהל מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון בקשה לשמאי הממשלתי לבקרה חוזרת של השומות במכרזים.

 

מעבר לכך, יצר נושא הקריטריונים לזכאות לדירות אלה ויכוח פוליטי סקטוריאלי, והטענות בתקופת אטיאס היו כי המכרזים מוטים לטובת הציבור החרדי. בעת קביעת הקריטריונים היה נסיון להכניס קריטריון של מיצוי כושר השתכרות כפי שהמליצה ועדת טרכטנברג אך אלה נדחו בלחץ החרדים שהיוו אז כוח משמעותי בממשלה.

 

בעת תחילת כהונתו של אורי אריאל מחיר למשתכן היה עדיין מודל שדובר עליו כאלטרנטיבה להורדת מחירי הדירות אך כאמור בתקופה האחרונה שינו במשרד כיוון והחליטו כי הפתרון לטווח הקצר יתאפשר רק באמצעות מחיר מטרה. התוכנית תפעל כך שבמסגרת השיווקים היזם יתחייב למכור כ־80% מהדירות במחיר מוסכם, שייקבע לפי מ"ר בנוי, ואת ה־20% הנותרים ימכור בשוק החופשי. הכוונה של המשרד היא להוריד בצורה זו את מחיר הקרקעות ב־20%.

 

עם זאת, ההערכה היא כי משרד האוצר יתנגד להנחה כזו ושני המשרדים יאלצו להתפשר על הנחה באחוזים נמוכים יותר. מדובר במודל שמזכיר את זה של מחיר למשתכן, אך בניגוד למכרזי מחיר למשתכן המחייבים עמידה בקריטריונים קפדניים לפי ניקוד מוגדר, מכירת הדירות תהיה פתוחה לכולם והקריטריון היחיד יהיה שהדירות לא יימכרו למשקיעים. במידה שמודל זה ייסגר מול משרד האוצר ישווקו דירות כבר במתחמים הקרובים בערים כמו מודיעין, ראש העין, קרית ביאליק וקרית גת. בערים אלה ייקבע קצב של כ־2,000 יחידות דיור בשנה עבור הפרויקט המדובר.

 

ממשרד השיכון נמסר: "רק כאשר למדינה יש אפשרות להשפיע במכרזים באמצעות התערבות במחירי קרקעות רבים יהיה ניתן להשפיע על מחירי הדירות באופן משמעותי. לא ניתן להשפיע באופן חלקי אלא כאשר ישנו רוב גדול באזורי הביקוש שישווקו בשיטה של מחירי דירות מוזלים וכך להשפיע גם על דירות מיד ראשונה וגם על מחירי דירות מיד שניה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
בנייה ברמת אביב
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
מומלצים