שתף קטע נבחר

 

החרם האירופי פוגע אנושות בחקלאי הבקעה

לפיד תקף בראיון ל-ynet את פרסום מכרזי הבנייה בהתנחלויות והזהיר כי "חרם יפגע בכיס של כל ישראלי" - והתוצאות כבר נראות לעין. מכירת הפלפלים והענבים מבקעת הירדן למערב אירופה צנחה ב-50%. "הנזק עצום"

הקמפיין הבינלאומי להחרים את מוצרי ההתנחלויות הופך למציאות כלכלית מדאיגה עבור חקלאי בקעת הירדן . סוכנות הידיעות AP מצאה כי ההכנסה מבוססת הייצוא של החקלאים ב-21 היישובים באזור צנחה בשנה שעברה ביותר מ-14% - ירידה שוות ערך ל-29 מיליון דולר - בעיקר בגלל שיותר ויותר רשתות מזון אירופאיות נמנעות מלקנות מוצרים ישראלים שמיוצרים מעבר לקו הירוק.

 

אתמול (יום ו'), לאחר פרסום מכרזי הבנייה מעבר לקו הירוק - 800 יחידות דיור בהתנחלויות ו-600 בירושלים - הזהיר שר האוצר יאיר לפיד מהשלכות החרם. "בכל התחומים, העולם נראה כאילו שהוא מאבד את סבלנותו כלפינו", אמר לפיד בראיון ל-ynet. "המשך המצב הקיים יפגע בכיס של כל אחד מאיתנו".

 

ובכיס של חקלאי הבקעה הוא כבר פגע. רשתות המזון, בעיקר אלו של בריטניה וסקנדינביה, נמנעות מלקנות פלפלים, ענבים, תמרים ועשבי תיבול שמגדלים באזור. "הנזק עצום", אומר דוד אלחיאני, ראש המועצה האזורית ערבות הירדן. "למעשה, היום אנחנו כמעט ולא מוכרים למדינות מערב אירופה". צבי אבנר, יו"ר הוועדה החקלאית במועצה אזורית בקעת הירדן, אישר כי מכירות הפלפלים והענבים למדינות אירופה צנחו בכ-50%.

בשנה שעברה - ירידה של 14% בהכנסות מייצוא מהבקעה (צילום: AP) (צילום: AP)
בשנה שעברה - ירידה של 14% בהכנסות מייצוא מהבקעה(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ניבה בנציון, שגרה במושב החקלאי נתיב הגדוד שבבקעת הירדן, סיפרה כי בעבר מכרה 80% מהפלפלים המתוקים ומהענבים שהיא מגדלת לסופרמרקטים במערב אירופה, בעיקר בריטניה. לדבריה, המכירות למערב אירופה צנחו בשנתיים האחרונות וכעת היא מוכרת בעיקר למזרח אירופה ולאירופה. בסך הכול צנחו מכירותיה ב-40%, היא נאלצה להקטין משמעותית את שטחי הגידול ולא ברור לה כיצד להצליח "לגמור את החודש" בעתיד.

 

הרשימה המשחירה

בשנים האחרונות רשתות שיווק בבריטניה ובמדינות אחרות החלו לתייג מוצרים שקנו מההתנחלויות, או שהפסיקו לחלוטין לרכוש אותם. חלק מהרשתות אמרו שההחלטה היא אידיאולוגית והגדירו את ההתנחלויות כ"לא חוקיות", אחרות אמרו שמדובר בהחלטה כלכלית. "הסופרמרקטים מתחילים עכשיו להבין שיש כאן סיכון גדול לפגיעה במוניטין", אמר מייקל דייס, ממובילי החרם בבריטניה.

"אנחנו כמעט ולא מוכרים למדינות מערב אירופה" (צילום: AP) (צילום: AP)
"אנחנו כמעט ולא מוכרים למדינות מערב אירופה"(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ב-AP מנו רשימה ארוכה של רשתות מחרימות: "מרקס אנד ספנסר" לא מוכרת מוצרים מהגדה מאז 2007; רשת השיווק הגדולה "וייטרוז" הפסיקה לרכוש עשבי תיבול מההתנחלויות לפני כמה שנים; "מוריסונ'ס" הפסיקה לקנות תמרים ב-2011; "גרופ" הסירה את מוצרי ההתנחלויות ממדפיה ב-2012.

 

השנה ההשלכות הכלכליות רק צפויות להיות גדולות יותר. זאת, לאחר שהאיחוד האירופי הודיע כי מ-1 בינואר 2014 הוא אוסר מימון מיזמים ופעולות ישראליות מעבר לקו הירוק.

 

בירושלים ניסו להמעיט מחשיבות החרם על הכלכלה. "זה לכל היותר רעש רקע מטריד", אמר דובר משרד החוץ יגאל פלמור, וטען כי ההשפעה הכללית של החרם זניחה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ממשיכים לבנות בהתנחלויות
צילום: רויטרס
מומלצים