שתף קטע נבחר

מה לשתות? מה ללבוש? כך תכינו עד למשפט

הופעתם של עדים מומחים עשויה להיות מכריעה בתיק, ועל עורכי הדין מוטלת החובה להביא אותם לדוכן מוכנים ככל האפשר. באיזה קצב עליהם לדבר? האם מותר להסתכל על השופט? ומה הקשר לצבע הבגדים? גזרו ושמרו

עדות מומחה היא קריטית לתיקים רבים. חרף ההעדפה הברורה לשירותיהם של עדים מומחים ותיקים, קורה שעל עורכי דין להיעזר בעד שזו לו הפעם הראשונה בבית המשפט. אלא שעד כזה עלול להילחץ על הדוכן, ועוד יותר אל מול התוקפנות של בא כוח הצד שכנגד. גם עדים מנוסים, שכבר הוכיחו את עצמם בערכאות ודיונים שונים, עלולים ליפול לטריקים של עורכי הדין.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

המטרה היא להציב על הדוכן עדים רגועים, אמינים, בטוחים בעצמם, מדויקים ושולטים בחומר מכל זווית אפשרית. עורכי דין לא יכולים להרשות לעצמם בלבול או גמגום. העד המומחה חייב להיות קוהרנטי ומודע להשלכות של תשובותיו. אבל איך עושים זאת?

 

1. לפני העדות: ערכו חזרה גנרלית

אינכם יכולים להדריך את העד מה לומר בעדותו, אך יש חשיבות רבה להנחיה כיצד לומר את הדברים. לכן, טרם הדיון בבית המשפט מומלץ לערוך עם העד מעין חזרה גנרלית. אם אתם מכירים את סגנונו של בא כוח הצד שכנגד, רצוי שתשתפו בכך את העד המומחה, שיידע מה מצפה לו.

 

זכרו: עורכי הדין יעשו הכול כדי לערער את ביטחונו של העד המומחה. הכינו את העד שלכם לכך שבא כוח הצד שכנגד ישתמש בעת החקירה הנגדית בכל הטריקים שכתובים ושלא כתובים בספר, החל מחנפנות ועד לתוקפנות. הסבירו לו שמטרת החקירה הנגדית היא לערער את אמינותו ומהימנותו והנחו אותו שלא להתרגש. כך מתנהל המשחק, והעד ועדותו הם כלים טקטיים במערך.

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

שאלו את העד שלכם את כל השאלות האפשריות, ודאו שהוא בטוח בעצמו אך לא מתנשא, ולמדו אותו לשדר שהוא אוחז בכלים המקצועיים שיסייעו לשופט לחקור את האמת. חזקו את בטחונו של העד שוב ושוב: העד אוחז בידע חשוב ומהותי ועל כן נקרא לסייע בתיק.

 

2. הבגדים המומלצים: לצבע יש משמעות

הנחו את העד להתלבש באיפוק אלגנטי ולמעט בצבעוניות. העדיפו עדים גברים בכחול ונשים עדות בשחור. מחקרים הוכיחו כי צבעים אלה מעוררי אמון.

 

3. לא לשכוח ציוד: פק"ל עדות

כל עד מומחה - מהנדס, שמאי, רופא וכו' - זקוק לציוד מסוים, בהתאם לתחום התמחותו. ודאו שוב ושוב שהציוד הזה זמין לעד ושהוא אכן מביא אותו עמו.

 

כמו כן, על המומחה להביא לבית משפט את המסמכים המוגדלים בשלושה העתקים: אחד לשופט ושניים לבאי הכוח. כך הדוגמאות יהיו זמינות תמיד ויכנסו לתיק.

 

4. ביום הדיון: הגיעו יותר מוכנים ממוכנים

הגיעו מוקדם וודאו שאתם יודעים היכן ממוקם חדרו של השופט. בשום אופן אל תאחרו לדיון. בקשו מהעד לכבות את המכשיר הסלולרי שלו לפני הכניסה לאולם. ודאו שכל המסמכים מוכנים ומסודרים בצורה שתאפשר להתמצא בהם בקלות. אל תאתגרו את סבלנותו של השופט.

 

הזכירו לעד שהוא אינו השופט וגם לא המייצג. עליו להיות נאמן לעצמו ולמומחיותו בלבד ולתת לשופט כלים מקצועיים לפתור את הסוגיה המונחת בפניו באופן המדויק והמהימן ביותר.

 

קנו עבור העד בקבוק מים קטן, שיישא עמו לאולם הדיונים.

 

5. באולם הדיונים: חקירות ונימוסים

על העד לגשת לדוכן העדים בצעדים בטוחים, להתיישב עם גב זקוף והידיים מתחת לשולחן. חובה עליו להישיר מבט לעורך הדין החוקר, להקשיב לשאלתו קשב רב, ובשניות הספורות עד שהקלדנית מסיימת לרשום את השאלה, לארגן את התשובה בראשו. רק אז יענה העד על השאלה בשלווה ובביטחון. ההשתהות בטרם המענה תאפשר גם לעורך

הדין שהזמין את העד להתנגד במידת הצורך.

 

אם העד לא הבין את ניסוח השאלה, שעלול להיות מבלבל בכוונה, עליו לבקש הסבר בביטחון ולא בהתנצלות. אם אי ההבנה ממשיכה, על העד לומר שוב: "לא הבנתי את השאלה". גם במקרה שהשאלה נשאלה בתוקפנות או בתיאטרליות, יבקש העד הבהרה בקול שקט ורגוע.

 

את התשובה יש לענות לאט וברור, לטובת הקלדנית המנסה להדביק את קצב הדיבור. עם זאת, אין טעם לדבר בקצב של הכתבה.

 

על העד להתחיל את תשובתו כשהוא מישיר מבטו לעורך הדין החוקר, ולאט לאט להסיט את המבט לעיני השופט. לאחר מכן הוא יכול לפנות לשניהם לסירוגין.

 

העד לא יביט על עורך הדין ששכר אותו ולא יחפש את מבטו בקהל. פעולה כזאת עלולה להתפרש כבקשת עזרה או חוסר ביטחון.

 

6. אל תקטע אותי: יש לסיים את התשובה

עורך הדין החוקר עלול להתבלבל מתשובות העד. לעיתים קרובות התשובות "יקלקלו" לו את התוכנית המקורית ויפריעו לקו ההוכחה שהוא מנסה להוביל. במקרה כזה, כאשר עורך הדין החוקר קוטע את דברי העד ומנסה לומר במילותיו את התשובה שהוא מצפה לה, זכותו המלאה של העד לומר "אדוני לא ינסה להכניס מילים לפי, בבקשה", ואז להמשיך בתשובתו.

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

כאשר עומד העד מול מתקפת שאלות של עורך הדין החוקר, עליו לומר בביטחון מלא וברוגע: "לא סיימתי את תשובתי". השופט, בדרך כלל, יאפשר לעד להשלים את תשובתו. במידה שהתשובה נקטעת,

יאמר העד: "אני מבקש שירשם בפרוטוקול שתשובתי לא הושלמה".

 

עורך הדין החוקר ינסה להיתלות בכל אי דיוק בתשובתו של העד. על כן, חובה על העד לומר את האמת בלבד. אם טעה העד בתשובתו, עליו לתקנה מיד ולהסביר, במידת האפשר, מהיכן נובעת הטעות. זהו מצב עדיף על פני הסתבכות בהסברים.

 

כוחם של המים: הנחו את העד לקחת אתו לדוכן העדים את בקבוק המים שרכשתם עבורו. שתיית מים יכולה לכסות על הפוגה מחשבתית קטנה כהכנה לתשובה, בעיקר במקרים של שאלות ארוכות ומפותלות.

 

העד לא ינדב לבית המשפט נתונים או פרטים שלא נשאל עליהם. עם זאת, מידע אקוטי, שחשוב שיירשם בפרוטוקול, יש להכניס ברגעים מתאימים אף שאין בקשה מפורשת כזאת.

 

העד רשאי, בזמן אמת, לענות שאינו זוכר פרטים מסוימים. איש אינו מצפה מהעד לזכור כל פרט. עם זאת, מומלץ לשלוט בחומר במידה האופטימלית ולא להסתמך על מפלט השכחה, שעשוי לקעקע את העדות.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • חנה קורן היא גרפולוגית ומומחית להשוואת מסמכים מטעם בתי המשפט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים