עיריית גבעתיים מגבילה תמ"א 38 בשטחה
לאחר שבעיריית רמת גן הגבילו את התקדמות הפרויקטים להתחדשות עירונית גם בעיר השכנה בוחנים את הנושא. ראש עיריית גבעתיים פרסם סטטוס בפייסבוק לפיו הוא מתכוון לעצור את התקדמותם של פרויקטים במסגרת תמ"א 38 בשני אזורים בעיר ולבחון את ההמשך "למען עתיד גבעתיים"
האם ראשי הערים החדשים זהירים יותר בהוצאה לפועל של פרויקטים להתחדשות עירונית? ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, הודיע בסטטוס שפרסם בעמוד הפייסבוק כי "בשנה הקרובה אנו מתכוונים, גם אם הדבר לא ימצא חן בעיניי תושבים אשר נמצאים בשלב מתקדם של תמ"א 38, לעצור למספר חודשים את ההתקדמות ולהגיש, בשיתוף התושבים, תוכנית המתאימה לעתיד גבעתיים". בשיחה עם ynet הבהיר קוניק כי לא התכוון להגבלת הפרויקטים בכל העיר, בדומה למה שקרה ברמת גן, אלא בשני אזורים בלבד.
רמת גן: בוטלה תוכנית הצפיפות בעיר
ר"ג סוערת: האם פרויקטי תמ"א 38 יבוטלו?
תקדים בהרצליה: 3.5 קומות בתמ"א 38
בקרב בין תמ"א 38 לפינוי-בינוי כולם מפסידים
בסטטוס שפרסם כתב כי "לא תמיד בנושא זה (תמ"א 38, א"ש) האינטרס הציבורי (ראיה ארוכת טווח, פתרונות תשתית של מוסדות חינוך, חניונים וכדומה) משתלב עם האינטרס האישי של בעל דירה כזה או אחר שרוצה 'בסך הכל' להרוס את דירתו הישנה ולבנות במקומה (ואם אפשר תוך חודש) דירה חדשה".
"גבעתיים על פי כל התחזיות הולכת תוך 10 שנים להפוך מעיר בת 60 אלף תושבים לעיר בת מעל 150 אלף תושבים. ולכן, לאור מצוקת השטחים והעדר מקומות לבניית גני ילדים ובתי ספר חדשים (מדובר על אלפי ילדים חדשים) חובה עלינו ובטח עליי כראש עיריה שנושא באחריות לתכנן היטב כל רחוב וחלקה ולבחון האם באותו איזור ראוי לאפשר בנייה מחודשת רק על שטח של בניין אחד (תמ"א 38) או לאגד מספר בנינים באותו המתחם (פינוי-בינוי) ובכך לפנות שטח עליו ניתן יהיה להוסיף גן ילדים, גינה ירוקה, חניון ציבורי וכדומה".
תגובות מעורבות של היזמים
בתגובה לפוסט אמר כמאל שגראוי, בעל חברת אבן דרך מקבוצת אחים שגראוי המתעסקת בין היתר בפרויקטים מסוג תמ"א 38, כי "בסך הכל הוציאו בגבעתיים 7 פרויקטים ופתאום יש עוד 20-30 פרויקטים אז הוא תוקע אותם?".
לדברי שגראוי, "כל ראש עירייה חדש בא ועושה את ההפך ממה שקודמו עשה ותוקע את ההתקדמות. מי שמפסיד מהעניין אלו הדיירים והיזמים. שיגיד שהוא מתאים את עצמו לפרויקטים. הוא יתקע את העיר לשנה וחצי".
מנגד, היזם יוסי חסון, מהחברה לחיזוק מבנים בישראל, בירך על הודעת העירייה. "מצד אחד אני לא אוהב את העצירה של הפרויקטים", הוא אומר, "מצד שני, בגבעתיים לא היתה מדיניות שעודדה תמ"א 38. אני מבין מההודעה שיש ראש עירייה שרוצה סוף סוף לקדם תוכניות להתחדשות עירונית על מנת שאפשר יהיה להוציא פרויקטים לפועל. צריך שתהיה תוכנית כדי שההתחדשות העירונית תהיה במתכונת המותאמת לעיר, אבל הוא מדבר על בנייה לגובה ועל איחוד של מתחמים וזה חיובי".
קוניק: "מדובר בשני רחובות בלבד"
בשיחה עם ynet לאחר העלאת הפוסט ברשת החברתית, אמר קוניק כי בשלב זה אין כוונה לעצור את הפרוייקטים בכל העיר, כפי שנעשה לאחרונה ברמת גן השכנה. "מדובר בשני רחובות בגבעתיים: איזור שדה בוקר במרכז העיר ורחוב הרצוג באזור כורוזין", הבהיר קוניק.
"אנו עוצרים את התוכניות ל-5-6 חודשים בלבד, על מנת לעשות תכנון משותף. אין פה שום דרמה. נכון שיש בניינים שהם בשלב מתקדם של התוכניות, אבל זה לא שהטרקטורים מגיעים מחר. עיריית גבעתיים היא לא חברת נדל"ן והיא צריכה לדאוג לעתיד העיר. במונחי נדל"ן חצי שנה זה כלום. זה כמו יום אחד. בכל אחד מהרחובות יש כ-250 יחידות. התפקיד שלי הוא להריץ את העיר לכיוונים טובים. ולקבל החלטות גם אם לא פופולריות. אני צריך לדאוג לרוב תושבי גבעתיים".
לפי התוכניות הקיימות בשני המתחמים שבהם כ-250 יחידות בכל אחד, צפויים להיבנות בניינים בני 8-9 קומות תחת הבניינים הישנים. העירייה מעוניינת בפחות בניינים ולכן מעדיפה שייבנו לגובה רב יותר. יש לציין כי מהלך כולל שכזה הוא יותר מסובך מבחינה ביורוקרטית, אך לפי דבריו של קוניק אם המהלך לא יצלח תוך מספר חודשים העירייה תחזור לבנייה לפי התוכניות הישנות.