עיריית תל-אביב תשלוט בפינוי כפר שלם
באוצר מבקשים מהשרים לאשר את מכירת חלקה של המדינה בחברות המוחזקות במשותף עם עיריית ת"א שאחראיות על פיתוח החופים, ובחברת חלמיש העוסקת בניהול הנדל"ן בדרום העיר. בין המטרות: זירוז הטיפול בפינוי תושבי שכונת כפר שלם באמצעות צמצום הלחצים הפוליטיים
שליטה מלאה לעיריית תל-אביב? רשות החברות הממשלתיות במשרד האוצר הפיצה היום (ב') הצעת מחליטים לאישורה של ועדת השרים לענייני הפרטה, לפיה המדינה תמכור את חלקה בחברות שבהן היא מחזיקה בבעלות משותפת עם עיריית תל-אביב. מדובר בחברת אתרים, שהמדינה מחזיקה בבעלות על מחציתה; בחברת אוצר מפעלי ים, המפעילה ומפתחת את מתחם נמל תל-אביב ובה מחזיקה המדינה ב-82.2% מהמניות; ובחברה לפיתוח יפו העתיקה, שהמדינה מחזיקה ב-49% ממנה.
- מ' השיכון: המדינה לא רוצה לטפל בכפר שלם
- ת"א: תושבי כפר שלם יפונו עד סוף השנה?
- האוצר: ת"א מחזיקה מיליונים שנועדו לדיור ציבורי
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
ההחלטה למכור את חלקה של המדינה בחברות אלו לעירייה התקבלה כחלק ממגמה כללית של רשות החברות הממשלתיות, לצמצם בעתיד את מספר החברות שבהן מחזיקה המדינה בבעלות משותפת עם גורם נוסף. מספרן של חברות אלה עומד כיום על כ-40, מתוך 100 חברות ממשלתיות בסך הכל. מדיניות האוצר היא למכור את חלקה של המדינה בחברות בהן אין צורך בבעלות המדינה, על מנת לשמור על האינטרס הציבורי.
במקרה של החברות הפועלות בחוף ימה של תל-אביב, סבורים באוצר כי מעורבות המדינה בהליכי התכנון והבנייה, דרך הוועדה המחוזית, עונה על הצורך בשמירה על האינטרס הציבורי - ומייתרת את הצורך בבעלות משותפת על החברות. בעתיד מתכוונים ברשות החברות לקדם את מכירת חלקה של המדינה בבעלות על חברות נוספות, כגון חברת הדיור והשיכון שקמונה, שנמצאת בבעלות משותפת של המדינה ועיריית חיפה; וחברת הדיור והשיכון חלד, שנמצאת בבעלות משותפת של המדינה ועיריית פתח תקווה.
זירוז הטיפול בכפר שלם
בנוסף, מבקשת רשות החברות הממשלתיות את אישור השרים למכירת חלקה של המדינה בבעלות על חברת חלמיש, העוסקת בניהול דיור ציבורי ונדל"ן בדרום תל-אביב. ברשות מעוניינים לפצל את תחומי פעילותה של חברת חלמיש לשניים: ניהול מאגר הדיור הציבורי יועבר לאחת משתי החברות הממשלתיות הגדולות בתחום, עמידר או עמיגור; בעוד שהבעלות על הקרקעות בכפר שלם תישאר בידי חלמיש - שתהפוך לחברה בבעלות מלאה של העירייה.
מטרת המהלך כפולה: ראשית, לעמוד במדיניות הכללית של משרד האוצר, שמטרתה לרכז את עיקר הפעילות בתחום ניהול הדיור הציבורי בשתי החברות הממשלתיות הגדולות. שנית, לזרז את הטיפול במשבר הממושך מול תושבי כפר שלם, שחברת חלמיש מבקשת לפנותם מבתיהם כדי לקדם בניית יחידות דיור חדשות במקום.
בממשלה מאמינים כי עיריית תל-אביב תוכל לקדם את פינוי התושבים מכפר שלם במהירות גבוהה יותר, באמצעות חברה הנמצאת בבעלותה המלאה, בעוד שבעלות חלקית של המדינה עלולה להכניס למשוואה עיכובים ולחצים פוליטיים. לכן, מעדיפים בממשלה להעביר את הסמכות לניהול המו"מ מול התושבים והפיצוי למפונים - לאחריות עיריית תל-אביב.