שתף קטע נבחר
 

חברת החשמל ממשיכה להגדיל את החוב?

במקביל למאמצים לצמצם את החוב הענק שצברה, ממשיכה חברת החשמל להוציא כסף שלא ברור אם יושב לה. החברה פועלת לשדרוג מערכת מתוחכמת שנועדה לצמצם את זמני הפסקות החשמל, ועלתה כבר מאות מיליוני שקלים, מבלי שרשות החשמל הביעה נכונות לגלם את ההוצאה בתעריף החשמל

המשא ומתן בין חברת החשמל למשרד האוצר, בנוגע לרפורמה במשק החשמל וצמצום החוב הענק שצברה החברה בשנים האחרונות, מגיע בימים האחרונים אל הישורת האחרונה. אולם, בעוד שבמשרד האוצר מגבשים בתיאום עם הנהלת החברה דרכים לצמצום החוב, נוקטת החברה צעדים שממשיכים להגדילו.

 

 

בשבועות הקרובים תצא משלחת קטנה מטעם חברת החשמל למטה של חברת סימנס במיניאפוליס, על מנת לקדם את המהלך לשדרוג מערכת ניהול חלוקת החשמל שרכשה החברה לפני כעשור. מערכת זאת, הנקראת DMS, נועדה לאפשר לחברה לנהל מעקב ממוחשב אחר זרימת החשמל בכל חלקי הארץ, לאתר הפרעות בקווי החשמל ברגע שהן מתרחשות ולהחזיר את זרימת החשמל באופן אוטומטי לבתים המופסקים, עוד לפני שתוקנה התקלה בשטח.

 

עד כה השקיעה חברת החשמל מאות מיליוני שקלים ברכישת המערכת, התקנתה והפיכתה לישימה. אולם רשות החשמל, שהיא הגורם שקובע את התעריפים לצרכן ולמעשה שולט בגובה ההכנסות של החברה, לא הכירה עד היום בהוצאות הללו. מרשות החשמל נמסר כי "ההתקנות החלו לאחר קביעת בסיס התעריף ולכן הרשות טרם הכירה לחברה בעלות הספציפית של המערכת. בבסיס התעריף החדש ייבחנו העלויות הספציפיות של המערכת ביחס לתועלות ממנה ובהתאם יוחלט אם להכיר, במה להכיר ואולי אף לקבוע מתווה לסיום ההתקנות".

 

בחודשים הקרובים מתכוונים ברשות החשמל לבחון האם המערכת, שבה הושקעו כאמור מאות מיליוני שקלים, מגשימה בכלל את ייעודה. מטרת המערכת היא לצמצם ככל שניתן את זמני הפסקות החשמל, אך בשלוש השנים האחרונות (שבהן המערכת כבר הייתה תפעולית) מספר הדקות הממוצע שבהן לא סיפקה החברה חשמל ללקוחותיה דווקא עלה, מכ-121 דקות לכ-171 דקות.

 

מרשות החשמל נמסר כי "הרשות בוחנת הכרה בהוצאות שהוגשו לה בלבד, ומחליטה האם להכיר בעלויות או לא בהתאם לשיקולים כלכליים מקצועיים גרידא. לבחינת נושא ה-DMS שכרה רשות החשמל לאחרונה, במסגרת מכרז פומבי, יועץ לרשת חכמה והוא מתעתד לבחון את תפקוד מערכת ה-DMS. היועץ בעל השכלה במדעי המחשב, סטטיסטיקה וחקר ביצועים, עם ניסיון עשיר בתחום התקשורת, אבטחת מידע, ומערכות מידע, והוא מייעץ לחברות חשמל בינלאומיות בתחום הרשת החכמה. לאחר קבלת המסקנות והניתוח שלו בנוסף לניתוחי הרשות נקבל החלטות לגבי הכרה בעלויות".

 

בחברת החשמל טוענים כי העלייה בכמות הפסקות החשמל נובעת בכלל מהתיישנות של קווי החשמל במקומות מסוימים בארץ ומתקלות בתחנות כוח. אילולא הותקנה המערכת, טוענים בחברה, מספר הדקות שבהן לא סופק חשמל היה עולה עוד יותר. ברשות החשמל לא פוסלים על הסף את הטענה הזאת, אך מעוניינים לבחון אותה יותר לעומק ובשלב זה לא מתחשבים בהוצאות על המערכת במסגרת קביעת תעריף החשמל.

 

החוב תפח ל-74 מיליארד שקל

כאשר לחברת החשמל יש הוצאות משמעותיות שאינן מוכרות במסגרת התעריף, מגדילות ההוצאות הללו את הפסדי החברה ואת החוב שלה. בשנים האחרונות הוציאה חברת החשמל כסף רב שרשות החשמל סירבה להכיר בו כהוצאה שצרכני החשמל צריכים לשלם עליה. בשל כך, ובשל הפסקת הזרמת הגז ממצרים, תפח החוב של החברה לרמה של 74 מיליארד שקל ומשרד האוצר נאלץ להעניק ערבות מדינה להלוואותיה על מנת שתוכל לגייס חוב.

 

פנינו לחברת החשמל ושאלנו מדוע בחרו להשקיע עוד כסף במערכת שהושקעו בה עד כה מאות מיליוני שקלים, שלא ברור עדיין אם החברה תקבל אותם בחזרה דרך חשבונות החשמל? מחברת החשמל מסרו בתשובה, כי "מערכת ה-DMS תוכננה לפני למעלה מעשור וכמו בכל מערכת מידע, קיים הצורך לבחון אפשרות לשדרוגה. מערכות מחשוב ואוטומציה מתפתחות בקצב מהיר ודורשות שדרוג מערכות מתמיד. בשנים האחרונות פותחו בעולם מערכות שליטה ובקרה ממוחשבות ובהן פונקציות אשר יכולות לשפר את התפעול השוטף של מערכת זו".

 

בחברה אכן אישרו כי "לנסיעה לחו"ל יש מספר מטרות, בין היתר גם לצורך בחינת אפשרות לשדרוג המערכת, כולל לו"ז ועלויות שכעת אינם ידועים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים